Nazistledaren (på bilden) skrek "Hell seger" inne på banan. Foto: ADAM IHSE/TT NYHETSBYRÅNNazistledaren (på bilden) skrek "Hell seger" inne på banan. Foto: ADAM IHSE/TT NYHETSBYRÅN
Nazistledaren (på bilden) skrek "Hell seger" inne på banan.  Foto: ADAM IHSE/TT NYHETSBYRÅN
Nazistledaren tog sig in på banan mitt under matchen och skrek "Hell seger". Foto: TV10Nazistledaren tog sig in på banan mitt under matchen och skrek "Hell seger". Foto: TV10
Nazistledaren tog sig in på banan mitt under matchen och skrek "Hell seger". Foto: TV10

Nazistledare åtalas för ”Hell seger”-hälsning

Publicerad

Mitt under Swedish Open i Båstad travade nazistledaren in på planen, knöt sin näve i luften och skanderade "Hell seger".

Nu har mannen åtalats misstänkt för hets mot folkgrupp.

– Jag har ingen kommentar, säger nazistledaren själv.

Swedish Open i Båstad skakades av en skandal den 22 juli i fjol.

Mitt under den tv-sända semifinalen mellan spanjorerna David Ferrer och Fernando Verdasco travade en man in på planen, knöt sin näve i luften och utropade "Hell seger".

– Vad är det här? Vad är det som händer? undrade expertkommentatorn "Fidde" Rosengren i sändningen.

Nazistledare skanderade "Hell seger"

Enligt vittnen på plats ska mannen ha vänt sig mot alla fyra läktare och skanderat slagorden. Därefter blev han omhändertagen av vakter och avvisades.

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android

 

Den västsvenske mannen är en av nazistiska Nordiska motståndsrörelsens gruppchefer. I samband med händelsen bar han en tröja med organisationens symbol tyrrunan.

Nazistledaren fördes bort av säkerhetsvakter.Foto: JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES

Nu står han åtalad vid Helsingborgs tingsrätt, misstänkt för hets mot folkgrupp.

"Genom detta agerande har han uppsåtligen spridit ett meddelande som uttrycker hot och missaktning för andra folkgrupper.", skriver åklagaren Per-Axel Rosén Beck i stämningsansökan.

 

LÄS OCKSÅ: Nazisternas domar för bombserien i Göteborg

 

Mannen har inte velat kommentera vilken inställning han har till anklagelserna. I förhör med polisen svarar han upprepade gånger "ingen kommentar".

– Han vill inte kommentera det här alls utan vill kommentera det först vid rättegången, säger Kalle Ahlqvist, mannens förvarsadvokat.

– Jag har ingen kommentar och ser det här samtalet som avslutat, säger den åtalade mannen själv när GT når honom.

NMR-ledare nyligen dömd

Kalle Ahlqvist vill inte uttala sig om huruvida hans klients handlande var politiskt motiverat eller inte, utan hänvisar återigen till att mannen vill uttala sig först under rättegången.

Nordiska Motståndsrörelsens ledare Simon Lindberg dömdes förra månaden för hets mot folkgrupp efter att ha ropat "Hell seger" och lyft sin hand i samband med en demonstration. Åklagaren argumenterade då för att hälsningen är en modifierad nazisthälsning eftersom "Hell seger" är att likställa med tyskans "Sieg heil".

Det är den ideella föreningen Juridikfronten som står bakom den ursprungliga anmälan, vilket framgår av förundersökningen.

 

LÄS OCKSÅ: Nazistledare i rätten för hets mot folkgrupp

Relaterade ämnen
Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER