Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nazister ansökte om tillstånd i annat namn

Nazistiska Svenska Motståndsrörelsen ansökte i en privatpersons namn när man ville slå upp ett sopptält.
Foto: Jens Andersson
"Vi visste inte vilka som egentligen låg bakom" säger Fredrik Dahlgren, chef för dialogpolisen i Göteborg.
Foto: Jens Andersson

Medlemmar i den nazistiska organisationen Svenska Motståndsrörelsen har under falskt namn slagit upp ett sopptält på Gustav Adolfs torg, där mat till "utsatta svenskar" delas ut.

En privatperson ansökte om tillståndet.

– Vi visste inte vilka som egentligen låg bakom, säger Fredrik Dahlgren, chef för dialogpolisen i Göteborg.

Samtidigt fick en kurdisk demonstration flyttas till annan plats.

Medlemmar från den nazistiska organisationen Svenska Motståndsrörelsen har slagit upp ett sopptält på Gustav Adolfs torg med budskapet "Mat till utsatta svenskar".

Men de ansökte om tillstånd i lönndom. En privatperson ansökte – men det är den nazistiska organisationen som är på plats.

Ett tiotal män i svarta kläder uppehåller sig utanför soppkökstältet på Gustav Adolfs torg. Ingen av dem vill svara på GT:s frågor om det uppsatta soppköket.

När polisen upptäckte vilka som ansvarade för soppköket kallade man på förstärkning. Ett tiotal uniformerade poliser finns nu på plats.

Enligt polisen hade nazisterna troligtvis fått tillstånd för soppköket även om de hade sökt som politisk organisation. Men förmodligen inte just denna dag.

Kurdiska föreningen har nämligen givits demonstrationstillstånd samtidigt – för att protestera mot Turkiets bombningar av kurdiska styrkor i Syrien – och väntades anlända till torget omkring klockan 14.

Förhöjd hotbild

Men när föreningen fick reda på att de skulle tvingas dela torget med nazister, bad de polisen om att få flytta demonstrationen till Brunnsparken i stället. Den begäran beviljades.

– Det var arrangören som tog initiativet till att byta plats för demonstrationen. Det är ungefär 300 personer i tåget, och de ville inte riskera att en schism med nazisterna skulle ta fokus från deras budskap, säger Fredrik Dahlgren.

De poliser som nu finns omkring torget har i första hand kommenderats dit för att erbjuda de kurdiska demonstranterna skydd. Hotbilden mot demonstrationen är förhöjd, med tanke på den gångna helgens attacker i Stockholm.

I lördags uppstod bråk vid en prokurdisk manifestation i Fittja söder om Stockholm, som snabbt lugnade ner sig. Men när de kurdiska demonstranterna var på väg att packa ihop för kvällen inträffade ett attentat. Från en bil öppnade någon eld mot den minibuss som några av demonstranterna reste i. En 52-årig man fick livshotande skador. Polisen har i nuläget ingen misstänkt för dådet.

Nazister under falsk flagg

Det är andra gången på kort tid som Svenska Motståndsrörelsen agerar under falsk flagg. Förra helgen tog sig nazister in på Kungälvs badhus och utgav sig för att vara anlitade som "trygghetsvärdar".

– Det är helt oacceptabelt att man har ett slags förklädda medborgargarden på kommunala bad, sa Miguel Odhner (S), kommunstyrelsens ordförande, då.