Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nathalys son slagen och hotad på förskolan

Nathalys son har gått på den hårt kritiserade förskolan. Hon beskriver ett kaos där sonen dagligen blev utsatt för slag och
Foto: Privat
Genrebild.
Foto: SHUTTERSTOCK

Nathalys son kom hem blåslagen från förskolan – två gånger med hjärnskakning.

– Vi har fått åka till akuten flera gånger, säger Nathaly som beskriver en kaosartad situation på förskolan.

Flera föräldrar har anmält förskolan till Skolinspektionen.

En mamma har gjort en polisanmälan efter att hennes barn blivit inlåst av personalen.

En av kommunens förskolor i stadsdelen Askim Frölunda Högsbo i Göteborg har anmälts upprepade gånger till Skolinspektionen. 

Flera föräldrar till barnen på förskolan har gått samman och kritiserat ledningen för allvarliga brister i verksamheten. De beskriver ett kaos där barn varit våldsamma mot varandra utan att det stoppats av personalen.

– Min pojke har blivit slagen och dödshotad varje dag. Han har kommit hem med blåtiror under ögonen, haft en stor kal fläck på huvudet och fått rivsår i ansiktet som givit bestående ärr, berättar Nathaly, en av föräldrarna.

Nyligen har hon flyttat sitt barn till en annan förskola. Och all personal på förskolan har omplacerats.

Foto: LARS ANDERSSON / LARS ANDERSSON EXPRESSEN

"Blivit en annan person"

– Tidigare var min son arg och aggressiv och nu har han blivit en helt annan person. Nu är han glad, sjunger och målar som han aldrig gjorde på den tidigare förskolan, säger hon.

Göteborg Direkt var först att skriva om föräldrarnas gemensamma kritik mot förskolan. Även Göteborgs-Posten har uppmärksammat missförhållandena i verksamheten.

GT har tidigare skrivit om hur ett barn på den aktuella förskolan låstes in i ett rum av personalen efter att barnen i gruppen kastat leksaker på varandra. Det var en annan förälder som upptäckte vad som hänt och kunde se till att barnet fick komma ut.


LÄS MER: Mammans ilska – sonen blev inlåst på förskolan 


"Jättejobbigt att lämna honom där"

Mamman har anmält händelsen till barn- och elevombudet vid Skolinspektionen, och har även gjort en polisanmälan.

– Min son är jätteledsen och vill inte gå till dagis. Det är jättejobbigt att lämna honom där. Jag är orolig varje dag, säger hon och fortsätter:

– Det har varit struligt på förskolan de senaste två åren. Det är jättemycket våld mellan barnen och oroligt överlag på hela avdelningen. Det är inte barnens fel att det blivit så här. Det har inte funnits någon struktur. Barn måste ju vägledas och ingen har tagit tag i situationen.

Kritisk till förskolans ledning

Nathaly är mycket kritisk till hur förskolechefen hanterat situationen. Hon upplever att chefen inte tagit händelserna på tillräckligt stort allvar.

– Förskolechefen har tidigare förnekat att det är stökigt och har inte velat ha några föräldramöten. Det finns inga rapporter eller anteckningar om de allvarliga händelserna, och ingen personal jobbar kvar på avdelningen som kan berätta om det som hänt. Så det är svårt att styrka händelserna i anmälan till Skolinspektionen. Jag har däremot läkarjournaler där det står om min sons skador, säger hon.

Skolinspektionen: Allvarligt

Skolinspektionen bekräftar att man fått in sex anmälningar totalt gällande förskolan, två  på individnivå, en hos barn- och elevombudet och andra på mer generell nivå. Man har också fått in signaler, som man kallar det, om att allt inte står rätt till. Flera ärenden utreds nu.

– Det är både signaler och anmälningar. Det är allvarliga generella brister som pekar på att tryggheten på förskolan brister. I ärendena är det kränkningar mellan barnen, signaler från föräldrar vars barn är otrygga, signaler om att föräldrar inte vill lämna sina barn på förskolan, signaler om personalbrist och personal som inte möter upp föräldrar när de kommer, säger Lena von Platen, enhetschef för anmälningsärenden på Skolinspektionen i Göteborg.

Hur ser ni på det här?

– Skolinspektionen ser allvarligt på anmälningarna och signalerna som kommit och det är därför vi har gjort en riktad tillsyn. I vanliga fall gör vi tillsynen på kommunnivå och är inte på plats, men i detta fall bedömde vi att vi behövde vara på plats på förskolan och det handlade om de allvarliga signalerna, fortsätter hon.

Lena von Platen säger samtidigt att antalet anmälningar inte är någon ovanlig siffra i sig, men att innehållet i anmälningarna är det.

"Små barn som inte kan försvara sig"

Nathaly förklarar att hon går ut och berättar om familjens erfarenheter "för att inga andra barn någonsin ska behöva drabbas".

– Det handlar om små barn som inte kan försvara sig, säger hon.

Elisabeth Andreasson, områdeschef för förskolorna i Askim-Frölunda-Högsbo.
Foto: Göteborgs stad / Göteborgs stad

Efter händelsen med det inlåsta barnet förklarade Elisabeth Andreasson, områdeschef för förskolorna i stadsdelen Askim Frölunda Högsbo, för GT att det under en tid varit svårt att hitta behöriga pedagoger till förskolan.

– Det har länge varit problem med bemanningen och därigenom omlopp på vikarier vilket säkert har bidragit till situationen, uppgav hon.

"Reagerar starkt på det som hänt"

Nu säger Elisabeth Andreasson:

– Jag reagerar starkt på det som har hänt. Det är inte okej. Som förälder ska man kunna känna sig trygg när man lämnar sitt barn på förskolan. Att så många föräldrar kommer med kritik tar jag som en tydlig signal på att det inte står rätt till. Barn ska inte behöva utstå situationer som föräldrarna beskriver.

Hon säger att det har funnits brister i det pedagogiska ledarskapet som "vi behöver arbeta med".

– Kommunikationen mellan ledningen och föräldrarna har inte fungerat. Nu är det många insatser och åtgärder som pågår. Vi gör stora resursförstärkningar, både vad gäller personalen och ledningen.

Samtlig ordinarie personal har fått sluta på förskoleavdelningen sedan missförhållandena rullades upp.

GT söker chefen på den aktuella förskolan.