Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen: Stor risk för bråk under nazistmarschen

Så här såg det ut när NMR tågade i Falun.
Foto: SVEN LINDWALL
Demonstrationen ska gå från Skånegatan till Gustaf Adolfs torg.
Foto: JAN WIRIDEN

Polisen har gett tillstånd till Nordiska motståndsrörelsen, NMR, att demonstrera i centrala Göteborg den 30 september.

Demonstrationen inleds utanför Svenska mässan medan Bokmässan pågår.

Samtidigt väntas motdemonstrationer och polisen konstaterar i en hemligstämplad hotbildsbedömning att risken för "konfrontationer och sammandrabbningar mellan aktivister från olika grupper är hög".

Nu har polisen gett Nordiska motståndsrörelsen, NMR, tillstånd till demonstration i centrala Göteborg den 30 september. Myndigheten konstaterar att de har starkt begränsade möjligheter att vägra tillstånd genom att mötes- och demonstrationsfriheterna är grundlagsskyddande rättigheter.

NMR får samlas tidigast klockan 12 och avgå senast klockan 13 från Skånegatan, som ligger nära Svenska mässan där Bokmässan då pågår.

Nazisterna får tåga via Sten Sturegatan, Parkgatan och Slussgatan mot Gustav Adolfs torg. På torget får nazisterna demonstrera fram till klockan 16. 

Har ändrat färdväg

Polisen har beslutat att ändra den färdväg och de tidpunkter som NMR önskat demonstrera. De måste avsluta två timmar tidigare än vad de ansökt om. Och demonstrationen får alltså inte gå utmed Kungsportsavenyn som organisationen velat.

En ansökan från SSU om en manifestation mot nazism har också inkommit till polisen. Den kommer enligt ansökan äga rum på Järntorget och Olof Palmes plats under hela dagen, en bra bit ifrån platsen där Nordiska motståndsrörelsen marscherar. 

Samtidigt har flera tusen personer angett på Facebook att de ska delta i en motdemonstration som arrangeras av ett nätverk på yttersta vänsterkanten som även samlar grupperingar som förespråkar våld. Polisen uppger att de inte fått in någon ansökan från den demonstrationen.

Polisen poängterar att man förbereder ett "offensivt arbete mot brott och ordningsstörningar". I beslutet till grund för Nordiska motståndsrörelsens demonstrationstillstånd skriver polisen att "risken för konfrontationer och sammandrabbningar mellan aktivister från olika grupper är hög och att platserna för demonstrationerna  sannolikt kommer att vara avgörande för hur polisen ska kunna säkerställa allmänhetens och demonstranternas trygghet".

Det är slutsatsen i en hot- och riskbedömning som polisen hemligstämplat.


LÄS MER: Bombnazister kvar i häkte 


Utrustas med kroppskameror

Polisområdeschefen Erik Nord säger i ett pressmeddelande att det kan vara svårt att i förväg säga var gränsen för brottslig handling går när det gäller rubriceringen hets mot folkgrupp.

– Det kan handla om uniform klädsel eller klädsel av visst snitt och färg, vissa attribut eller emblem och om uniformt uppträdande som att till exempel taktfast marschera med fanor och sköldar. Det finns utrymme att väga in olika faktorer till en samlad bedömning, även om de var för sig i lagens mening inte hade ansetts sprida ett meddelande av ett givet slag, säger han och fortsätter:

– Våra poliser utrustas med kroppskameror för att vi även i efterhand ska kunna göra bedömningar av både brottsliga handlingar och ordningsstörningar.

I sin demonstrationsansökan skriver Nordiska motståndsrörelsen att de räknar med att vara mellan 30 och 2000 deltagare. De anger också att de kommer ha egna funktionärer och "dialogpatrioter" på plats.

"Hör inte hemma på Bokmässan"

Bokmässans vd Maria Källsson förklarar att hon har förtroende för polisen och att hon förutsätter att demonstranterna inte tillåts störa besökarna på mässan.

– Nordiska motståndsrörelsen är en våldsbejakande organisation som inte är välkommen till Bokmässan. Vårt mål är att skapa en mötesplats där allmänheten kan få en chans att träffa sina favoritförfattare och diskutera samhällsfrågor. Våldsamma organisationer hör inte hemma i ett sådant sammanhang, säger hon.

Maria Källsson konstaterar också att Bokmässan gör ett eget grundligt säkerhetsarbete:

– Men vi kommunicerar inte detaljer i det arbetet. Alla kan känna sig trygga på Bokmässan.