Viktor Melin sitter häktad misstänkt för inblandning i bombdåden. Foto: EXPOViktor Melin sitter häktad misstänkt för inblandning i bombdåden. Foto: EXPO
Viktor Melin sitter häktad misstänkt för inblandning i bombdåden. Foto: EXPO
Anton Thulin (inringad) sitter häktad i utredningen.- Foto: EXPOAnton Thulin (inringad) sitter häktad i utredningen.- Foto: EXPO
Anton Thulin (inringad) sitter häktad i utredningen.- Foto: EXPO
Jimmy Jonasson sitter häktad misstänkt för inblandning i sprängdåden i Göteborg. Foto: DAVID LAGERLÖF/EXPOJimmy Jonasson sitter häktad misstänkt för inblandning i sprängdåden i Göteborg. Foto: DAVID LAGERLÖF/EXPO
Jimmy Jonasson sitter häktad misstänkt för inblandning i sprängdåden i Göteborg. Foto: DAVID LAGERLÖF/EXPO

Nazisthärvan växer – en man hämtad till förhör

Publicerad

Den stora nazisthärvan i Göteborg växer.

Nu har ytterligare en person hämtats till förhör misstänkt i utredningen.

– Det rör händelserna som är kopplade till de här bomberna i Göteborg, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist vid riksenheten för säkerhetsmål.

Det var strax efter klockan 7 på torsdagsmorgonen som ytterligare en person togs in i den stora utredningen kring bomberna i Göteborg. 

Misstanken mot mannen rör allmänfarlig ödeläggelse, enligt en handling som sänts in till Göteborgs tingsrätt.

Kammaråklagare Mats Ljungqvist vid riksenheten för säkerhetsmål är tystlåten men bekräftar att det rör sig om misstänkt samröre med de tre redan häktade i utredningen.

 

LÄS MER: Bomben hittades utanför Mohamads fönster

 

– Det rör händelserna som är kopplade till de här bomberna i Göteborg, säger Mats Ljungqvist.

Tre häktade nazister i Nordiska motståndsrörelsen

Sedan tidigare sitter tre män, alla med starka band till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, häktade i utredningen som rör två genomförda attentat och ett försök.

De tre häktade - Viktor Melin som under 2016 var en av Nordiska motståndsrörelsens gruppchefer i Göteborg, Anton Thulin och Jimmy Jonasson - nekar alla till brott.

Om Jimmy Jonasson skriver Frivården i ett yttrande till tingsrätten att han "är högt uppsatt i ´Näste 2´som ingår i Nordiska motståndsrörelsen vilka sysslar med samhällsomstörtande verksamhet". Näste 2 är Nordiska motståndsrörelsens namn på organisationens distrikt i Västsverige.

Tidigare i veckan bekräftade hovrätten häktningen avseende Anton Thulin som ville bli frisläppt. Även han har starka band till organisationen som aktivist.

– Jag kan inte kommentera mer i ärendet, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist angående den växande utredningen. 

Säkerhetspolisen, Säpo, utreder tre bombattentat

Det är Säkerhetspolisen och åklagarmyndighetens riksenhet för säkerhetsmål som driver utredningen om de tre händelserna som skakat Göteborg: 

 

LÄS MER: De tre häktade för nazistbomberna i Göteborg 

 

• Ett sprängattentat mot vänsterlokalen Syndikalistiskt forum i Linnéstaden i november

• Ett sprängattantat utanför ett flyktingboende i Järnbrott i västra Göteborg där en städare skadades mycket allvarligt och fortfarande vårdas på sjukhus

• Ett till synes misslyckat dåd efter att en skarp bomb hittades på  Lilleby Camping i Torslanda som fungerar som ett mellanboende för  nyanlända flyktingar.

Åklagaren har tidigare öppnat för att utredningen kan rubriceras om till misstänkt terroristbrott. 

– Vi utreder tre stycken händelser som mycket väl kan ligga till grund  för terroristbrott om det är så att vi kan styrka i vilket syfte de här  gärningarna har skett. Det är en sak vi håller på att utreda inom ramen  av förundersökningen, sa åklagaren Mats Ljungqvist i förra veckan.

GT söker den advokat som förordnats för mannen som hämtades in i utredningen under torsdagsmorgonen.

Vid 13-tiden meddelade åklagaren Mats Ljungqvist att mannen släppts efter förhör. 

– Men misstankarna kvarstår mot honom, säger åklagaren.

Relaterade ämnen
Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER