Nattarbete kan förbjudas på kända strippklubben

Chat noir.
Foto: LENNART REHNMAN
Arbetsmiljöverket ifrågasätter nattarbetet på strippklubben Chat Noir i Göteborg.
Foto: STEPHAN BERGLUND
Martin Wennerström, sektionschef Arbetsmiljöverket
Foto: Pressbild

Arbetsmiljöverket kräver stopp för nattarbetet på strippklubben Chat noir i centrala Göteborg. 

Om klubben vägrar rätta sig i ledet riskeras miljonvite.

– Vi är ju först och främst en nattklubb så det hade vi ju inte tyckt varit så bra såklart, säger Pehr Trulsson, restaurangchef på Chat noir.

Det var vid ett besök på strippklubben i höstas som Arbetsmiljöverket fann flera brister, bland annat rörde det säkerheten för de kvinnor som arbetar på klubbens mindre så kallade dansrum, ensamma med enskilda kunder.

Men under granskningens gång uppdagades också att nattklubben, enligt Arbetsmiljöverkets personal, inte får utföra arbete nattetid över huvudtaget.

– I lagen är det förbjudet att jobba natt i Sverige mellan midnatt och 05, säger Martin Wennerström, sektionschef vid Arbetsmiljöverket i region väst. 

Nattarbete är som huvudregel förbjudet i lag, berättar Martin Wennerström, sektionschef vid Arbetsmiljöverket.

Kan stoppas sista februari

Undantag kan göras för bland annat arbetsplatser med kollektivavtal som reglerar arbetstiden efter midnatt. Finns inte kollektivavtal finns det även möjlighet att få dispens från Arbetsmiljöverket. 

Chat noir har varken kollektivavtal eller någon dispens. De bedriver, enligt Arbetsmiljöverket, inte heller en verksamhet som måste bedrivas efter midnatt för att uppfylla allmänhetens behov. Ett annat undantag i lagen. 

– Vi har förbjudit dem att jobba natt från slutet av februari om man inte tecknar kollektivavtal eller får en dispens beviljad, säger Martin Wennerström vid Arbetsmiljöverket och beskriver det hela som en "ganska ovanlig situation".

Fortsätter klubben med verksamheten som vanligt, utan kollektivavtal eller dispens, riskerar de ett vite på 950 000 kronor. 


Chat Noir har till slutet av februari att åtgärda problemen.
Foto: STEPHAN BERGLUND / GT/EXPRESSEN
Foto: LENNART REHNMAN / GT/EXPRESSEN

För diskussioner med facket

– Vi har redan ansökt om dispens och är i färd med att förhandla om kollektivavtal, säger Pehr Trulsson, restaurangchef på Chat Noir.

Enligt Trulsson förs diskussioner med Hotell- och restauranganställdas förbund. 

– Vi är ju en lite nischad verksamhet så vi håller på och förhandla med dem om det är deras område, säger han.

I dag har nattklubben öppet mellan 22 och 05. Och ett nattarbetesstopp skulle få konsekvenser.  

– Vi är ju först och främst en nattklubb så det hade vi ju inte tyckt varit bra så klart.

Allt-i-allo från Hells Angels

Samtidigt har Chat Noir väldokumenterade kopplingar till Hells Angels. Flera av MC-gängets medlemmar har både setts i dörren och som stamgäster. En av Hells Angels verkliga veteraner har också under lång tid varit på nattklubbens lönelista.

Våren 2017 kunde GT även avslöja att en annan av de ledande medlemmarna i Hells Angels Goth Town, efter avtjänande av ett tioårigt fängelsestraff för grovt narkotikabrott, fått jobb som vaktmästare på Chat Noir. Eller som "allt-i-allo" som ägaren då kallade honom.

GT kunde också berätta att samme vaktmästare hade en för yrket mycket exklusiv tjänstebil genom nattklubben, en fabriksny Volvo XC90, som polisen stannat honom i flera gånger. 

Risk för hotfull situation

I samband med kontrollen hos Chat noir anmärkte Arbetsmiljöverket också över bristande säkerhet för kvinnorna i verksamheten. 

"I lokalen finns tre separata dansrum där striptease utförs nära enskilda kunder. Varje rum har en dörr. Det finns larm kopplat till vakter, men då striptease utförs nära kund finns risk att de som utför stripteasen inte snabbt kan ta sig ut ur rummet vid en hotfull situation", skriver Arbetsmiljöverket.

I den delen har Chat noir i brev till Arbetsmiljöverket uppgett att de gjort åtgärder.