Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nattvandrare möts av droger och vapen

Annelie Brandt, 45, är en av nattvandrarna i Tynnered. Hon berättar att hon har bott i Frölunda i 15 år och upplever inte att brottsligheten och otryggheten i området har sjunkit. Foto: Privat
Annelie Brandt, 45, berättar att hon och de andra nattvandrarna ofta stöter på både narkotika och vapen.Foto: Privat

Efter att allt fler boende uttryckt sin oro över att vistas ute om kvällarna startades Nattvandrarna i Tynnered. 

En av de som vandrar för ökad trygghet i området är Annelie Brandt, 45. 

– Det är mycket ungdomar ute som dealar droger och genomför skadegörelse, säger hon.

Kommunpolisen Niklas Svensson delar bilden av att droghandeln sker mer öppet men menar att den ökade upplevda otryggheten delvis handlar om att människor väljer att hålla sig inomhus. 

Efter att boende i området påtalat en upplevd ökad otrygghet i Tynnered på Facebook tog Annelie Brandt, 45, tillsammans med flertalet andra beslutet att börja nattvandra. Tillsammans är de i dag 18 personer som utgör gruppen Nattvandrarna i Tynnered. I samband med gruppstarten fick de även en föreläsning av polisen i Göteborg syd.

– Då gav polisen oss ytterligare information om läget. Det förekommer framför allt mycket droger. Men det är också mycket narkotika i intilliggande områden som Billdal och Mölnlycke, säger hon.

Tynnered är ett av sammanlagt nio områden i Göteborg som räknas som särskilt utsatta.Foto: Google maps

Under våren förra året kraftsamlade polisen mot kriminaliteten i området – med både patrullering och punktinsatser riktade mot narkotikabrottsligheten. I ett pressmeddelande från maj 2017 berättade polisen om en situation som varit ansträngd då en grupp av kriminella skapade otrygghet hos andra medborgare i Tynnered och att situationen blivit bättre efter insatserna. 

Drygt en månad senare blev Tynnered ett av sammanlagt nio områden i Göteborg som räknas som särskilt utsatta och är ett område polisen prioriterar.

Flera skottlossningar i området

Området kring Tynnered och Västra Frölunda har drabbats av ett antal skottlossningar där flera av dem varit dödande de senaste åren. 

3 september 2017 – En ung man skottskadades och ytterligare tre personer misshandlades i Tynnered.

4 till 16 juni 2017, två män skjuts ihjäl i Frölunda inom loppet av en och en halv vecka. 

31 oktober 2016, två bröder sköts ihjäl i vid en lekplats i ett bostadsområde i Tynnered. 

Tynnered och Västra Frölunda har drabbats av flera skottlossningar..Foto: GOOGLE MAPS

– Alla gäng ger oss huvudvärk men just för stunden kan man inte blunda föra att det varit väldigt våldsamt (i Frölunda) och lite lugnare på de andra ställena, sa polischefen i Göteborg Erik Nord i september förra året.

Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Polisen: Statistiskt minskar antalet brott

Annelie Brandt berättar att redan första kvällen hon var ute och nattvandrade förstod hon de boendes oro och varför det behövs.

– Det är mycket ungdomar ute som dealar droger och genomför skadegörelse, säger hon.

Niklas Svensson är kommunpolis i område Storgöteborg Syd.

– Tittar man rent statistiskt så går ju brotten neråt. Men det gör det överallt, Tynnered är inget undantag. Sen kan man ju fråga vad som anmäls och inte anmäls, säger han.

Han bekräftar bilden av att det sker mycket narkotikahandel i Tynnered, precis som i de flesta kommuner och stadsdelar. Han berättar också att handeln blivit mer öppen och ogenerad.

”Jag är klart orolig för mina barn”

Annelie Brandt menar att unga tjejer inte vågar gå till fritidsgårdarna längre och att andra barn som kan utsättas för påtryckningar av gängen går i grundskolan. 

– De äldre killarna i dessa ungdomsgäng vill gärna rekrytera yngre till sina grupperingar och introducera dem för narkotika. När vi är ute och vandrar hoppas vi kunna störa dem i detta och visa de yngre att det finns vuxna ute som bryr sig, säger hon. 

Nattvandrarna är ute flera kvällar i veckan på olika tider och Annelie har upplevt ett stort stöd och uppmuntran från polis, handlare och allmänhet. Allra störst behov av närvaro av såväl som nattvandrare och polis är Frölunda torg, Briljantgatan, Smyckegatan och Tynneredsskolan enligt vandrarna.

Nattvandrarna i Tynnered. Foto: Privat

– Flera av oss har också stött på vapen när vi varit ute och vandrat. Det är skrämmande.

Annelie hoppas att fler vuxna ska ta initiativ till att vilja vara med och nattvandra för att skapa ökad trygghet, även på dagen.

– Polisen har hög närvaro både i Tynnered och på Frölunda torg. Men jag tycker inte att det räcker. När ungdomar grips kommer det nya, säger hon och fortsätter:

– Jag är klart orolig för mina barn. De får inte hänga på Frölunda torg. Vill de gå dit och handla vill jag helst inte att de går dit ensamma. 

Polisen positiv till nattvandrarna

Att privatpersoner är ute och nattvandrar är någon som kommunpolisen Niklas Svensson ser väldigt positivt på.

– Absolut. De vanliga människorna måste ta tillbaka gårdarna. Det ska inte vara så att de står där och hänger och säljer narkotika och skrämmer människor till att vara inne. Det försöker vi jobba mycket med.

Annelie tror att ungdomsgängens brottslighet till viss del beror på bristen på aktiviteter för ungdomar i området. 

– Jag blir rädd när kommunen är inne och petar på föreningslivet. Det är mycket liv och energi i dessa killar och de ser lättförtjänta pengar i gängkriminaliteten. De tror att de får det så mycket bättre med mer pengar i fickan.

Antalet anmälda brott minskar enligt polisens statistik, men Niklas Svensson tror att den ökande upplevda otryggheten skulle kunna bero på bland annat de skjutningar och mord som inträffat de senaste åren.

– Allt det bygger ju på en rädsla, speciellt när det blir de här gängen som försöker ta över de offentliga rummen. Det blir som en ond cirkel. Ju mindre andra är ute och rör sig, ju mer skapar det en otrygghet.