Nazistbomben hittades vid Mohamads fönster

Han flydde bomberna som rasade hans familjs hus hemma i Syrien. I Sverige placerade nazisterna en sprängladdning utanför Mohamad Ali Alhouranis sovrumsfönster på flyktingboendet på Lilleby Camping.
Foto: NORA LOREK
Han flydde bomberna som rasade hans familjs hus hemma i Syrien. I Sverige placerade nazisterna en sprängladdning utanför Mohamad Ali Alhouranis sovrumsfönster på flyktingboendet på Lilleby Camping.
Foto: NORA LOREK
Han flydde bomberna som rasade hans familjs hus hemma i Syrien. I Sverige placerade nazisterna en sprängladdning utanför Mohamad Ali Alhouranis sovrumsfönster på flyktingboendet på Lilleby Camping.
Foto: NORA LOREK
Sprängladdningen som hittades odetonerad på Lilleby Camping kunde ha dödat en människa.
Foto: NORA LOREK
Med aktivisternas märke på skjortkragen och med Nordiska motståndsrörelsens fana i hand marscherade Jimmy Jonasson med organisationen 1 maj förra året. Nu sitter han häktad misstänkt för alla tre sprängdåden i Göteborg.
Foto: David Lagerlöf/Expo

Två sprängdes som planerat. Den tredje bomben hittades, ännu odetonerad, utanför Mohamad Ali Alhouranis sovrumsfönster på flyktingboendet i Göteborg.

– Mitt hus i Syrien blev bombat, det blev bara till eld. Så kommer jag hit och möts av mer bomber, säger han och berättar om sömnlösa nätter med rädsla om att det ska ske igen.

Nu kan vi avslöja att en av nazisterna som häktats för inblandning i sprängdåden greps beväpnad med kniv inte långt från samma flyktingboende, bara några veckor tidigare.  

Mohamad Ali Alhourani skakar på huvudet och skrattar uppgivet.

– Bomber i Sverige? Nej nej. När vi berättar för andra tror de inte på oss, säger han.

Flyktingboendet på Lilleby Camping i Torslanda utanför Göteborg har mötts av protester under hela förra året. Hot i stängda Facebook-trådar och grannprotester.

Men inget gick att jämföra med fyndet av en odetonerad skarp sprängladdning som hittades utanför Mohamad Ali Alhouranis containerhus i kanten av campingområdet.

– Det knackade på dörren. Och polisen kom med bombspecialisterna. Alla skulle samlas i receptionen, berättar Mohamad Ali Alhourani och pekar ut genom fönstret från sitt sovrum, mot platsen där bomben hittades.

–  Precis under där jag sover, säger han. 


LÄS MER: Nazistvåldet - kartläggning av Nordiska motståndsrörelsens våld 


Säkerhetspolisen utreder nazistbomberna

Djupa hjulspår i gräsplätten bakom containerhuset visar var polisens tekniker arbetat. Det är fortfarande avspärrat med polisens tunna avspärrningsband tio dagar senare.

– Vår bedömning är att den sprängladdningen liksom de övriga två har varit så starka att de hade kunnat döda eller allvarligt skadat en människa som var i dess närhet, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist vid riksenheten för säkerhetsmål som tillsammans med Säkerhetspolisen driver utredningen om de tre bomberna i Göteborg.

I går omhäktades nazistledaren Viktor Melin, en av de tre män som misstänks för inblandning i ett eller flera av dåden. Alla med tydliga band till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. 

Nu kan vi avslöja att en av dem, Anton Thulin, stoppades av polisen på eftermiddagen den 31 december i samma stadsdel som Lilleby camping ligger.

Anton Thulin: "Bor på landet"

Anton Thulin, som till vardags är skriven i Skaraborg, var enligt polisrapporten beväpnad med en kniv i byxfickan.

– Jag brukar ha kniv på mig hemma eftersom jag bor på landet. Jag tänkte inte på att jag hade på mig den, säger han till polisen som förhör honom. 

Och erkänner.


LÄS MER: Kan uppgraderas till terroristbrott - tre häktade nazister


När Anton Thulin stoppas med sin kniv i byxfickan har redan planläggningen av attentatet mot Lilleby Camping inletts, enligt säkerhetspolisens bild av skeendet. Han, och de övriga två häktade, misstänks för försök till allmänfarlig ödeläggelse mot flyktingboendet på Lilleby Camping under perioden 30 december till den 25 januari då sprängladdningen hittas.

– Han nekar till brott, mer kan jag inte säga, sa Anton Thulins advokat Svend B Christiansen efter häktningsförhandlingen i förra veckan. Igår kunde han inte svara på några frågor.

Jimmy Jonasson radikaliserades sent

Nekar gör också den 50-årige Jimmy Jonasson som häktades samtidigt för inblandning i alla tre bomberna. Förutom sprängladdningen på Lilleby Camping också attentatet mot ett flyktingboende i västra Göteborg där en städare skadades mycket svårt och mot en vänsterlokal i centrum.

Han skiljer ut sig genom att han radikaliserats senare i livet. Jimmy Jonasson dök upp på Nordiska motståndsrörelsens aktiviteter och demonstrationer först i medelåldern. Under Nordiska motståndsrörelsens marsch i Borlänge 1 maj förra året tågade han med organisationens grönsvarta fana och med symbolen på skjortan som bara organisationens medlemmar med "aktiviststatus" får bära. Till vardags arbetar han i familjeföretaget och hans belastningsregister skiner blankt. 

– Min klient förnekar alla brott, sa hans advokat Thomas Håkansson i förra veckan.

Både Anton Thulin och den tredje häktade Viktor Melin tågade också i med aktivisternas märke på skjortan under 1 maj i Borlänge och agerade sköldbärare i demonstrationens aggressiva skyddskår. Viktor Melin, som också konsekvent nekar till brott, var under förra året lokal så kallad gruppschef i Göteborg. 

Men Nordiska motståndsrörelsen har via uttalanden förnekat att man som organisation skulle ligga bakom sprängattentaten. 

Däremot tar man inte heller avstånd.

Skräck i befolkningen

– Vi utreder tre stycken händelser som mycket väl kan ligga till grund för terroristbrott om det är så att vi kan styrka i vilket syfte de här gärningarna har skett. Det är en sak vi håller på att utreda inom ramen av förundersökningen, säger åklagaren Mats Ljungqvist.

Bland annat ska det gå att visa att syftet bakom sprängattentaten var att sätta skräck i befolkningen eller i en viss befolkningsgrupp.

Mohamad Ali Alhourani bär fortfarande ärren på båda benen och ena armen från bombanfallet som förstörde familjens hus i Damaskus för två år sedan. 

Hans vän Faoud översätter och berättar att han inte vågat bo kvar på Lilleby Camping efter det som hände. Men Mohamad Ali Alhourani bor kvar i sitt containerhus. 

Han säger att han inte har något annat val. 

Även om polisen nu går dagliga rundor förbi Lilleby Camping känner han sig ändå inte helt trygg.

– Det var ju en bomb. Jag är rädd för de som bor här i området.

Vilka menar du? 

– Grannarna. När de ropar att vi ska ”åka hem” och att vi inte ska vara här. 

Bomberna i Göteborg

• Den  11 november  exploderade en sprängladdning i Linnéstaden. Fönsterrutor krossades och fasaden till lokalen, som hyrs av vänsterorganisationen Syndikalistiskt forum, fick skador men ingen person skadades fysiskt.   

• Den 5 januari i år exploderade en sprängladdning när en städare slängde sopor i en container i Järnbrott. Den händelsen utreddes inledningsvis som mordförsök och städaren vårdas fortfarande på sjukhus. I samband med häktningsförhandlingen i förra veckan klassas den nu som allmänfarlig ödeläggelse. 

 •  Den 25 januari i år hittades ett föremål vid Lilleby camping i Torslanda, ett så kallat mellanboende för nyanlända flyktingar, som sedan visade sig vara skarpt och innehöll någon form av sprängmedel. Utredningen i den delen bedrivs som försök till allmänfarlig ödeläggelse. Enligt åklagaren har planeringen i vart fall pågått sedan den 30 december. 

Viktor Melin omhäktades - nekar

Under måndagen omhäktades nazistledaren Viktor Melin för inblandning i attentatet mot en vänsterlokal i Linnéstaden i Göteborg.

Han häktades på den högre graden av misstanke - sannolika skäl.

– Hans inställning är den samma till bägge de här brottsmisstankarna. Han nekar till brott, sa hans advokat Michael Hansson efter förhandlingen i Göteborgs tingsrätt.

Han vill understryka att de sannolika skäl som förts fram ändå är svaga. 

– Sannolika skäl är en väldigt låg bevisnivå. Det krävs inte mycket för att nå upp till sannolika skäl, men vi får se vart utredningen tar vägen helt enkelt, säger Michael Hansson.

Från åklagarhåll har man sagt att Viktor Melin sagt att han lämnat organisationen. Samtidigt konstatera Nordiska motståndsrörelsen att han är medlem fortfarande. Vad är din bild? 

– Det är inget som har beröring med brottsmisstankarna i nuläget och det är ingenting som jag tänker yttra mig om nu heller.  

Jag såg i din inlaga till hovrätten att du menade att åklagaren hade kommit med felaktiga uppgifter under häktningsförhandlingen. Vad handlade det om? 

– Det är ingenting som jag kan säga någonting om det är under förundersökningssekretess. Den här typen av brott kräver ofta ganska massiva utredningsåtgärder. Och när det är allvarliga brott är det väldigt lätt att domstolarna ger med sig så att polisen får en chans att utreda dem helt enkelt.