William Börjesson, 22, får inte äga vapen – för att han är med i NMR. Foto: POLISENWilliam Börjesson, 22, får inte äga vapen – för att han är med i NMR. Foto: POLISEN
William Börjesson, 22, får inte äga vapen – för att han är med i NMR. Foto: POLISEN
Säkerhetspolisen skriver i en inlaga att NMR är en vitmakt-rörelse som "kämpar för den vita rasens överlevande och inrättandet av en nordisk socialistisk republik" Foto: SVEN LINDWALLSäkerhetspolisen skriver i en inlaga att NMR är en vitmakt-rörelse som "kämpar för den vita rasens överlevande och inrättandet av en nordisk socialistisk republik" Foto: SVEN LINDWALL
Säkerhetspolisen skriver i en inlaga att NMR är en vitmakt-rörelse som "kämpar för den vita rasens överlevande och inrättandet av en nordisk socialistisk republik" Foto: SVEN LINDWALL

Nazist blir av med alla sina jaktvapen

Publicerad

William Börjesson, 22, som är aktiv medlem i Nordiska motståndsrörelsen, har fråntagits sina jaktvapen. 

Börjesson är tidigare ostraffad – men hans kopplingar till NMR anses vara skäl nog för att han inte ska få äga vapen, anser polisen. 

Polisen menar att det finns risk att mannen kan komma att missbruka gevären.  

William Börjesson från Kungsbacka beskrivs av polisen som en mycket aktiv medlem i Nordiska motståndsrörelsen.  Han har i en intern tävling blivit utsedd till "Årets Nordman" och var i samband med en demonstration i Stockholm 2016, misstänkt för våldsamt upplopp. Nu har Börjesson, som både har jägarexamen och egen jaktmark, fråntagits sina två jaktvapen i avvaktan på beslut om vapentillståndet ska dras in. Detta har polisen beslutat.

 

LÄS MER: Nazister vill demonstrera vid Bokmässan i Göteborg

 

Även om han är tidigare ostraffad och har licens så anser polisen att hans kopplingar till NMR är nog för att han inte ska få ha tillgång till vapen.

Säkerhetspolisen skriver i en inlaga att NMR är en vitmakt-rörelse som "kämpar för den vita rasens överlevande och inrättandet av en nordisk socialistisk republik".  Säpo skriver också att organisationen är har en "militärisk framtoning, en hierarkisk disciplin och en fascination för skjutvapen."

Överklagade beslutet 

I sitt beslut skriver polisen:

"Mot bakrund av vad som framkommit om den organisation du tillhör finns de skälig anledning att tro att det finns beaktansvärda risker för att den miljö du vistas i medför att vapen kan komma att missbrukas samt att det är sannolikt att dina tillstånd att inneha vapen kommer att återkallas."

Polisen menar att organisationens "varumärke" och "skrämselkapital" stärks av att ledarna är beväpnade.Foto: SVEN LINDWALL

Börjesson har överklagat polisens beslut till Förvaltningsrätten via sin advokat. Han menar att hans uppdrag inom NMR är att skapa opinion, dela ut flygblad och gå på middagar. Man poängterar också att misstänkarna i samband med upploppet har lagts ner. 

När GT ringer upp William Börjesson så vill han inte kommentera saken.

 

LÄS MER: Nazistorganisationen bakom bombmännen 

Tre ledare dömdes 

Polisen menar också att nazistorganisationens "varumärke" och "skrämselkapital" stärks av att ledarna är beväpnade och att det har betydelse för rekryteringen.

I juli fälldes tre ledargestalter inom NMR, Viktor Melin, 23, Jimmy Jonasson, 51, och Anton Thulin, 20,  för en rad sprängdåd i Göteborg. Vid ett av sprängattentaten skadades en städare på ett flyktingboende svårt.

Relaterade ämnen
Oskar Dahlgren
Oskar Dahlgren
Sanna Wikström
Sanna Wikström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER