Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nästa Bryssel för Soraya Post (Fi)

Gjorde succé. Soraya Post ( i mitten) var överväldigad efter besked om Fi:s framgångar.
Foto: Sara Strandlund

GÖTEBORG/STOCKHOLM. Göteborgaren Soraya Post kunde nästan inte hålla tårarna borta när det stod klart att hon åker till Bryssel för Fi:s räkning.

- Vi skapar historia, vi är det första feministiska politiska partiet i världen att komma in i ett parlament. Jag är överväldigad.

Redan tidigt under söndagskvällen stod det klart att Fi:s toppkandidat till EU-parlamentet, Soraya Post, var säker på att komma in. När valresultatet kom vid 23-tiden, var det en omskakad Soraya Post som mötte pressen.

Det är massa blandade känslor, det är så historiskt på många sätt, för mig personligen och för alla som har varit med och jobbat i rörelsen och för alla som varit med och röstat. Vi skapar historia, vi är det första feministiska politiska partiet i världen att komma in i ett parlament. Jag är överväldigad.

Men ändå säger hon att hon inte blev förvånad över resultatet.

Bryssel väntar

Jag tror med tanke på utvecklingen och hur det ser ut i de nationella valen att det här är vad folk vill ha. Jag är inte förvånad, jag väntade på det här.

Nu blir det Bryssel och Strasbourg och politik på Europanivå som väntar Soraya Post.

Jag känner mig väldigt taggad för det uppdraget och är väldigt tacksam för det förtroendet och för att få ta det ansvaret.

Men först ska Fi förhandla med andra partier och vilken grupp man kan komma att tillhöra i parlamentet. Partiet har sagt att det lutar åt antingen den gröna gruppen eller vänstergruppen, men menar att det finns bitar hos de båda grupperna som inte passar Fi.

- Vi kommer att samarbeta med det parti, den grupp där vi får störst utrymme för våra sakfrågor, jämställdhet, jämlikhet och mänskliga rättigheter och demokratiutveckling. Frågorna vi lyfter är inte kompromissbara, säger hon.

Vakade i Göteborg

Fi:s valvaka på restaurang Kontiki i Sopraya Posts hemstad Göteborg var fullständigt dränkt i ett lyckorus. När första valprognosen kom och pekade på 7,0 procent visste jublet inga gränser. Och kanske blev förväntningarna lite för höga efter första prognosen.

I Göteborg fick partiet 10,4 procent.

- Den feministiska våren har övergått i sommar. Det här är storartat, säger riksdagsledamoten Gudrun Tiberg.

Festen och glädjen i Göteborg fortsatte natten lång och många gladdes framför allt över framgångarna i staden - Feministiskt Initiativ blev femte största parti i Göteborg.

"Berör alla"

Göteborgaren Konrad Swenninger, 41, tror inte att framgången är en slump. Så sent som för två veckor sedan startade han upp en Fi-grupp i Kungsbacka och medlemsantalet uppgår i dag till 100 personer.

- Det är för mig tydligt att folk här har väntat på politiker som verkligen berör dem. Feminismen berör alla och vill att allas intressen tillgodoses.

Enda smolket i bägaren för Fi i Göteborg, var att Sverigedemokraterna hade högre resultat än dem i riksvalet. Men lika stor var glädjen över de omvända rollerna i Göteborgsresultatet.

- Det är jättebra. Jag är glad att Göteborg tar täten och kan bli ett föredöme för andra städer, så det är väldigt glädjande, säger Fi-anhängarna Jesper Lidtjärn och Hanna Aili.

"Nu gäller det"

Jazz Monteau, nummer sex på EU-parlamentslistan för Fi, stämde in i glädjeyttringarna. Hon tror inte det finns någon risk att partiet glöms bort efter valet.

- Nej, nu gäller det att vi inte bara surfar på vågen här utan det gäller att fortsätta jobba, sa hon innan hon försvann in till festen igen.

FAKTA

FI i EU-valet

Valresultat: 5,3% (+0,0)

Antal mandat: 1 (+1)

PLATS: Skyddsrummet, festlokal på Münchenbryggeriet i Stockholm.

ANTAL DELTAGARE: Cirka 300 personer.

STÄMNING: På topp. Jubel och hejaramsor blandat med musik, tal och underhållning.

UNDERHÅLLNING: Band, DJ ki Gonzalez Magnusson och DJ Sister Justice, artisten Jaquline Ronneklew, Beatrice Eli och stand up med Ami Pauli.

MAT: Street food-vagnar utanför festlokalen.

GÄSTER I URVAL: Gudrun Schyman, talesperson, Soraya Post, toppkandidat, Sissela Nordling Blanco, talesperson och Stina Svensson, talesperson.

FAKTA

FI:s kändis- väljare på Facebook, Instagram & Twitter