Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”När jag tar semester kostar det – ibland hyr jag ett plan”

Dan Sten Olsson är huvudägare och koncernchef i Stenakoncernen sedan 1983.
Foto: NORA LOREK
Dan Sten Olsson ger ett fåtal intervjuer en gång om året.
Foto: NORA LOREK
Familjeföretaget Stena Line är i dag ett av Europas största rederier.
Foto: HENRIK JANSSON / GT
Kontoret är fyllt av Stena-attribut. Allt från manschettknappar till fartygsmodeller.
Foto: STEFAN BERG / IBL

När Danmarksfärjan lägger till alldeles utanför panoramafönstret vibrerar det lite lätt i möblemanget.

– Det är viktigt att man har en känsla för sin rörelse. Jag bli påmind varje dag, säger Dan Sten Olsson och ler.

Möt Stenas vd som bland annat berättar om sin passion för arbetet, hur det är att vara närmast gränslöst förmögen och sina semesterresor med chartrat flygplan.

Han tar emot på huvudkontoret i Masthuggshamnen i Göteborgs västra centrum iklädd blå kostym. Slips, slipsnål och manschettknappar har Stenaloggor.

Det rymliga kontoret är fyllt av attribut med den röda loggan med ett vitt S. Han visar en målning på första båten hans far Sten Allan lät beställa 1953. Den fraktade timmer på Östersjön.

Sen dess har det runnit mycket vatten under Älvsborgsbron. Imperiet Dan Sten Olsson leder är gigantiskt: 130 fartyg, oljeriggar, fastigheter i massor, över 19 000 anställda i mängder av branscher världen över.

Dan Sten Olsson vaknar klockan tre

71-åringen börjar med att berätta hur hans företagsimperium mår 2018: Det blir vinst, men den är blygsam och den klaras för att man sålt av fastigheter.

Du är 71 år, hur mycket jobbar du i dag?

– Jag är 56 år biologiskt, det har jag papper på, haha. Jag jobbar normalt. Som jag alltid gjort.

I stort sett under all din vakna tid?

– Ja, det gör jag väl. Men jag har aldrig tagit så mycket semester som nu, jag tar mig faktiskt fyra–fem veckor numera. Jag tog bara två veckor förr.

Dan Sten Olsson lutar ofta stolen tillbaka under den timslånga intervjun.
Foto: NORA LOREK

Han vaknar klockan tre varje natt.

– Jag är som vilken pc som helst, ”botkörningen" är klar vid tretiden varje natt. Då poppar resultatet upp och så vaknar jag. Då går jag runt i stugan i en timma och bearbetar detta. Sen går jag och lägger mig igen, säger Dan Sten Olsson.

– Jag tror inte jag är unik där, tvärtom. Så är det nog för de flesta som har ansvarsfulla arbeten att de vaknar mitt i natten. Det är tiger hour, vargtimmen. När rovdjuren börjar jaga, då måste man se om sitt hus.

Är du ett rovdjur?

– Nej, man jag kan bli ett offer, haha.

Dan Sten Olssons framgångsrecept

Det lär vara åtskilligt fler som karaktäriserar 71-åringen som rovdjur än offer. Man behöver inte vara ekonomiprofessor för att inse att en av koncernens, läs Dan Sten Olssons, framgångsrecept är att köpa billigt och sälja dyrt. Att hugga på något som har potential men av olika anledningar ligger i ekonomisk brygga.

Det låter ganska självklart men är inte lika enkelt som det låter. Det kräver kapital och Stena har bunkrat upp med 20 miljarder kronor i likvida medel under högkonjunkturen.

Bistrare tider väntas och då finns det saker att investera i för en entreprenör som Olsson som genom åren gett sig in i mängder av branscher långt från rederierna. Det handlar om allt från blommor till läkemedel.

När Svenska Mässan fyllde 100 år kom Dan Sten Olsson med dottern Selma och hustrun Jane.
Foto: IBL

Ordet ansvar återkommer ofta i intervjusvaren.

– Man är ju ansvarig, både direkt och indirekt. Det där är ju så svårt! Man blir ju ansvarig också för sånt man inte kan påverka.

Lever du med sådan här oro i stort sett hela tiden?

– Absolut!

Vad är det du oroar dig över, till exempel?

– Vi har ju säkerheten på fartygen, de är ju centrala ständigt. Annars tänker jag främst på det ekonomiska. Har vi förberett oss för det och det. Hela tiden tas investeringsbeslut: Vad är klokt i dag?

Han vill veta allt av vikt som rör hans bolag. 

– En grej som jag tror är väldigt bra är detta: Vi klandrar inte varann om vi gör fel. Däremot klandar vi varann om vi inte talar om det i tid.

Dan Sten Olsson berättar att han vaknar klockan tre varje natt.
Foto: NORA LOREK

Stena bygger runt Järntorget i Göteborg

Stena finns på många platser på jordklotet, men det är Göteborg och Masthuggshamnen som är hjärtat. Här finns Danmarksterminalen, koncernledningen och en rad av de viktigaste bolagens huvudkontor.

Snart blir ”Stenaland” betydligt större i Göteborgs västra centrum.

Ni ska köpa byggrätten på marken här omkring?

– Ja, vi får bygga däråt (pekar mot Järntorget och centrum). Det är ett stort komplex som omfattar Folkets hus, det som ligger från Rosenlundsverket till Stenaterminalen. Och lite på andra sidan Oscarsleden också.

Det är inte så länge sedan starka krafter ville köra bort Stena från Masthuggshamnen. Man ansågs ”ligga i vägen” och sinka planerna för exploateringen av Södra Älvstranden.

– Ja, så var det, men då skulle det varit slut på fotpassagerare till Danmark och det har de insett. Det var olika påtryckargrupper, och det var jädrigt jobbigt. Offentliga diskussioner där varje medborgare säger vad de tycker är jobbiga att styra, enkelt uttryckt.

I en artikel i GT som publicerades förra veckan berättade Dan Sten Olsson att han bestämt sig för att jobba tills han blir 75. Eller 80, eller 85... Han tar fem år i taget.

Några av de viktigaste Stena-bolagen

Stena-sfären omfattar bland annat verksamheter inom rederi, offshore, fastigheter, avfallshantering, oljeborrning, energi, finans och så vidare.

Här är några av de viktigaste bolagen i koncernen:

STENA AB

Moderbolaget är indelat i tre ben: Stena AB group, Stena Metall AB group och Stena Sessan AB group. Man har också majoritetsägande i börsnoterade Concordia Maritime AB. 

STENA REDERI AB

Verksamhet: Ett av de viktigare dotterbolagen. Man bedriver rederirörelse, skeppsmäkleri och befraktning, handel med fartyg, metaller och skrot. 

STENA LINE AB

Verksamhet: Gods- och passagerartrafik samt försäljning av konsumentprodukter i åtta geografiska regioner. De är uppdelade på Danmark, Norge, Tyskland, Baltikum norr, Baltikum söder, Nordsjön, Irland norr och Irland söder. Varje linjeorganisation har eget resultatansvar.

STENA RORO AB

Verksamhet: Försäljning av tjänster inom sjötransport och rederirörelse. 

STENA BULK AB

Verksamhet: Tankrederi med 101 fartyg, ett av världens största. Kontor i Göteborg (huvudkontor), Houston, Köpenhamn, Singapore, Shanghai och Dubai. 

STENA FASTIGHETER AB

Verksamhet: Fastigheter. Kraftigt expanderande, ett av landets största i branschen med cirka 200 underbolag. 

STENA METALL AB

Verksamhet: Ett av de tre benen med ett antal underbolag. Handel med och smältning av järn, stål, metaller, skrot och avfall, köp och försäljning av fartyg, hyr ut fartyg och maskiner.

AB STENA METALL FINANS

Verksamhet: Handel med aktier och andra värdepapper, valutor, metaller och andra råvaror samt rederiverksamhet.

STENA RENEWABLE ENERGY AB 

Verksamhet: I energibranschen, förnyelsebar sådan. Förvalta fast egendom och värdepapper.

STENA SESSAN AB

Verksamhet: Ett av de tre benen med många dotterbolag, synnerligen bred verksamhet med allt från taxibåtar till handel med värdepapper och fastigheter. Sessan var en färjekonkurrent fram till 1982 då Stena köpte upp bolaget.

CONCORDIA MARTIME AB (majoritetsägt)

Internationellt tankrederi på Nasdaq-börsen.

Utländska dotterbolag

De finns också ett antal utländska dotterbolag i koncernen som ägs via holdingbolag. Några exempel: Brittiska Northern Marine med omkring 6 500 anställda, det nederländska fastighetsbolaget Stena Realty BV och brittiska Stena Drilling

Källor: Dokument, bland annat årsredovisning 2017, och artiklar på Stena.com, skattemyndigheten, solidindo.se.

Rötterna i kristet fäste

Dan Sten Olsson bor i Örgryte, men rötterna finns i Göteborgs södra skärgård.

– Min familj kom från Donsö. Där är man religiös, de flesta är med i missionsförbundet, Men det fina med Donsö är att man är både statskyrkliga och frikyrkliga. Man är väldigt förenande, man hjälper varann.

Han har behållit sin farfars hus på ön och besöker några redarkolleger årligen.

– Donsö är unikt. Den dagen man bestämmer sig för att bli kristen på ön, då bestämmer man sig för att hjälpas åt. Då ger man ett löfte och för att klara löftet börjar man planera och sen den dagen har det gått bra för dem.

Kyrkan – den för många viktigaste byggnaden på Donsö.
Foto: LEIF JACOBSSON

Ser du dig som en av dessa Donsöbor?

– Jag har aldrig bott där, men kulturellt gör jag det. Min far kommer ju därifrån. Min farfar och farfars far likaså, de la grunden till att min far kunde nå framgång. Att han började med två tomma händer är delvis en myt.

– Min farfar ägde 100 000 kronor och det var jäkligt mycket på 30-talet. 

Vad tjänade han detta på?

– Ja, där kommer Donsökulturen in. Den att man ska dela med sig och hjälpa varandra, men viktigt var också att man skulle se till att ens söner, man tänkte bara på söner på den tiden, skulle få det bättre än man själv haft. Så min farfars far gjorde det möjligt för min farfar att köpa en skuta när han var 27 år. Han hade sen tre skutor under sin livstid och tjänade pengar.

Dan Sten Olsson om sina barn

Är kyrkan viktig också för dig?

– Ja och nej. Alltså, det skulle ju vara snopet om det inte finns nånting på andra sidan. Men jag går inte i kyrkan särskilt ofta.

– Men traditionen i de här samhällena att se till att barnen får bättre verktyg än sig själv. Den kulturen bär jag med mig, det är grejen!

Men det blir tufft för dina barn att matcha dig?

– Det skiter väl jag i, haha! Och det hoppas jag de skiter i själva också. 

Du och de dina är oerhört rika. Märks det i ditt sätt att leva till vardags?

– De flesta som får frågan säger att det inte gör det, men det är klart att det gör!

Dan Sten Olsson.
Foto: NORA LOREK

Vad är det du gör som inte andra har möjlighet att göra, till exempel?

– Jag älskar ju att jobba, men när jag tar semester så kostar det. Ibland hyr jag ett plan. Mina semestrar är dyra. Jag tar med familjen på sightseeing eller kanske safari i Afrika. Det är ju inte alla som har råd med det, så jag tycker det är larvigt att säga att man lever som Svensson, för det gör jag inte.

– Men sen är det alltid så, att det gäller att göra sunda saker. Min familj gör sunda saker även om de kan vara dyra.

Hur då sunda?

– Kulturellt sunda, inte att man åker och häller i sig en massa sprit, till exempel.

Ser på Netflix med hustrun Jane

Är du nykterist?

– Nej, jag dricker gärna vin och jag har råd att dricka bra sorter. Och det är en väldig frihet att om jag har lust med nånting så har jag råd att göra det.

Gör du aldrig något galet?

– Nej, aldrig. Jag är inte lagd åt det hållet. Och så har jag en sund fru.

Dan Sten och Jane träffades som 16-åringar.

 – Vi var klasskamrater på gymnasiet. Vi var båda väldigt sökande, vi fann varandra så. Jag spelade piano, mest Chopin, tills hon gav sig, haha.

Dan Sten Olsson tillsammans med hustrun Jane.
Foto: TOMMY HOLL/ IBL BILDBYRÅ

Jane sköter om en del av familjens stiftelser. Systern Madeleine Olsson Eriksson likaså. Jane och Dan Sten har två barn, läkaren Selma Olsson Åkefeldt (född 1975) och filmregissören William Olsson (född 1977). Ingen av dem är aktuell att efterträda sin far som arbetande vd, men kommer tillsammans med systerns barn att ta ett rejält ägaransvar, säger Dan Sten Olsson.

Vad gör Jane och du när ni bestämmer er för att ha en trevlig kväll?

– Haha, nej vi sitter helst hemma med Netflix. Netflix är vår glädjespridare. 

Stena-familjen Olsson

Sten Allan Olsson (1916-2013) växte upp på Donsö i Göteborgs södra skärgård. Sten Allan började handla med skrot 1939. Efter kriget hade han kapital att köpa tre skrotfärdiga fartyg som kunde renoveras och ett företagsimperium började byggas.


Sonen Dan Sten Olsson (född 1947) tog över koncernen 1983.

I dag är Dan Sten som hälftenägare i bolagen rikast i Göteborg och nummer tio i Sverige med en personlig förmögenhet på lite drygt 40 miljarder svenska kronor. 


Hans syskon Stefan (född 1948) och Madeleine Olsson Eriksson (född 1945) med familj äger var sin fjärdedel.


Dan Sten har två barn, Selma Olsson Åkefeldt (född 1975) och filmregissören William Olsson (född 1977). Dessa har i sin tur tre barn vardera.

Madeleine har två barn: Gustav och Marie. Gustav äger sex procent av Stena och sitter liksom kusinen William med i huvudstyrelsen.