Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Narkotikagängens grepp om Nordstan – mitt i julhandeln

Leif Wetterskog är ordningspolisens gruppchef i Göteborg City. Foto: NORA LOREK
GT har följt med polisen under en av gatulangningsgruppens insatser. Foto: NORA LOREK
"Jag skulle personligen aldrig låta barnen gå i Nordstan själva och jag besöker det inte själv heller", säger Robin Nilsson, chef för polisens gatulangningsgrupp. Foto: HENRIK JANSSON

Narkotikagängen håller Nordstan i ett fast grepp – mitt i julhandeln.

Enligt polisens uppskattning röker 150 personer cannabis varje dag i anslutning till Skandinaviens största köpcentrum – mitt i Göteborg.

– Jag skulle personligen aldrig låta barnen gå i Nordstan själva och jag besöker det inte själv heller, säger Robin Nilsson, chef för polisens gatulangningsgrupp.

Sett till omsättning och antal besökare är Nordstan Sveriges största köpcentrum. Från Nordstan, Brunnsparken och Järntorget utgår mycket av narkotikaförsäljningen i Göteborg. Så även denna kväll. 

Det är en fredag klockan 22 och regnet öser ner. 

Vi befinner oss i området kring Järntorget, men till skillnad från de allra flesta som är här ska vi inte besöka någon av krogarna på Andra eller Tredje Långgatan. I stället har vi stämt träff med Leif Wetterskog, ordningspolisens gruppchef i Göteborg City, för att följa med på en av gatulangningsgruppens insatser.

För området kring Järntorget är också en plats där folk tar, köper och säljer droger.

Det har gått en tid sedan Leifs kollega Robin Nilsson, chef över polisens gatulagningsgrupp i Göteborg, larmat i Sveriges Radios Ekot om att drogförsäljning sker mer eller mindre helt öppet på stadens gator och torg.

– Jag blir erbjuden att köpa narkotika när jag är ute och jobbar varje arbetspass, sa han i Ekot.

 

 

Under kvällens insats bistår Leif Wetterskog gatulangningsgruppens civilklädda spanare och vi får åka med i den polisbuss som Leif och hans grupp sitter i, redo att ingripa vid en misstänkt drogtransaktion eller ordningsstörning.

Insatsen ägde rum kring Långgatorna vid Järntorget den 7 december. Foto: NORA LOREK

Plötsligt anropas han på radion och Leif lyssnar noggrant.

– Det är en av spanarna, säger han och polisbilen sätter fart mot Första Långgatan.

Framme på platsen står två unga killar mot en husfasad, omgiven av poliser i både uniform och civila kläder. 

I det blöta vädret går man igenom deras jackor och kläder och Leif lyser dem i ögonen med ficklampa, för att kontrollera om de är påverkade av något.

Efter en stund får båda personerna följa med till polisstationen.

En ung man grips för innehav av narkotika. Foto: NORA LOREK

När vi återvänder till Leif Wetterskog en stund senare, utanför Polishuset i Göteborg, berättar han att en gripits för innehav av narkotika och att en har tagits in för urinprov, misstänkt för att vara påverkad av droger.

Båda killarna har precis fyllt 18 år och har flera gånger tidigare tagits av polis, för att ha innehaft narkotika.

– Det påverkar en, när de är så här unga, säger Leif Wetterskog.

I likhet med många av de personer som polisen tar för narkotikabrott är dessa ungdomar likgiltiga inför vad det har gjort.

I baksätet av polisbussen, berättar Leif Wetterskog, att han har jobbat som polis i 28 år.

Förändringarna i Göteborg har varit många sedan han började patrullera på gatorna under 90-talet och det han ska säga härnäst målar upp en mörk bild av om hur narkotikan slagit ett grepp om staden.

Få ger många ett dåligt namn

Han förklarar att den öppna narkotikaförsäljningen utförs av olika grupperingar, ofta med ensamkommande flyktingar som "delat upp områdena sinsemellan".

– Jag vill verkligen understryka att det här inte gäller alla ensamkommande, men det finns en klick som vi har i till exempel Nordstan som tyvärr ger alla de andra ett väldigt dåligt namn, säger Leif och fortsätter:

– De nyttjar droger och säljer droger. Bara kring Nordstan, där vi kanske har som mest problem, har vi uppgifter på att 150 personer röker cannabis varje dag.

Leif Wetterskog menar att heroinet har ökat i Göteborg. Foto: NORA LOREK

Leif Wetterskog berättar att i stort sett alla personer de kontrollerar i samband med en insats bär på droger och är en potentiell försäljare.

– På de som vi kontrollerar hittar vi mellan 5 och 50 gram, bara om vi pratar om cannabis. Sedan har vi andra droger också, säger Wetterskog och fortsätter:

– Rökheroinet har börjat komma tillbaka igen. Vi hade problem med det på 90-talet, men sen försvann det mer eller mindre. Bara sedan i somras har det återvänt till staden.

”Det finns en stor likgiltighet”

Leif Wetterskog beskriver hur heroinets framfart skapar stora problem, särskilt för de som redan i dag vet att de inte får stanna i Sverige.

– Missbrukare som vi känner igen och vet om att de nyttjar heroin går ner sig väldigt snabbt och det tär på dem. Även fast det är en person som får stanna i Sverige så måste man ju läggas in på avvänjning en lång tid. Det finns bara plats för tio personer i dag, men vi pratar om upp till 50 personer med den här problematiken i dag, säger Leif Wetterskog och fortsätter:

– För de som inte får stanna är det ännu värre.

Och vetskapen att man inte får stanna i landet skapar andra problem, berättar Leif:

– Det finns en stor likgiltighet. Talar man om för dem att det är straffbart i Sverige, så säger de bara att alla de har pratat med säger att man är ute efter en kort tid.

Leif Wetterskog undersöker en ung man. Foto: NORA LOREK

Under natten när GT är med gör polisen 44 ingripanden i området. 19 av dessa rör narkotikabrott.

Leif Wetterskog berättar att den här typen av insatser har effekt på drogförsäljningen, men att allt snart återgår till som det var innan.

”Räcker med att man vänder ryggen till”

– Vi märker att det gäller att sätta människor i förvar. Men när vi tar någon för tionde gången för samma brott skapar det frustration. Det räcker att man vänder ryggen till så står de där igen.

Att polisen nu fokuserar på att stoppa narkotikan på stadens gator ser Leif som positivt, men han berättar samtidigt att det sker på bekostnad av annat polisarbete.

– Vi har återtagit en del mark och vi har försökt hindra narkotikahandeln, men det blir ju på bekostnad av annat. Vi gör nästan inget annat i dag. 

En undersökning som utfördes av polisen 2015, visade att Göteborgs medborgare kände sig otrygga på grund av den öppna narkotikahandeln.

Leif Wetterskog känner till undersökningen väl, men säger att hans uppfattning är att droghandeln inte skapar otrygghet för gemene man.

Däremot uppstår ofta våld mellan de olika grupperingarna.

– Nio av tio ordningsstörningar, när någon stuckit kniven i någon eller puttat ner någon i kanalen är på grund av att man skyddar någon narkotikagömma eller på grund av att man har lurat någon och då smäller det, säger Leif.

Skulle aldrig låta barnen gå själva

Enligt Robin Nilsson, chef på polisens gatulangningsgrupp skulle han aldrig privat besöka köpcentret.

– Jag skulle personligen aldrig låta barnen gå i Nordstan själva och jag besöker det inte själv heller. I den här staden är det lättare för ungdomar att få tag på cannabis än alkohol.

Robin Nilsson menar att polisen behöver hjälp i arbetet.

– Vi jobbar med det här för att vi brinner med det. Men det är dags att samhället säger nej, säger han.

Leif Wetterskog håller med:

– Ska vi klara av att hantera det här måste vi ha ett enormt samarbete med Migrationsverket, kommunen, gränspolisen och socialtjänsten. Varje gång när vi gjort vår del så måste nästa myndighet ta över stafettpinnen.

 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!