Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Närproducerat kött är det hetaste på tallriken

Mattias Lindgren är delägare i ett charkuteri i Falköping. Han och hans kollega samarbetar med flera gårdar med närproducerat kött.Foto: Henrik Jansson
Sabina Persson föder upp får på Stora Rännagården utanför Falköping.Foto: Henrik Jansson
De ungefär 400 tackorna på Stora Rännagården har lamning tre gånger per år, vilket innebär att de producerar kött året runt.Foto: Henrik Jansson
På Claessons charkuteri i Falköping röks det stora mängder korv. Just de här korvarna röks i alspån.Foto: Henrik Jansson

FALKÖPING. Här är GT:s superguide till din lokala köttproducent för dig som bor i Västsverige.

Köttskandaler och ett ökat intresse för djurens situation och för köttets kvalitet - det tror charkuteristen Mattias Lindgren är anledningen till att efterfrågan på närproducerat kött har ökat.

- Jag hoppas också att det är för att folk inser värdet i svenska gårdar. Köper de närproducerat vet de var köttet kommer ifrån, säger han.

Närproducerat kött

 Det finns ingen tydlig definition av vad närproducerat innebär. Men Livsmedelssverige beskriver närproducerat som mat där såväl produktion, förädling och distribution till konsumenter sker inom ett visst avgränsat område. Att kött och andra livsmedel är närodlat innebär inte att produkten nödvändigtvis är ekologisk. Därför har organisationen Sveriges konsumenter efterfrågat en tydligare definition av närproducerat.

Svenskarna äter allt mer kött. Enligt jordbruksverket har svenskarnas köttvanor ökat stadigt sedan 1990. Nu märker de Västsvenska bönderna och återförsäljarna en ökning i efterfrågan på närproducerat kött. En av dem är Mattias Lindgren som driver ett charkuteri i Falköping.

- Jag har helt klart märkt av ett ökat intresse för närproducerat kött, även här i Falköping, säger Mattias Lindgren.

GT:s köttsuperguide

Men alla vet kanske inte var man kan få tag på närproducerat kött. Därför har GT nu sammanställt en superguide till din lokala köttproducent. För det råder ingen brist på lokala köttproducenter i Västsverige.

- Allt hänger på att få med gemene man på fördelarna med närproducerat. Det gynnar orten med arbetstillfällen och kunden får alltid bra kött. Vi har en väldigt bra kundkontakt, säger Jan Karlsson på Kvills gård i Habo.

Samtidigt som Mattias Lindgren märker ett ökat intresse för närproducerat kött har han även noterat en annan tendens. Han berättar om när han i slutet av februari stod på matmässan i Göteborg. Claessons charkuteri var där tillsammans med två gårdar som de samarbetar med och på skärmar visade de bilder på djuren från gårdarna.

- Då kom det fram besökare och sa "Men nej, det där vill jag inte se". Det tycker jag är märkligt. Köttet kommer ju någonstans ifrån, säger han.

Äter för mycket kött

Mattias Lindgren tycker att svenskarna rent generellt äter för mycket kött. Han anser att det finns många andra sätt att få i sig protein, men om man nu vill äta kött bör man i alla fall köpa svenskt.

- Man bör köpa svenskt kött för djurens skull. De har det mycket bättre i Sverige än i exempelvis Danmark. Vi har hårdare regler, därför har vi också bättre kött och mer välmående djur, säger han.

Föder upp får och lamm

En av gårdarna som Claessons charkuteri köper kött ifrån är Stora Rännagården. Där föder landbrukaren Sabina Persson upp får och lamm till slakt, helt ekologiskt. Stora Rännagården ligger idylliskt precis utanför Falköping. Sammanlagt har hon 400 tackor.

- Jag tror verkligen på lokalproducerat kött. Men jag själv har inte tid att sälja köttet eller marknadsföra mig, säger hon.

Superguide till din lokala köttproducent

Foto: Foto:  Google maps1. Stora Mellby Eko- lanthandel och Café
Alingsås kommun

Säljer kravproducerat nötkött av rasen Hereford och de har haft sin verksamhet i ungefär 20 år. De har Stora Mellby Eko- lanthandel och Café. De levererar köttlådor som beställts i butiken och de tar också emot beställningar via telefon.
– Det är viktigt med närproducerat för miljön, arbetstillfällena, kvaliteten och för att djuren ska må bra, säger Annika Dahlbom.

 

2. Börstorp Slott
Mariestads kommun

Säljer bara nötkött som är producerat på deras gård utanför Mariestad. Det går att beställa kött via telefon eller webben och när man köper levereras köttet med en lapp där djurets ålder, ras och kön framkommer. På Börstorp slott har de ungefär 400 kor och de är både Kravmärkta och klimatcertifierade.
– Det kanske ska till någon som inte har rötter i jordbruket för att kunna göra något sådant här, säger Annica Eriksson.
Webb: www.borstorp.se

 

3. Limmareds säteri

Tranemo kommun
Ligger ungefär tre mil söder om Borås och de säljer nöt- och griskött. De har ungefär 150 nötkreatur och 350 grisar. Margit Bylin och Yngve Larsson tog över lantbruket 1978 och har sedan början på 90-talet levererat köttboxar. Kött går att köpa i deras gårdsbutik och man kan beställa via telefon eller webb, men man får hämta köttet i deras gårdsbutik.
– Det är bra att köpa närproducerat för man vet var köttet kommer ifrån och så minskar man transporten, säger Margit Bylin.
Webb: www.limmaredssateri.se

 

4. Norra Bissgårdens kött och potatis
Tidaholms kommun

Säljer nötkött och har just nu ungefär 40 nötkreatur. De har tidigare sålt köttlådor som hobbyverksamhet. Men de ska nu bygga ut verksamheten. I tre år har de slaktat djur efter betet men har nu planer på att ha en åretrunt- verksamhet. Det går att beställa kött via deras nystartade hemsida.
Webb: www.kottopotatis.se

 

5. Åsundenlamm
Ulricehamns kommun

Säljer lammkött och nötkött av rasen rödkulla. Eva-Karin och Ulf Jogbratt startade verksamheten för 4 år sedan.
De har 25 tackor och fyra kor och man kan beställa köttlådor via telefon eller deras hemsida.
Djuren föds upp på naturliga obesprutade och giftfria beten och de säljer köttet under benämningen naturbeteskött.
Webb: www.asundenlamm.se

 

6. Gröna gårdar
Göteborgs kommun

Gröna gårdar säljer gräsuppfött nöt- och lammkött. De består av ungefär 40 gårdar runtom i Västsverige. Antalet djur på gårdarna varierar från 20-600 djur beroende på gårdens omfattning och verksamhet. Hela företaget, från gårdar till försäljning är Krav-cerifierade. Kött finns att köpa i deras butiker eller via deras hemsida. S.O Larsson i Saluhallen säljer deras kött.
– Närproducerat i sig är inget värde, det stora värdet är att med hjälp av närheten kunna förmedla kunskap och transparens gentemot kunderna, säger Märta Jansdotter på Gröna gårdar.
Webb: www.gronagardar.se

 

7. Kaprifolkött
Göteborg

De säljer ekologiskt nöt, lamm och griskött. Under 2013 sålde dem 441 nöt och 427 lamm. Kaprifolkött startade 2001 och de säljer nästan uteslutande ekologiskt kött. De har en egen butik på Opaltorget i Västra Frölunda. Där kan man fråga efter Kaprifolkött eller så kan man beställa köttlådor via deras hemsida.
– Närproducerat innebär korta transporter. Det är särskilt viktigt för levande djur. Kunden ska veta att han/hon gynnar sin egen landsbygd, säger Jan Johansson.
Webb: www.kaprifolkott.se

 

8. Gödebergs Gård
Mölndals kommun

I gårdsbutiken säljer de kött från deras egna köttdjur, som slaktas på Scans slakteri. Köttet kommer sedan tillbaka till gården och hängs då upp och möras i två veckor. Därefter styckas köttet i Gödebergs gårds eget styckeri. De har ungefär 5000 hönor och 200 nötkreatur på gården. Allt är helt ekologiskt och de har haft gårdsbutiken i 19 år. Nu är det fjärde generationen som driver gården. Köttet köps i deras gårdsbutik i Lindome.
– Vi har så bra djurskyddslagar i Sverige. Därför får man alltid bra kött när man köper svenskt, säger Monica Delmefors.
Webb: www.godebergsgardsbutik.se

 

9. Skiltorp kvarn
Lilla Edets kommun

Säljer i princip all sorts kött men föder upp lamm själva. De samarbetar med flera mindre producenter för att kunna öka deras utbud i gårdsbutiken. Just nu har de 42 får på gården och verksamheten började 2010. Ekologiska varor finns i deras utbud i butiken. Vill man köpa kött på Skiltorp kvarn kan man antingen åka dit och handla direkt i butiken eller beställa via deras hemsida. Webb: www.skiltorpkvarn.se

 

10. Gudagott
Göteborgs kommun

De köper bara in kött från gårdar i närheten. De har nöt- och griskött året om och under säsong även vilt och lamm. 2006 startade verksamheten och 2010 började de sälja charkprodukter i butiken i Majorna. De har en nära kontakt med producenterna och besöker dem för att se hur djurhanteringen går till. Det går att beställa kött via telefon, mejl eller bara besöka butiken på Slottskogsgatan 42.
– Först och främst säljer vi närproducerat kött. Sen får det gärna vara ekologiskt också, säger Stig Jansson.
Webb: www.gudagott.eu

 

11. Kolhättans ekogård
Uddevalla kommun

Kolhättans ekogård föder upp nötkreatur och har ett 70-tal nötkreatur på gården. De har ett tydligt miljötänk och deras verksamhet är Kravmärkt. De har också ett eget litet gårdsslakteri som är EU- godkänt. Vill man köpa kött från Kolhättans ekogård kan man kontakta dem eller besöka deras gårdsbutik.
– Närproducerat är bra för kropp och miljö- och då blir också gott för själen, säger Jan-Olof Larsson.
Webb: www.ekogard.se

 

12. Mostorps gård
Halmstads kommun

Säljer nöt-, fläsk- och lammkött på deras gårdsbutik. På gården har de 800 nötkreatur och 100 får. Fläskköttet köper de in från närliggande gårdar. Vill man köpa kött från Mostorps gård kan man åka till deras gårdsbutik eller besöka deras butik i Halmstad, dessutom levererar de kött till ett 20-tal butiker i Hallands län.
Webb: www.mostorpsgard.se

 

13. Geddeknippeln
Uddevalla kommun

Producerar nötkött och har ungefär 100 nötkreatur av rasen Chianina på gården. De säljer köttlådor fyra gånger om året, i februari, maj, september och november och vill man köpa kött måste man beställa i förväg. Det gör man via deras hemsida eller på telefon. Köttet hämtas sen på deras gård.
– Vi har ingen jättestor kundkrets utan det är folk som bryr sig om vad de stoppar i sig som handlar av oss, säger Ing-Mari Abrahamsson.
Webb: www.chianina.se

 

14. Kvills gård: Habo
Habo kommun

Kvills gård producerar hängmörat nötkött som de sedan säljer i sin egen gårdsbutik, men det går även att få köttet levererat. Just nu har de ungefär 200 djur på gården. De har sålt kött direkt till kunder sedan 2009.
– Det viktigaste med närproducerat är att vi står bakom det vi gillar. Närproducerat gynnar orten med arbetstillfällen och kunden får alltid bra kött. Men allt hänger på att få med gemene man. Vi har en väldigt bra kundkontakt, säger Jan Karlsson.
Webb: www.kvills.se

 

15. RJ Närproducerat AB
Orust kommun

Säljer nötkött, fläskkött, lammkött och kyckling. Verksamheten startade 2007 och de säljer sitt eget kött i deras charkbutik i Varekil på Orust. Bonden kör oftast själv ut sina djur till slakteriet som ligger i anslutning till butiken.
De erbjuder utkörning till Göteborg med omnejd och man kan beställa på deras hemsida för hämtning i butiken.
– Vi vill bevara vårt öppna landskap i vår byggd, säger Roberth Johansson.
Webb: www.rjnarproducerat.se

 

16. Håvs Lamm & Delikatess
Orust kommun

Här kan man köpa lammkött från deras gård och andra gårdar på Orust, viltkött och nötkött efter tillgång. De har 85 tackor och ungefär lika många lamm. Butiken öppnade 2011 och de har planer på att bygga ut verksamheten. Bland annat kollar Anders Göransson, som driver gården, på möjligheten att ha ett kylsläp och leverera kött till Göteborg. Deras djur matas med deras egenodlade foder.
Vi satsar på kvalitet framför kvantitet. Våra kunder vet om köttets ursprung och vår djurhållning, säger Anders Göransson.

 

17. Trogens gourmet
Munkedals kommun

På Trogens gourmet kan man köpa hängmörat nötkött från olika gårdar i närheten. Djuren slaktas på ett lokalt slakteri. Två månader innan kan man ringa Benny Trogen, som driver verksamheten, och beställa kött. I fem år har verksamheten varit aktiv.
– För mig handlar det om kvalitet. Jag väljer ut djuren själv och vi styckar det efter kundens önskemål, säger Benny Trogen.
Webb: www.trogensgourmet.se

 

18. Grönko
Säffle kommun

Grön Ko i Värmlandsbro är en gårdsbutik och saluhall med ekologiskt nötkött från deras egen gård Mässvik. Djuren är av köttraserna Hereford och Aberdeen Angus. Antalet djur på gården varierar från 50-100. De erbjuder också annat kött från närliggande gårdar. I saluhallen säljs även lamm- och griskött samt kalkon under säsong. Deras djur föds upp naturligt och betar endast gräs och är därför långsamväxande.
Webb: www.gronko.se