Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nätpedofil utsatte Nellie för grova sexövergrepp

Nellie berättar om sexövergreppen i P3 Dokumentär. P3 Dokumentären ”Nätpedofilen i Husby”.
Nellie berättar i dokumentären om de grova övergreppen från gärningsmannen. Foto: Privat
Nätpedofilen arbetade på ett IT-företag om dagarna. OBS! Genrebild.Foto: ADOBE STOCK
Nätpedofilen dömdes till ett långt fängelsestraff av Svea hovrätt.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Nätpedofilen tvingade minst 65 unga flickor att posera sexuellt och utföra grova sexuella handlingar.

Nu träder ett av brottsoffren, Nellie, fram och berättar sin historia i P3 Dokumentär.

– Jag gör som han säger för att det ska gå snabbare och att det ska bli ett slut. Samtidigt som jag ville skrika och gråta, berättar hon om övergreppen i dokumentären ”Nätpedofilen i Husby”.

”Det tar bara längre tid om du gråter”.

Så skrev den då 28-årige IT-teknikern till ett av sina unga offer i den omfattande pedofilhärva som fick sitt rättsliga avslut i Svea hovrätt i mars 2016.

Brotten beskrevs av rätten som ”smärtsamma och grovt förnedrande handlingar” och mannen dömdes slutligen till sju år och nio månaders fängelse. 

Minst 65 kända brottsoffer föll offer för nätpedofilen. Barn och ungdomar mellan elva och tjugo som under hot tvingades att klä av sig och utföra grova sexuella handlingar via webbkamera.

Nu träder ett av offren fram för att uppmärksamma frågan och få fler att våga ta steget att anmäla.

Nellie, från en ort i Västsverige, berättar sin historia i P3 Dokumentären ”Nätpedofilen i Husby” i Sveriges Radio, för reportern Pernilla Wadebäck.

P3 Dokumentär ”Nätpedofilen i Husby” släpps under torsdagen.Foto: Sveriges Radio/P3 Dokumentär

Började i sjunde klass

Allt tog sin början hösten 2009 när hon gick i sjunde klass och fick ett meddelande på chattforumet MSN. En person, som kallade sig ”Sebbe”, erbjöd henne ett presentkort på 1 000 kronor.

Men med ett villkor.

– Som trettonåring var ju det väldigt mycket pengar. Så jag sa ja och satte på min webcam, berättar Nellie i P3 Dokumentär.

Hon visade sig iklädd endast behå, men fick aldrig något presentkort och ”Sebbe” försvann. 

Två år senare hörde personen av sig igen via sms med hot om att skicka bilden till hennes föräldrar, och sprida den på Facebook, om hon inte gjorde som han sa.

Hon tvingades ta fler avklädda bilder. Ytterligare två år senare hörde han av sig igen – och hotade då att avslöja bilder både från när hon var 13 och 15 år till alla hennes vänner på Facebook.

”Jag vill se dig en sista gång och sen låter jag dig vara i fred för gott. Och jag menar det, kommer aldrig mer kontakta dig”, skrev mannen.

Medan mamman stekte pannkakor i köket tvingades hon inne i sitt rum till grovt förnedrande handlingar för att slippa fortsatta hot från mannen.

– Han hade ingen förståelse för hur det kändes, det var bara för hans eget behag som det skulle vara, säger Nellie i P3 Dokumentär.

– Jag gör som han säger för att det ska gå snabbare och att det ska bli ett slut. Samtidigt som jag ville skrika och gråta.

Spred bilderna

När hon senare samma dag inte svarade på hans meddelanden valde han att sprida bilderna i sociala medier – till alla hennes vänner. I ”Nätpedofilen i Husby” förklarar Nellie:

– Det var nog 30 personer som hörde av sig, är det verkligen du, är det sant?

För vänner och familj berättade hon nu om den hemlighet som hon burit med sig i fyra år. 

Hennes mamma medverkar i dokumentären och berättar om ögonblicket när hon först fick reda på vad dottern burit på.

– Jag får ett sms där det står: ”Mamma nåt hemskt har hänt, snälla överge mig inte, jag behöver dig mer än någonsin”.

– Och jag kände att jag inte kan bryta ihop nu, är det någon gång i hela mitt liv jag måste vara stark så är det när hon kommer hem.

Händelsen polisanmäldes efter detta, men polisen körde fast och utredningen lades ner. Gärningsmannens konton hade raderats. 

Men efter en tid kom polisanmälningar in från andra brottsoffer och på dåvarande Rikskriminalpolisen började man se ett mönster. Efter omfattande spaningsarbete lyckades polisen spåra den misstänkte gärningsmannen: En välutbildad ung man som jobbade på ett IT-företag i Stockholm och bodde i Husby. En insatsstyrka från polisen stormade lägenheten, där mannen bodde med sin mamma och syskon. 

– Det var en säng, obäddad och ett skrivbord längre bort i rummet med en dator. Det var en dator i sängen också. Ganska stökigt med träningskläder och där fick tydligen ingen gå in då i hans familj. Det hade varit hans borg, berättar kammaråklagaren Emelie Källfelt i dokumentären.

Kammaråklagare Emelie Källfält.Foto: Thomas Carlgren

”Operation Kameleont”

Mannen kan i utredningen, internt kallad ”Operation Kameleont” efter gärningsmannens förmåga att byta skepnad, knytas till flera alias och ett stort antal brottsoffer. 

Kammaråklagaren Emelie Källfelt i ”Nätpedofilen i Husby”:

– För mig framstår han som en sexualsadist där förnedringen är en del av njutningen, att ju mer ett offer lider desto mer njutning får gärningspersonen ut. Så framstår det när man läser chattarna och hör offren.

Polisen hittade 65 brottsoffer, men bedömer att det verkliga antalet är många fler.

– Slarvigt uttryckt så skulle jag kunna sätta en årslön att det var inte ens hälften, men det var de vi kunde identifiera, säger kriminalkommissarie Jörgen Lindeberg till P3 Dokumentär.

Nätpedofilen har avtjänat straffet

Nellie berättar i dokumentären att händelserna satt djupa spår, och hon har även fått utstå nättrakasserier från okända personer.

Hon berättar också om tidigare självmordstankar när situationen kändes som värst. 

– Inte hela vägen, men i den lägenheten jag bodde i hade jag mitt sovrum med ett fönster ut. Och jag tänkte ändå, hade jag velat så hade jag kunnat hoppa rätt ut.

Gärningsmannen, som i dag avtjänat sitt fängelsestraff, förnekade brott i i samband med rättsprocessen. När GT söker honom för en kommentar säger hans advokat Björn Törnell att de inte längre har någon kontakt. P3 Dokumentär uppger att man förgäves sökt kontakt med mannen. 

Mannen har i förhör bland annat hävdat att hans dator varit fjärrstyrd, en förklaring som varken tingsrätten eller hovrätten accepterade.

 

P3 Dokumentär, ”Nätpedofilen i Husby”, släpps i podcastformat under torsdagsmorgonen 7/11. ”Nätpedofilen i Husby” går också att lyssna på i Sveriges Radio P3 på söndag 10/11 klockan 18.03.