Pär Öberg, mannen som här håller upp en snara i talarstolen, är en av nazistiska Nordiska motståndsrörelsens beväpnade ledare. Foto: ExpoPär Öberg, mannen som här håller upp en snara i talarstolen, är en av nazistiska Nordiska motståndsrörelsens beväpnade ledare. Foto: Expo
Pär Öberg, mannen som här håller upp en snara i talarstolen, är en av nazistiska Nordiska motståndsrörelsens beväpnade ledare. Foto: Expo
Skarabon Jimmy Andersson, längst till vänster, anses olämplig som vapenägare menar förvaltningsrätten. Foto: David Lagerlöf/ExpoSkarabon Jimmy Andersson, längst till vänster, anses olämplig som vapenägare menar förvaltningsrätten. Foto: David Lagerlöf/Expo
Skarabon Jimmy Andersson, längst till vänster, anses olämplig som vapenägare menar förvaltningsrätten. Foto: David Lagerlöf/Expo
Ingemar Westerbring är högste ledare för NMR i flera län – även han har polisens godkännande att äga vapen. Foto: Christoffer Hjalmarsson / CHRISTOFFER HJALMARSSONIngemar Westerbring är högste ledare för NMR i flera län – även han har polisens godkännande att äga vapen. Foto: Christoffer Hjalmarsson / CHRISTOFFER HJALMARSSON
Ingemar Westerbring är högste ledare för NMR i flera län – även han har polisens godkännande att äga vapen. Foto: Christoffer Hjalmarsson / CHRISTOFFER HJALMARSSON

Nazistiska gruppens ledare är beväpnade

Publicerad

Nordiska motståndsrörelsens västsvenske ledare vägras vapenlicens.

Att vara ledare i en organisation som förespråkar väpnad kamp och revolution gör Skarabon Jimmy Andersson, 26, olämplig som vapenägare, menar förvaltningsrätten.

Men nu kan GT avslöja att två andra ledare i samma militanta nazistorganisation redan skaffat vapen - helt lagligt.

– Det är direkt olämpligt att ledande personer i den här miljön innehar vapenlicenser, säger Daniel Norlander, tillförordnad chef vid nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism.

En av nazistiska Nordiska motståndsrörelsens beväpnade ledare är Pär Öberg. Han är en av organisationens äldsta medlemmar och ingår i dess riksledning. Häromveckan var han också Nordiska motståndsrörelsens ansikte utåt vid den uppmärksammade demonstrationen i Borlänge på 1 maj.

– På femårsdagen av att jag blev av med mina licenser sökte jag igen, berättar Pär Öberg.

 

LÄS MER: GT:s avslöjande blir riksdagsfråga

 

För Pär Öbergs vapeninnehav har tidigare ifrågasatts av Säkerhetspolisen. Redan 2009 fråntogs han alla sina vapen, ett pumphagelgevär och fyra kulgevär med tillhörande vapenlicens. I ett yttrande skrev Säkerhetspolisen då att "Öberg är olämplig att inneha vapenlicenser med tanke på dennes samröre med personer som kan kopplas till sådan brottslighet som Säkerhetspolisen har att handlägga".

Pär Öberg överklagade beslutet, men fick ingen framgång. Vapnen togs ifrån honom.

Men i dag kan GT avslöja att Pär Öberg har återfått sin vapenlicens genom ett beslut hos polismyndigheten i Bergslagen. Beslut om vapenlicens är omgärdat av en sträng sekretess, därför har inte polismyndigheten i Bergslagen gett någon förklaring till sitt beslut - om de gjort en annan bedömning än vad polis och säkerhetspolis gjorde i Västra Götaland ett par år tidigare eller om de helt enkelt missat i kontrollen då Pär Öberg flyttade mellan de olika polisområdena.

– De här uppgifterna om vapen omfattas av sekretess så jag kan inte kommentera det, säger Martin Suserud gruppchef för vapenhandläggningen i Bergslagen.

Pär Öberg är nöjd

Pär Öberg är däremot nöjd.

– Jag är helt odömd, så det är snarare konstigt att de en gång tog min vapenlicens, säger Pär Öberg och beskriver det tidigare beslutet som ett utslag av åsiktsförföljelse.

– De hänvisade till min umgängeskrets, men det handlar om åsiktsförföljelse, säger han.

Och Pär Öberg är inte ensam. Även den högste ledaren för Nordiska motståndsrörelsen i Västernorrlands, Jämtlands och Gävleborgs län, den så kallade nästesledaren Ingemar Westerbring, har med polisens godkännande rätt att bära vapen.

Han berättar själv på organisationens hemsida att han varit i kontakt med Svenska motståndsrörelsen, som under förra året blev partiet Nordiska motståndsrörelsen, sedan 2008 då han blev stödmedlem.

I samma artikel berättar han också om sitt stora intresse för bland annat jakt.

– Det är ingenting jag vill kommentera. Jag hänvisar till Pär Öberg, säger Ingemar Westerbring när Expressen når honom.

"Det vore helt olagligt"

Att andra ledande medlemmar inom Nordiska motståndsrörelsen har vapenlicens var ett av argumenten som Jimmy Andersson, nästeschefen i Västra Götalands och Hallands län tog upp då han nyligen ansökte om licens för två kulgevär, ett hagelgevär och en tillhörande ljuddämpare.

Men för hans del blev det alltså stopp. Säkerhetspolisens chefsanalytiker vid författningsskyddet skrev i ett yttrande som lämnades in till domstolen att han har en ledande roll i en organisation där revolutionstanken är levande och att Nordiska motståndsrörelsen har "en militärisk framtoning, en hierarkisk disciplin och en fascination för skjutvapen".

Säkerhetspolisen skriver också att organisationen sedan bildandet 1997 har "förespråkat väpnad kamp och revolution för att uppnå målet". På en direkt fråga om hur han ser på den beskrivningen säger Jimmy Andersson:

– Vi kommer göra det som krävs för att rätta till samhället, så ser jag på det.

Kan det då inbegripa väpnad kamp om det skulle krävas?

– Jag tänker inte förespråka en väpnad kamp för det vore helt olagligt men vi har ju startat vårt parti och försöker gå den parlamentariska vägen.

Men om den parlamentariska vägen inte går, hur ställer ni er då?

– Det återstår att se.

Om Säkerhetspolisen skriver att organisationen sedan 1997 har "förespråkat väpnad kamp och revolution för att uppnå målet", är det en felaktig beskrivning?

– Det vill jag inte yttra mig om faktiskt, säger Jimmy Andersson.

Brev till polisen

Han skriver i ett brev till polisen att han har jaktmarker på gården han äger utanför Skara och som Nordiska motståndsrörelsen använt för återkommande samlingar och fester, att han behöver vapnen bland annat för att det "kommer större mängder med fåglar som bajsar i mina djurs foder".

Han beskriver liksom Per Öberg beslutet att neka honom vapenlicens som politisk förföljelse och trakasserier från myndigheternas sida.

– Det är för att vi är politiskt förföljda och vi har våra åsikter.

Säkerhetspolisen skriver vidare i sitt yttrande att organisationens "våldsamma framtoning och ledarnas innehav av vapen - både legala och illegala - har en viss betydelse för organisationens 'varumärke' och 'skrämselkapital'". Tidigare i vår gick Förvaltningsrätten i Jönköping på Säkerhetspolisens linje. I domen nämns också att Jimmy Andersson flera år tillbaka, senast 2010, är dömd för flera brott, däribland misshandel som beskrivs som ideologiskt motiverade. Men stor vikt läggs vid hans ledarskap i den militanta nazistorganisationen.

"Direkt olämpligt"

Daniel Norlander, tillförordnade chef vid nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, ser det som direkt olämpligt att personer med ledande funktioner i de miljöerna får rätt att bära vapen.

– Det är klart att det är direkt olämpligt att ledande personer i den här miljön innehar vapenlicenser, säger Norlander som själv bland annat arbetat med vapentillståndsfrågor inom polisen.

Varför är det olämpligt?

– Vi vet att organisationer inom extremhögern har ett stort våldskapital. Vi vet också att flera personer i den här miljön är dömda för brott. Jag vill inte att vi har vapen, framför allt inte legala vapen i de här miljöerna.

Daniel Norlander tycker att myndigheterna borde dra tillbaka vapenlicenser som är utfärdade till personer med ledande funktioner inom våldsbejakande extremistiska organisationer.

– Här är det viktigt att de repressiva myndigheterna är aktiva och offensiva i att dra tillbaka den typen av licenser, säger han.

Fredrik Milder, pressekreterare vid Säkerhetspolisen hänvisar till den ordinarie polisens bedömningar:

– Det ligger på polismyndigheten att göra en bedömning av lämpligheten och Säkerhetspolisen har ingenting att kommentera i den frågan, säger han.

Under åren har flera aktivister och medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen även dömts efter att de beväpnat sig med illegala vapen.

 

 

Rättelse: I en tidigare bildtext placerades Jimmy Andersson felaktigt till höger i bild på en bild med flera medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen. Han är längst till vänster i samma bild.

Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER