Tobias Jonsson, i mitten på bilden, har drivit vit makt-butiken Midgård sedan 2012. Han har ett förflutet i nazistiska Svenska motståndsrörelsen som han demonstrerade med i Folkets marsch 2008. Foto: EXPOTobias Jonsson, i mitten på bilden, har drivit vit makt-butiken Midgård sedan 2012. Han har ett förflutet i nazistiska Svenska motståndsrörelsen som han demonstrerade med i Folkets marsch 2008. Foto: EXPO

Tobias Jonsson, i mitten på bilden, har drivit vit makt-butiken Midgård sedan 2012. Han har ett förflutet i nazistiska Svenska motståndsrörelsen som han demonstrerade med i Folkets marsch 2008.

 Foto: EXPO
Tobias Jonsson.Tobias Jonsson.
Tobias Jonsson.
HYLLAR: Stefan Jacobsson, ledare för det nyligen nedlagda nazistiska Svenskarnas parti, hyllar butiken: ”När jag var 13 år gammal steg jag för första gången in i den nationalistiska butikslokalen Midgård på Hisingen i Göteborg. Under några år besökte jag butiken relativt regelbundet, handlade t-tröjor, böcker, tidningar och musik.” Foto: Christian ÖrnbergHYLLAR: Stefan Jacobsson, ledare för det nyligen nedlagda nazistiska Svenskarnas parti, hyllar butiken: ”När jag var 13 år gammal steg jag för första gången in i den nationalistiska butikslokalen Midgård på Hisingen i Göteborg. Under några år besökte jag butiken relativt regelbundet, handlade t-tröjor, böcker, tidningar och musik.” Foto: Christian Örnberg

HYLLAR: Stefan Jacobsson, ledare för det nyligen nedlagda nazistiska Svenskarnas parti, hyllar butiken: ”När jag var 13 år gammal steg jag för första gången in i den nationalistiska butikslokalen Midgård på Hisingen i Göteborg. Under några år besökte jag butiken relativt regelbundet, handlade t-tröjor, böcker, tidningar och musik.”

 Foto: Christian Örnberg
BILD HAN DÖMDES FÖR: Den nordamerikanska rasistorganisationen Ku Klux Klan gjorde sig känd för lynchning av svarta medborgare. Nazistbutiken sålde tröjor med tryck där en man i Ku Klux Klan-mundering står med en hängsnara och uppmaningen hämta repet.BILD HAN DÖMDES FÖR: Den nordamerikanska rasistorganisationen Ku Klux Klan gjorde sig känd för lynchning av svarta medborgare. Nazistbutiken sålde tröjor med tryck där en man i Ku Klux Klan-mundering står med en hängsnara och uppmaningen hämta repet.
BILD HAN DÖMDES FÖR: Den nordamerikanska rasistorganisationen Ku Klux Klan gjorde sig känd för lynchning av svarta medborgare. Nazistbutiken sålde tröjor med tryck där en man i Ku Klux Klan-mundering står med en hängsnara och uppmaningen hämta repet.
BILD HAN DÖMDES FÖR: Bilden på vit makt-bandet Vit aggressions skivomslag förmedlar uppmaning till våld och hets mot judar enligt domstolen som fäller nazistbutiken Midgårds ägare för hets mot folkgrupp.BILD HAN DÖMDES FÖR: Bilden på vit makt-bandet Vit aggressions skivomslag förmedlar uppmaning till våld och hets mot judar enligt domstolen som fäller nazistbutiken Midgårds ägare för hets mot folkgrupp.
BILD HAN DÖMDES FÖR: Bilden på vit makt-bandet Vit aggressions skivomslag förmedlar uppmaning till våld och hets mot judar enligt domstolen som fäller nazistbutiken Midgårds ägare för hets mot folkgrupp.

Nazisterna samlar till böter efter hetsdom

Publicerad

GÖTEBORG. Tobias Jonsson från Alingsås, ägare till Nordens största vit makt-butik Midgård, fälls för fyra fall av hets mot folkgrupp.

Enligt domstolen uppmanar bilder på webbutikens hemsida till våldsanvändning – och i ett fall till mord.

Nu sprids en uppmaning på internet bland nazister att samla ihop pengar till ägarens böter.

Som GT tidigare kunnat berätta stod alingsåsaren nyligen inför rätta i Göteborg för sex fall av hets mot folkgrupp.

Detta sedan en ideell juristförening anmält en mängd bilder på webbutikens hemsida.

I fyra fall rör det sig enligt tingsrätten om hets mot folkgrupp.

– Jag avböjer att kommentera, säger ägaren Tobias Jonsson som döms till villkorlig dom och dagsböter.

Nekade till brott

I förhör har han däremot nekat till brott och förklarat att avsikten aldrig varit att bryta mot några lagar.

– Jag vill kunna spela spelet, vara inom lagens ramar, sa han i polisförhör och beskriver hemsidan som en opolitisk hobbysysselsättning.

Men på Facebook sprids nu en uppmaning bland personer i vit makt-miljön om att samla in pengar till böter och advokatkostnader, totalt 28 700 kronor.

Viktig för hans politiska val

En av dem som driver insamlingen är ledaren för det nyligen nedlagda nazistiska Svenskarnas parti Stefan Jacobsson.

Han beskriver domen som “ett steg närmare ett orwellskt mardrömssamhälle" och beskriver hur viktig butikens varit för hans egna politiska val:

"När jag var 13 år gammal steg jag för första gången in i den nationalistiska butikslokalen Midgård på Hisingen i Göteborg. Under några år besökte jag butiken relativt regelbundet, handlade t-tröjor, böcker, tidningar och musik".

På ett av de nu fällda skivomslagen siktar en maskerad man i kamouflagekläder med ett automatvapen mot betraktaren. Över bilden löper bandnamnet “Vit aggression" och därunder skivans titel “Död åt Zog!"

Vit aggression var ett vit makt-band som spelade på flera av det tidiga 90-talets demonstrationer och Zog är i den militanta efterkrigsnazismen ett begrepp för vad de ser som den judiska världskonspirationen.

Uppmaning till våld

Tingsrätten bedömer kopplingen mellan begreppet Zog och den judiska folkgruppen som tydlig och att uttrycket “Död åt Zog!" innebär “hot och missaktning mot den judiska folkgruppen". Att en maskerad man riktar sitt vapen mot betraktaren i det sammanhanget ser tingsrätten som uppmaning till våldsanvändning.

Enligt tingsrätten råder det inte heller något tvivel om att en bild på marscherande soldater, en flagga med hakkors och texten “The white race will prevail" tillsammans uttrycker missaktning mot den judiska folkgruppen. Det militära motivet anknyter till våldsanvändning, enligt tingsrätten.

Rasistorganisation

På en tröja som varit till försäljning via webbutiken syns en man i den amerikanska rasistorganisationen Ku Klux Klans mundering och symbol som håller en hängsnara med uppmaningen till läsaren att “hämta repet!".

Bilden får anses förespråka eller i vart fall rättfärdiga hat grundat på intolerans och uppmana till vad som får betecknas som mord", skriver tingsrätten.

Kammaråklagare Peter Larsson är den som drivit målet i domstol åt justitiekanslern.

– Jag tycker att det inte var en helt orimlig bedömning från domstolens sida. Det är alltid en bedömningssak vilket budskap en bild har, säger Peter Larsson.

Hänsyn till sammanhanget

Han vill inte kommentera den pågående insamlingen av böterna.

Butiksägarens advokat Kalle Ahlqvist säger till GT att domen är relativt välskriven, men att den möjligen inte tagit tillräcklig hänsyn till i vilket sammanhang bilderna publicerats.

– Man måste se till sammanhanget, om man haft ett syfte att kränka eller inte. Det tycker inte jag att man haft här.

Kommer ni att överklaga?

– Vi har inte kommit fram till det ännu, säger Kalle Ahlqvist.

I ett yttrandefrihetsmål får inte åklagaren överklaga domslutet.

Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER