Nazistiska Svenska Motståndsrörelsen ansökte i en privatpersons namn när man ville slå upp ett sopptält. Foto: Jens AnderssonNazistiska Svenska Motståndsrörelsen ansökte i en privatpersons namn när man ville slå upp ett sopptält. Foto: Jens Andersson
Nazistiska Svenska Motståndsrörelsen ansökte i en privatpersons namn när man ville slå upp ett sopptält. Foto: Jens Andersson
"Vi visste inte vilka som egentligen låg bakom" säger Fredrik Dahlgren, chef för dialogpolisen i Göteborg. Foto: Jens Andersson"Vi visste inte vilka som egentligen låg bakom" säger Fredrik Dahlgren, chef för dialogpolisen i Göteborg. Foto: Jens Andersson
"Vi visste inte vilka som egentligen låg bakom" säger Fredrik Dahlgren, chef för dialogpolisen i Göteborg.  Foto: Jens Andersson

Nazister ansökte om tillstånd i annat namn

Publicerad

Medlemmar i den nazistiska organisationen Svenska Motståndsrörelsen har under falskt namn slagit upp ett sopptält på Gustav Adolfs torg, där mat till "utsatta svenskar" delas ut.

En privatperson ansökte om tillståndet.

– Vi visste inte vilka som egentligen låg bakom, säger Fredrik Dahlgren, chef för dialogpolisen i Göteborg.

Samtidigt fick en kurdisk demonstration flyttas till annan plats.

Medlemmar från den nazistiska organisationen Svenska Motståndsrörelsen har slagit upp ett sopptält på Gustav Adolfs torg med budskapet "Mat till utsatta svenskar".

Men de ansökte om tillstånd i lönndom. En privatperson ansökte – men det är den nazistiska organisationen som är på plats.

Ett tiotal män i svarta kläder uppehåller sig utanför soppkökstältet på Gustav Adolfs torg. Ingen av dem vill svara på GT:s frågor om det uppsatta soppköket.

När polisen upptäckte vilka som ansvarade för soppköket kallade man på förstärkning. Ett tiotal uniformerade poliser finns nu på plats.

Enligt polisen hade nazisterna troligtvis fått tillstånd för soppköket även om de hade sökt som politisk organisation. Men förmodligen inte just denna dag.

Kurdiska föreningen har nämligen givits demonstrationstillstånd samtidigt – för att protestera mot Turkiets bombningar av kurdiska styrkor i Syrien – och väntades anlända till torget omkring klockan 14.

Förhöjd hotbild

Men när föreningen fick reda på att de skulle tvingas dela torget med nazister, bad de polisen om att få flytta demonstrationen till Brunnsparken i stället. Den begäran beviljades.

– Det var arrangören som tog initiativet till att byta plats för demonstrationen. Det är ungefär 300 personer i tåget, och de ville inte riskera att en schism med nazisterna skulle ta fokus från deras budskap, säger Fredrik Dahlgren.

De poliser som nu finns omkring torget har i första hand kommenderats dit för att erbjuda de kurdiska demonstranterna skydd. Hotbilden mot demonstrationen är förhöjd, med tanke på den gångna helgens attacker i Stockholm.

I lördags uppstod bråk vid en prokurdisk manifestation i Fittja söder om Stockholm, som snabbt lugnade ner sig. Men när de kurdiska demonstranterna var på väg att packa ihop för kvällen inträffade ett attentat. Från en bil öppnade någon eld mot den minibuss som några av demonstranterna reste i. En 52-årig man fick livshotande skador. Polisen har i nuläget ingen misstänkt för dådet.

Nazister under falsk flagg

Det är andra gången på kort tid som Svenska Motståndsrörelsen agerar under falsk flagg. Förra helgen tog sig nazister in på Kungälvs badhus och utgav sig för att vara anlitade som "trygghetsvärdar".

– Det är helt oacceptabelt att man har ett slags förklädda medborgargarden på kommunala bad, sa Miguel Odhner (S), kommunstyrelsens ordförande, då.

Jens Andersson
Jens Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER