Adolf Hitler föddes den 20 april 1889. Foto: THAMES TELEVISION
Adolf Hitler föddes den 20 april 1889.  Foto: THAMES TELEVISION

Nazistiska banderoller uppsatta längs med E6

Publicerad

Banderoller med nazistiska budskap har hängts upp på flera platser längs E6 i Västsverige.

– Eftersom texten och materialet är detsamma utesluter vi inte att det är samma person som ligger bakom, säger Ulla Brehm, polisens presstalesman i region väst.

På anda håll i landet har hakkorsflaggor hissats.

Polisen har under den tidiga torsdagsmorgonen fått flera larm om att banderoller med nazistiska budskap hängts upp längs E6 i Västsverige.

En banderoll med en hälsning till Hitler hade hängts upp över E6 i Hogstorp, Uddevalla.

–  Det är en hemmasnickrad banderoll med målade bokstäver som hängts på en bro över vägen. Det ska även finnas ett hakkors på banderollen, säger Ulla Brehm, polisens presstalesman.

På E6 mellan Väröbacka och Frillesås i Varbergs kommun har ytterligare en banderoll satts upp. 

– Banderollen har samma budskap: Grattis Hitler, säger Ulla Brehm.

Polisen har tagit båda banderollerna i beslag för teknisk undersökning.

– Vi ska se om det går att spårsäkra dna, förklarar hon.

Polisen söker vittnen

Polisen söker också vittnen som kan ha sett när banderollerna hängdes upp.

– Kanske har någon passerat och sett personer som satt upp banderollen. De får gärna höra av sig på 114 14. Uppgifterna kan vara till stor nytta för oss, säger Ulla Brehm.

Polisen har skrivit anmälan med brottsrubriken hets mot folkgrupp.

– Eftersom texten och materialet är likvärdigt i båda fallen kan det inte uteslutas att det är samma person eller personer som ligger bakom, säger Ulla Brehm.

Polisen sätter händelserna i samband med att det den 20 april är Nazitysklands diktator Adolf Hitlers (1889 - 1945) födelsedag.

Upptäcktes av polis

Även i Eskilstuna har två personer försökt hissa en hakkorsflagga i Eskilstuna, men upptäcktes av polis.

– En mycket observant kollega såg vad som hände i våra övervakningskameror, säger Lennart Ahlin, vakthavande befäl vid Sörmlandspolisen, till Aftonbladet.

Polisen tog ni en 22-årig man till förhör. En person kom undan. Polisen har skrivit anmälan om försök till hets mot folkgrupp.

Från Malmö kommer rapporter om att nazistflaggor med hakkors hissats vid Sydsvenskans gamla lokaler, och även utanför Löddeköpinge hängdes en flagga upp vid Center Syd, skriver Sydsvenskan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER