Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nathalie, 20: ”Jag har varit mobbad hela livet”

Ur arkivet: Influencern Bianca Ingrosso och hennes agent Vanessa Lindblad får ofta meddelanden från unga tjejer som mår dåligt. Inslag från 2020.
Nathalie Danielsson har valt att dela med sig av både sina bra och dåliga dagar på sociala medier.
Foto: Privat / Privat
”Det blev som att det var en käftsmäll till alla dem som kallat mig elaka saker”.

Nathalie ”Nattid” Danielsson, 20 har miljontals följare på sina sociala kanaler efter att ha slagit igenom på TikTok.

Där pratar hon öppet om psykisk ohälsa och mobbningen hon själv utsatts för. 

– Jag hade önskat att fler visat att det är helt normalt att vara ledsen i en hel vecka och tycka att livet suger.  

Nathalie Danielsson, eller Nattid som hon går under på sociala medier, har genom sina kanaler skaffat sig en miljonpublik. Relationen med följarna är nära och redan från början var hon transparent med mobbningen hon utsatts för och som lett till psykisk ohälsa och även självmordstankar.

– De såg att jag var annorlunda. Jag var liten och smal, jätteliten. Det var likadant när man var ute på stan och vuxna sa: ”Oj vad liten du är!”. Jag fick höra det hela tiden och de såg mig som annorlunda och det får man ju tydligen inte vara. 

Mobbningen höll på från att Nathalie var sex år tills dess att hon gick ut nian. Efter det fortsatte det på sociala medier. 

– Jag har ju varit mobbad i hela mitt liv. I början på sociala medier var det inte så mycket hat men det blev mer och mer. Men då var jag så van vid det, att det tydligen var så man fick bete sig, säger Nathalie, som växte upp i Trelleborg men som sedan några år tillbaka bor i Kungsbacka.

Önskar att fler pratade om psykisk ohälsa 

År 2019 skrev hon sin första bok ”Jag, Nattid” och i början av juni i år kom den andra boken ”Din livsdagsbok”. Den ska hjälpa andra som gått eller går igenom samma saker som Nathalie. 

– Jag har tyckt att psykisk ohälsa varit ganska undantryckt sedan corona kom och jag själv vet ju hur det är att leva med psykisk ohälsa. Därför kände jag att en sån här bok kan hjälpa många. 

Önskar du att du haft fler förebilder som pratat öppet om sånt här när du mådde som sämst? 

– Jag önskar att fler gjorde det och jag vet att många influencers har saker i ryggsäcken men de vågar inte berätta och det är upp till var och en. Men jag tror att det hade hjälpt så många. Därför försöker jag prata om allt på mina sociala medier, jag tycker det är så viktigt. 

Hoppas att boken ska hjälpa andra 

Nathalie tycker att det känns lite som en revansch att hon blivit så stor i sina kanaler. 

– Det blev som att det var en käftsmäll till alla dem som kallat mig elaka saker. Jag kommer lyckas och inte ge upp trots det ni säger. Det har varit en revansch. Titta vart jag är nu och titta vart ni tyckte jag skulle vara. Sen är jag väldigt stolt över mig själv att jag kommit hit. 

Varje dag får Nathalie flera direktmeddelanden på sociala medier från personer som ser henne som en förebild och som vill ventilera. Nu hoppas hon att hennes bok som består av citat och sidor att fylla i ska hjälpa andra. Under corona tror hon att boken behövs mer än någonsin.

– Det finns ju inte så mycket att göra och man har bara sig själv och sina närmsta. Det kan vara skitjobbigt när man mår dåligt för då vill man bara sysselsätta sig och inte sitta inne för då mår man sämre.

HIT KAN DU VÄNDA DIG FÖR ATT FÅ HJÄLP

Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. 

Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång.

Ring 112 eller åk till en akutmottagning. 

Om möjligt – lämna inte personen ensam. Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

Bris: 116 111, bris.se.

Bris vuxentelefon: 077-150 50 50.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Mind: chatt på mind.se 

Minds stödtelefon Självmordslinjen: 90101

Minds föräldratelefon: 020-85 20 00.

Röda Korset: redcross.se.

Jourhavande kompis: Chattjour finns på jourhavandekompis.se 

SPES (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.se.

Telefonjouren: 020 -18 18 00.

Källa: mind.se och www.spesistockholm.se 

SE OCKSÅ: ”Jag berättade om ett sexuellt övergrepp”

Therese Lindgren fick sitt genombrott efter att ha pratat om psykisk ohälsa och sommaren 2020 gjorde hon ett hyllat program i sommar i P1.