Foto: PrivatFoto: Privat
 Foto: Privat
Foto: PrivatFoto: Privat
 Foto: Privat
Foto: PrivatFoto: Privat
 Foto: Privat

"Nästa gång kanske de hugger ner mig"

Publicerad

Klockan var strax efter 23 när maskerade rånare slog till mot Nazmul Hasans kiosk i Kyrkbyn, Göteborg.

En av gärningsmännen hotade Nazmul med kniv, under tiden som hans pistolbeväpnade kumpan tömde kassan.

– Sverige är ett av världens säkraste länder, men det känns som att det är på väg åt fel håll. Jag är rädd, men vet inte om jag har råd att stänga kiosken, säger Nazmul.

I våras rånades Nazmul Hasan, 32, när han arbetade sent i sin kiosk. Rånarna misshandlade honom med ett baseballträ, hotade en kund och stal varor och kontanter. 

Det var det femte rånet på kort tid, och söndagen den 5 november var det dags igen.

Två maskerade gärningsmän trängde sig in i Nazmuls butik. En av dem tvingade ner honom på knä, höll fast honom och höjde en kniv – redo att hugga. 

Samtidigt tömde hans kumpan kassan och rafsade ner cigaretter och telefonkort i en kasse.

– Den andre hade en pistol. Det gick på ett par minuter, sen var de borta, berättar Nazmul.

Rånarna kom undan

Nazmul larmade polisen, som var snabbt på plats med flera patruller. 

– Vi använder oss av hundar för att försöka hitta gärningsmännen, sa Johan Josarp, vakthavande befäl vid polisen i region väst, strax efter rånet.

Men gärningsmännen kom undan.

Lördagen den 2 december detonerade vad polisen misstänker var en handgranat mittemot Nazmuls butik. En händelse som ytterligare stärker kioskägarens uppfattning – att tiderna blivit alltmer osäkra. 

– Sverige är ett av världens säkraste länder, men det känns som att det är på väg åt fel håll. De kriminella är inte rädda för polisen, säger Nazmul, och fortsätter:

– Jag är varken stark eller aggressiv. Jag är en enkel man, och ett enkelt offer. Polisen kan inte skydda mig.

Har inte berättat för familjen

Han har inte berättat för sin familj, som bor i Storbritannien, om rånet. Han vill inte att de ska oroa sig för honom.

– Jag var inte rädd under rånet. De kom för att stjäla, inte för att skada mig. Men vem vet – nästa gång kanske de hugger ner mig.

 

LÄS MER: Rånare utsatte offer för skenavrättningar

 

Numer håller Nazmul dörren till kiosken låst. Den som vill köpa något måste ringa på en klocka för att bli insläppt. 

Men om det kommer att vara tillräckligt för att hålla rånarna borta i fortsättningen, vet han inte. 

– Mina kunder säger åt mig att vara försiktig, och jag har funderat på att stänga kiosken. Men jag vet inte vad jag skulle göra i stället, eller hur mycket pengar jag skulle förlora. 

– Jag kämpar vidare, som alla måste göra. Så är livet.

Relaterade ämnen
Jens Andersson
Jens Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER