Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nationaldemokraterna fick inget gehör

Hundratals poliser på plats. Hundratals motdemonstranter.

Mobiliseringen var stor när Nationaldemokraterna samlades på Kortedala torg efter misshandeln av 61-årige Carl-Eric Cedvander.

Men högerextremisterna blev få och överröstades totalt av motdemonstranterna.

Polisen var tidigt på plats och hägnade in området med staket där den tillståndsgivna demonstrationen ska ske, uppgav TT.

Vi har lärt oss genom åren att det är viktigt att vara tidigt på plats. Vi har spärrat av området för den tillståndsgivna demonstrationen. De som är emot får stå utanför, bortom kastavstånd har vi sagt, säger Lars Klevensparr, kommenderingschef för polisens insats.

Strax innan klockan 13 hade över 500 människor samlats. Över 300 poliser stod redo.

- Det byggs på med folk hela tiden. Det är även många poliser här. Jag ser 10-15 piketbussar, rapporterade Sten Juteus, GT:s utsände reporter.

Torgmötet försenades, men vid 13.50 hade cirka 30 nationaldemokrater samlats och förberedde sig för ett anförande.

Nationaldemokraterna överröstades i princip helt av mycket högljudda motdemonstranter. Torgmötet fick hållas cirka 150 meter från kravallstaketen där motdemonstranterna stod och skanderade.

Två män som hade kommit innanför avspärrningarna omhändertogs av polis, uppger TT.

Brutal misshandel

Det var den 18 mars som den allvarliga misshandeln inträffade. Carl-Eric Cedvander på torget för att handla är ett gäng gav sig på honom med slag och sparkar. Misshandeln har beskrivits som mycket rå och brutal. Den ska ha avslutats med att Carl-Eric Cedvander blev sparkad i huvudet.

Efteråt fördes han svårt skadad till sjukhus. Hans tillstånd är fortfarande kritiskt.

Fyra 15-åriga pojkar är häktade misstänkta för grov misshandel.

Åtal mot de misstänkta ska vara väckt senast den 13 april.

GT.se rättar: I en tidigare version uppgavs att ett par tusen samlats på Kortedala torg. Den uppskattningen var i överkant och polisen uppger att det handlat om mellan 500-700 motdemonstranter på plats och 30 Nationaldemokrater.