Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Naziledarnas våldsregler för marschen i Göteborg

Nazistiska NMR har i en handbok beskrivit i detalj hur deras medlemmar ska bete sig under demonstrationerna – bland annat när det blir bråk eller om de blir gripna.
Utdrag ur NMR:s interna "Handbok för aktivister".
Nazister i NMR går till attack mot polisen på Medborgarplatsen i Stockholm i januari 2016.
Foto: POLISEN

Tig dig genom polisförhör och tiden i fängelse.

Tänk på att din advokat kan vara en "korrumperad fiendeagent".

Slå omedelbart tillbaka mot alla som går på Motståndsrörelsen.

Här är nazistiska NMR:s interna instruktioner till sina aktivister inför demonstration i Göteborg på lördag.

– Jag uttalar mig inte till dig, det vet du. Hej, säger NMR:s ledare Simon Lindberg.

På lördag samlas nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, i Göteborg för demonstration. Göteborgspolisen har fått stor uppmärksamhet för de instruktioner som riktats till demonstranterna för att de inte ska gripas för hets mot folkgrupp.

Expressen har tagit del av NMR:s egna instruktioner till aktivister som deltar i demonstrationer som den kommande i Göteborg. I nazisternas "Handbok för aktivister" - skriven av bland andra NMR-ledarna Simon Lindberg och Emil Hagberg - gås bland annat nödvärnslagen igenom i detalj inför bråk med "antifascister eller rasfrämlingar":

"Vi är en politisk kamporganisation och agerar som en sådan. Tidvis händer det att aktivister hamnar i bråk med politiska motståndare, eller att man gör något som är moraliskt rätt men som av det förrädiska systemet är ansett som ´olagligt´. Det är därför klokt att lära sig om vårt lands lagar och om vilka rättigheter du faktiskt har."


LÄS MER: Här är nazisterna som demonstrerade utan tillstånd i Göteborg 


I instruktionerna ges också tydliga riktlinjer om vilka symboler som får användas, hur NMR:s flaggor ska hanteras och att en uniform klädsel "manifesterar folkgemenskap, styrka och disciplin".

Nordiska motståndsrörelsens ledare Simon Lindberg har varit med och skrivit handboken för aktivister.
Foto: SVEN LINDWALL

"Bortjagade av folkförrädare eller invandrargäng"

I handboken framgår att det viktigaste för NMR är inte hur många flygblad de delar ut eller hur många som står och lyssnar på talen. Det viktiga med gatuaktivismen är att NMR "blir en del av stadsbilden", att folk får reda på att de finns och att de visar att de "har styrkan och inte låter oss bli bortjagade av folkförrädare eller invandrargäng. Detta är ur propagandasynpunkt psykologiskt viktigt."

För att utstråla "styrka" ges också en lång lista på konkreta förhållningsorder till dem som deltar i aktioner, bland annat:

"Vi är aldrig trötta."

"Inga händer i fickorna eller knappande på mobiltelefonen."

"Vi fryser aldrig. Att stå och huttra utstrålar bara svaghet."

"Det nationalsocialistiska budskapet"

Det politiska budskapet vid demonstrationer ska inte heller handla om enskilda politiska frågor som "att invandringen kostar si och så många kronor" utan inriktas på NMR:s helhetssyn - "det nationalsocialistiska budskapet", som det uttrycks i handboken. Det budskapet ska få folk "att släppa taget om systemet och hänge sig till kampen."

Ett 40-tal personer frihetsberövades under NMR:s demonstration vid Medborgarplatsen i Stockholm i januari 2016.
Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN

Men samtidigt ska de enskilda demonstrationsdeltagarna inte hålla långa nazismföreläsningar för förbipasserande:

"Kritik mot invandring och genom några väl valda ord inpränta ett rastänk kan räcka för att få mottagaren av budskapet att ta sig en funderare, medan en total genomgång av nationalsocialismen, när mottagaren inte bett om det, däremot kan få motsatt effekt."


LÄS MER: Nazistdemonstration i centrala Stockholm 


Aktivisterna ska "omedelbart" angripa personer som går emot NMR vid bråk. Den typen av våld och annan brottslighet som begås av NMR:s aktivister i politiskt syfte ses inte som brott av nazisterna själva:

"När en aktivist blir dömd för ett ´brott´ han/hon har begått i egenskap av politiskt aktiv i Motståndsrörelsen så är detta inget brott i vanlig mening. Aktivisten är inte kriminell. Aktivisten är en politisk ´brottsling´, och blir han/hon dömd till fängelse är han/hon en politisk fånge."

Slagsmål

NMR ser sitt våld som ett slags nödvärn och aktivister ska räkna med att bli gripna av polisen - som beskrivs som "ett maktredskap åt systemet". En vanlig orsak till polisingripanden är, enligt handboken, "slagsmål med rasfrämlingar, ´antifascister´ osv":

"Är du verkligt aktiv i Motståndsrörelsen kan det i längden vara svårt att inte bli gripen och sedermera dömd för politiskt ´brottslighet´. Detta eftersom en hög aktivitetsnivå på gator och torg flera gånger i veckan ofrånkomligen leder till sammanstötningar med fiender."

Nazister i NMR går till attack mot polisen på Medborgarplatsen i Stockholm i januari 2016.
Foto: / POLISEN

När en NMR-aktivist gripits ska han helst inte prata med polisen i förhör, inte ens om "ofarliga" saker - som vilket jobb man har, eller om man har barn och syskon -  eftersom det är ett sätt att kartlägga NMR, enligt handboken. Den gripne ska också vara vaksam mot sin försvarare som kan vara en "brännvinsadvokat" eller en "korrumperad fiendeagent".

Tystlåtenheten ska också fortsätta om aktivisten hamnar i fängelse - både mot vakter och andra fångar: "var fåordig och håll dem på behörigt avstånd (om du inte försöker rekrytera)".


LÄS MER: Här går nazisterna till attack mot polisen 

"Blodig marsch"

Aktivisthandboken avslutas med att NMR:s kamp är en "blodig marsch" och att pacifism ska förkastas:

"Med tanke på det som händer med vår nordiska ras så finns det inget moraliskt försvar för pacifism. Tvärtom, den som tar till vapen och agerar har den eviga rätten på sin sida, även om några småborgerliga veklingar skulle påstå det motsatta."

Hela riksledningen för Nordiska motståndsrörelsen, Emil Hagberg, Pär Öberg, Simon Lindberg och Fredrik Vejdeland stod i första ledet då organisationen demonstrerade utan tillstånd genom centrala Göteborg den 17 september.
Foto: LOVISA WALDECK

När Expressen pratar med NMR:s ledare Simon Lindberg, som varit med och författat aktivisthandboken, blir samtalet kort:

– Jag uttalar mig inte till dig, det vet du. Hej.

En annan författare av handboken, Emil Hagberg, säger till Expressen:

– Jag är inte så jävla sugen på att snacka med dig. Det kanske du känner till. Så du får nog ha en trevlig dag.

Expressen har sökt NMR:s presstalesman Pär Öberg.

NMR:s aktivisthandbok om...

... att hantera NMR:s flaggor under demonstrationer:

"Du får aldrig släppa ifrån dig fanan frivilligt eller lätthänt. Du får givetvis aldrig lägga en fana på marken, eller låta fanan släpa i marken. Tänk på detta även när fanor rullas ut eller in."

... att hitta på egna slagord:

"Egenpåhittade slagord, flygblad osv. måste alltid godkännas före de används, detta för att propagandan skall vara enhetlig och följa den utlagda planen (som du nödvändigtvis inte behöver känna till)."

... det blir bråk:

"Du måste även omedelbart angripa den som angriper en kamrat. Om man måste retirera så gör man det alltid tillsammans (och i slagordning så länge man har kontakt med fienden)."

... att gå i raka led:

"Du ska rätta dig efter kamraten till höger och kamraten rakt framför dig. Om inte annat anges ska avståndet till kamraten till höger vara ´armbåges avstånd´. Avstånd till kamraten framför är då ´arms avstånd med knuten näve`."