Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Naturgasplan får nej av regeringen

Göteborgs hamn. Foto: VALENTIN OGNEOV
Miljöminister Isabella Lövin Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Naturgasanläggningen i Göteborgs hamn kommer inte att kopplas på det svenska stamgasnätet.

Regeringen säger nej. 

– Det här är en viktig signal. Det betyder att Göteborg inte kommer att vara en inkörsport för fossilgas, säger Karin Pleijel miljöpartistiskt kommunalråd i Göteborg i ett pressmeddelande.

Anläggningen med flytande naturgas i Göteborgs hamn har planerats att ansluta till stamgasnätet.

Det har funnits flera godkännanden tidigare, men nu har avgörandet hamnat på regeringsnivå.

Som nu kommer regeringen säger nej, vilket miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) uppger för TV4.

Lövin säger vidare till TV4-nyheterna att man inte kan bygga fast landet i ett beroende av fossila bränslen när Sverige har klimatmål som innebär nollutsläpp om 25 år.

– Det är den här regeringen och de kommande regeringarnas uppgift att se till att vi kommer ner till nollutsläpp 2045, alltså om 25 år. Därför måste vi gynna de fossilfria alternativen, säger Isabella Lövin till TV4 Nyheterna. 

”En viktig signal”

Om regeringen hade sagt ja till anläggningen så hade avtalet gällt i 40 år, uppger TV4. 

– Det här är en viktig signal. Det betyder att Göteborg inte kommer att vara en inkörsport för fossilgas, säger Karin Pleijel miljöpartistiskt kommunalråd i Göteborg i ett pressmeddelande.

Flytande naturgas är ett fossilt bränsle som släpper ut mindre partiklar och de som tycker det är ett bra alternativ menar att det är ett bra alternativ inom sjöfarten.

– Vi har investerat i en anläggning i Göteborgs Hamn för att möjliggöra sjöfartens omställning från olja till andra alternativ och vi ser redan i dag att det finns en stor efterfrågan på en ökad inblandning av biogas i de här tankningarna. Så vi tycker att utvecklingen i hamnen är väldigt positiv och vi önskar att den här aktionsgruppen också kunde se de delarna, har Saila Horttanainen på Swedegas tidigare sagt till P4 Göteborg.