Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nathalie hittade Michael Nyqvists mystiska brev

Föll ur dvd- fodralet. När Natalie Paulsson städade bland filmerna föll det ut ett 12 år gammalt brev från Michael Nyqvist.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM/Privat

Nathalie Paulsson, 48, städade bland dvd-filmerna där hemma.

Ur ett fodral ramlade ett handskrivet brev från Michael Nyqvist – en av hennes favoritskådespelare.

– När han gick bort förra året blev jag både ledsen och bestört, säger hon.

Nathalie Paulsson, från Lidköping, som till vardags arbetar som narkossköterska, blev förvånad och glad över det udda fyndet i dvd-samlingen.

– Vi håller på att renovera på övervåningen och gick igenom en massa dvd-filmer som vi har sparat genom åren. Vi kollade att det var rätt skiva i varje fodral. När man har haft småbarn vet man aldrig hur det är med den saken, säger hon.

Ur fodralet till en julfilm föll ut ett linjerat papper som de aldrig hade lagt märke till förut.

Brev från Michael Nyqvist

Det var ett personligt brev, skrivet av skådespelaren Michael Nyqvist, som dog i cancer förra året, endast 56 år. Han blev känd för en bred publik med filmer som "Grabben i graven bredvid", "Så som i himmelen" och i rollen som Mikael Blomkvist i filmatiseringen av Stieg Larssons "Millennium"-böcker.

Luftslottet som sprängdes. I Millenniumfilmerna spelade Michael Nyqvist journalisten Mikael Blomkvist.Foto: KNUT KOIVISTO / NORDISK FIOLM

"Jag glömmer aldrig när jag såg filmen Oliver Twist första gången. Jag var fem år, filmen var svartvit och den slog rakt in i mellangärdet". Så inleds brevet, som också innehåller ett "tack för att du hjälper mig att hålla på med det jag älskar".

– Jag tror att alla filmer jag har sett med Michael Nyqvist har varit bra, säger Nathalie Paulsson, som är nyfiken på hur brevet har hamnat i hennes dvd-fodral.

Brevet från Michael Nyqvist. Här står: "...att få hålla på med film, att få beröra och ha alla dom där känslorna man kanske inte vågar ha i verkliga livet".Foto: Privat

Björn Gregfelt, generalsekreterare för Filmägarnas kontrollbyrå, har svaret. Brevet skulle ge positiv feedback till konsumenter som inte laddade ned filmer olagligt på internet utan hyrde eller köpte dvd i butiken.

 

LÄS OCKSÅ: Familjens fina gest efter Michael Nyqvists död 

 

– Brevet ingick i en kampanj med hyllningsannonser, röster som tackade i butiken och stickers som berättade hur mycket av priset som går tillbaka i ny filmproduktion, berättar han.

"Tänker behålla brevet"

Efter att ha utrett saken kommer beskedet från Björn Gregfelt att breven från skådespelarna under 2006 gick ut i fyra miljoner exemplar.

– Men nu finns nog inte många kvar, säger han.

Skådespelarna som skrev var Sven Wollter, Kjell Bergqvist, Cecilia Frode, Felix Herngren, Katarina Ewerlöf – och Michael Nyqvist, förstås.

– Jag tänker behålla brevet, för skojs skull, säger Nathalie Paulsson.