Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nazister på badhus – som "trygghetsvärdar"

Den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen tog sig på lördagen in på Kungälvs badhus och agerade under falsk flagg "trygghetsvärdar".
Foto: Anders Abrahamsson
– Det är helt oacceptabelt att man har ett slags förklädda medborgargarden på kommunala badhus, säger Miguel Odhner (S), kommunstyrelsens ordförande.
Foto: Anders Abrahamsson
Oroad. Leona Bristle-Hedström, 21, berättar att hon tycker att det är "skitläskigt" att nazister på eget initiativ i lördags agerade "trygghetsvärdar" på badhuset i Kungälv.
Foto: Anders Abrahamsson
"Kan bli mer bråk". Kungälvsbon Janne Hansson, 71, menar att nazisternas närvaro på badhuset riskerar att skapa ytterligare bråk mellan olika grupperingar i samhället.
Foto: Anders Abrahamsson
"Inte klokt". Pensionären, Lennart Nilsson, är förfärad över att personer från Svenska motståndsrörelsens tog sig in på badhuset. – Det här är ju rent ut sagt inte klokt. Nazisterna hade sitt grepp om Europa på 30-talet. Det räcker väl, säger Lennart Nilsson.
Foto: Anders Abrahamsson
Skapar oro. Undersköterskan Ingela Linden, 50, menar att "trygghetsvärdarna" skapar ännu mer oro. – Det känns ju inte speciellt tryggt att de går omkring där. Jag tycker att de har en skyldighet att berätta var de kommer ifrån när det ska agera badvakter på en offentlig plats, säger Ingela Lindén.
Foto: Anders Abrahamsson
1 / 7

Den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen tog sig på lördagen in på Kungälvs badhus och agerade under falsk flagg "trygghetsvärdar".

Kommunen både bekräftar och beklagar händelsen.

– Det är helt oacceptabelt att man har ett slags förklädda medborgargarden på kommunala bad, säger Miguel Odhner (S), kommunstyrelsens ordförande.

I lördags klev flera personer in på badhuset i Kungälv och drog på sig T-shirtar med texten "trygghetsvärd" på ryggen.

Personerna kom från Svenska motståndsrörelsen, en nazistisk organisation.

– De betalade som vilka som helst. Väl där inne tog de på sig gröna tröjor. Efter en stund gick en av min personal och frågade vilka de var. De berättade, men hon kopplade inte riktigt och förstod inte vad det handlade om. Jag tycker att min personal har agerat fullständigt rätt, säger Krisztian Borbély, enhetschef på badhuset.

Borde inte personalen ha agerat?

– Det kan man tycka, men nu gjorde vi inte det och det är olustigt. Vi vill inte ha privata vakter. De är inte utbildade i livräddning och HLR. Men det är lätt att missuppfatta. Vi har haft andra i kommunen som jobbar med fältverksamhet och personalen kopplade inte riktigt vad det här var för en grupp och förstod inte vad det handlade om.

Suttit i möte

Personerna från Svenska motståndsrörelsen blev alltså inte avvisade, utan gick självmant därifrån efter en stund.

På måndagsmorgonen har kommunen och badhuset suttit i ett blixtmöte med anledning av nazistorganisationens agerande i helgen.

Kommunstyrelsens ordförande Miguel Odhner (S) ser allvarligt på det inträffade.

– Det är helt oacceptabelt att man har ett slags förklädda medborgargarden på kommunala bad. Det är jätte-, jätteallvarligt att vi har våldsbejakande extremism som försöker få större fotfäste i vår kommun, säger Miguel Odhner.

"Väldigt problematiskt"

Kommunchefen Magnus Gyllestad:

– Personligen tycker jag att det är väldigt problematiskt att vi har personer som utger sig att ha en funktion i badet, i det här fallet vakter eller trygghetsvärdar.

Kommunen och badhuset kommer nu agera för att motverka att något liknande inträffar igen.

– Vi har haft våldsbejakande högerextremism i över 20 år i kommunen och vi har bekämpat grupperna framgångsrikt. Vi jobbar hela tiden med att hålla undan mattan för det här. Det här innebär att förvaltningen måste se över regelverket och hur vi hanterar den här sortens aktioner, säger kommunstyrelsens ordförande Miguel Odhner.

På måndagen kände flera Kungälvsbor ett stort obehag över det som hänt. Pensionären Lennart Nilsson, 75, var en som hade svårt att förstå vad nazisterna hade inne på badhuset att göra.

– Det här är ju rent ut sagt inte klokt. Nazisterna hade sitt grepp om Europa på 30-talet. Det räcker väl, säger Lennart Nilsson.

Undersköterskan Ingela Linden, 50, menar att "trygghetsvärdarna" skapar ännu mer oro.

– Det känns ju inte speciellt tryggt att de går omkring där. Jag tycker att de har en skyldighet att berätta var de kommer ifrån när det ska agera badvakter på en offentlig plats, säger Ingela Lindén.

Leona Bristle Hedström, 21, menar att hon inte heller känner sig säkrare på badhuset pågrund av nazisternas närvaro.

– Det här känns faktiskt skitläskigt. Jag känner mig absolut inte säkrare av att ha dem där, säger Leona.