Nazistledarens DNA hittat – på bomben

Viktor Melins DNA har hittats på bomben.
Foto: EXPO
Anton Thulin, 20, har släppts på fri fot,
Foto: EXPO
Ett av åklagarens tyngsta bevis i den stora nazistutredningen i Göteborg är DNA-spår som påträffats på en cykel.

Ett av åklagarens tyngsta bevis i den stora nazistutredningen i Göteborg är DNA-spår som påträffats på en cykel.

På cykeln placerades den kraftiga bomb som briserade utanför vänsterorganisationen Syndikalistisk forums lokaler i november föra året. 

Nazistledaren Viktor Melins DNA ska, enligt uppgifter i utredningen, finnas både på de delar av bomben som hittats efter sprängningen och på cykeln som bomben placerades på.

Samtidigt släpptes en av de misstänkta i utredningen Anton Thulin, 20, på fri fot under onsdagen.

Åklagaren vid riksenheten för säkerhetsmål, Mats Ljungqvist, begärde under onsdagen ytterligare tid för utredningen om nazistbomberna i Göteborg. 

Samtidigt förklarade han att utredningen kan komma att ta ytterligare två månader innan den blir klar. 

Nu meddelar åklagaren också tingsrätten ett av de tunga bevisen i utredningen som, enligt honom, binder den lokale nazistledaren Viktor Melin till en av de tre bomberna - den som briserade utanför vänsterorganisationen Syndikalistiskt forums lokaler på Övre Husargatan i Linnéstaden i november: 

Bomben kunde dödat

"Viktor Melins DNA finns på ett flertal ställen på vitala delar av bomben samt på den cykel som bomben hade placerats på. Sammantaget pekar förundersökningen med styrka för att Melin tillverkat samt placerat ut den aktuella bomben. Detta har redogjorts vi återkommande häktningsförhandlingar vid tingsrätten."

– När det gäller laddningen på Övre Husargatan så var den bomben tillräckligt kraftig för att allvarligt skadad eller till och med döda  en person som befunnit sig i bombens närhet, har åklagaren Mats Ljungqvist sagt tidigare i utredningen.

Viktor Melin har liksom övriga misstänkta i utredningen konsekvent nekat till alla anklagelser. 


LÄS MER: Tre nazister har häktats för bombdåd i Göteborg


Viktor Melins advokat Michael Hansson vill inte kommentera uppgifterna om sin klients DNA på bomben:

– Han nekar fortsatt, det är inte någon förändrad inställning.

Vi har uppgifter om att hans DNA hittats på en av bomberna

– Jag kan inte yttra mig om något som rör utredningen, säger Michael Hansson.

Totalt rör utredningen tre bomber. 

Det första är sprängattentatet mot vänsterlokalen Syndikalistiskt forum i Linnéstaden i november. 

Det andra är ett sprängattentat utanför ett flyktingboende i Järnbrott i västra Göteborg där en städare skadades mycket allvarligt och som länge vårdats på sjukhus.

Det tredje är ett till synes misslyckat dåd efter att en skarp bomb hittades på Lilleby Camping i Torslanda som fungerar som ett mellanboende för nyanlända flyktingar.

En på fri fot

Alla misstänkta i utredningen har tydliga kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR. De har antingen varit aktiva medlemmar i organisationen eller varit aktiva vid tiden för de misstänkta brotten. Viktor Melin, 23, var under förra året så kallad gruppledare i Göteborg medan den häktade Jimmy Jonasson, 50, varit aktiv medlem under en längre tid. 

Den tredje huvudmisstänkte Anton Thulin, 20, har också varit aktiv medlem.

Alla tre demonstrerade tillsammans med Nordiska motståndsrörelsen på en demonstration dagen efter det att bomben briserade mot vänsterorganisationen Syndikalistiskt forums lokaler i november.

– Vår uppfattning är att samtliga tre är eller tidigare har varit medlemmar av Nordiska motståndsrörelsen, har åklagaren Mats Ljungqvist sagt.


LÄS MER: Skarp bomb vid flyktingboende


Men nu, på onsdagsmorgonen, har Anton Thulin släppts på fri fot. Han är inte längre häktad.

Misstankarna om försök till allmänfarlig ödeläggelse vid Lilleby Camping kvarstår dock, uppger åklagaren Mats Ljungqvist för GT. Åklagaren uppger att Anton Thulin inte kan försvåra utredningen genom att vara på fri fot.

"Bevisningen mot honom är sådan att han inte längre på fri fot kan förstöra utredningen. Misstanken kvarstår", skriver Mats Ljungkvist i en kommentar.

Efter att Anton Thulin blivit satt på fri fot har GT sökt honom, men utan framgång. Inte heller hans advokat har gått att nå.

Mats Ljungqvist har begärt åtalsförlängning, vilket gör att åtalet dröjer. De två kvarvarande häktade nazisterna har motsatt sig förlängningen och vill bli släppta på fri fot.