Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nanna gömde sig i källaren i fyra timmar

Niclas Hallgren, som till vardags är biträdande regionpolischef i Bergslagen, var ute och gick med hunden när han upptäckte översvämningarna på Orust. Foto: Privat
Det är rejäla översvämningar på Orust, där polischefen Niclas Hallgren gjorde den blöta upptäckten. Foto: Privat

Nanna gömde sig i källaren i fyra timmar, polischefen Niclas gjorde en blöt upptäckt på den lokala campingen – och Agneta tvingas gå ut och slå larm till museibesökarna i Bohuslän.

Alla är de västsvenskar som hamnat mitt i stormen Knud

– Det ryckte i huset, säger Niclas Hallgren.

Stormen Knud drog in med full kraft på lördagen och på vissa håll nådde den orkanstyrka i vindbyarna. Och det är många människor som på olika sätt drabbats av dess framfart.

En av alla: Nanna Liljegren, 35.

Hon befinner sig i Sjövik i Lerums kommun. Inne i skogen som när stormen kom var mörk och skrämmande.

– Det var obehagligt, jag tillbringade fyra timmar i källaren för att jag inte vågade vara på övervåningen. Jag var orolig att träd skulle falla ner över huset, säger Nanna Liljegren.

Nanna Liljegren gömde sig i källaren i flera timmar när stormen Knud drog fram på fredagen. Foto: Privat

Huset klarade sig som tur var, men grannen fick byggnader förstörda.

– Ett träd ramlade ner över grannens garage och drog ner kablar, så vi var utan tv och internet en stund. Det var lite lugnare under kvällen, men det blåste rejält under natten. I morse var jag och rensade bort ganska mycket grenar och så i trädgården. Som tur är har elkablarna klarat sig men de är nog på bristningsgränsen, säger Nanna Liljegren.

Översvämningar på Orust

Också på Orust blåste det rejält. Där är Niclas Hallgren, som för nyligen blev biträdande regionpolischef i Bergslagen efter att länge ha arbetat vid polisen i Göteborg. När han på lördagen var ute och gick med hunden såg han det höga vattenståndet vid campingen i närheten av sommarhuset.

 

 

– Det är säkert 20-30 meter längre in på land än vad det brukar vara. Det har blåst in så mycket vatten. Det svämmar över där ibland, men det här var lite mer än vanligt. Det är säkert en halvmeter djupt, säger Niclas Hallgren.

Campingen på Orust blev översvämmad. Foto: Privat
Niclas Hallgren vid översvämningarna. Foto: Privat

Om fredagskvällens storm säger han:

– Det ryckte i huset, även om det har blåst värre. Men det är alltid lite speceillt med den första höststormen.

Varningen på museet

Det är inte bara Tjörn som drabbats av översvämningar. Det gäller också bland annat Uddevalla. I de centrala delarna av staden har man tvingas spärra av Bastionsgatan. Men räddningstjänsten har inte ens ryckt ut.

– Det händer varenda gång det stormar, några gånger per år. Det är avspärrat men vi är inte där, utan det kommer att rinna undan av sig själv som vanligt, säger styrkeledaren Mattias Björk.

På lördagen har det varit rejäla översvämningar på Bastionsgatan i Uddevalla. Foto: Robert Betzehag/Rescue Photo

Då råder större oro på Bohusläns museum, inte långt därifrån. Konstkuratorn Agneta Von Ziepel har behövt gått ut och varna de många besökare som kommer förbi museet på lördagen.

– Vinden trycker på och det börjar bli översvämmat utanför på gräsmattan och vid parkeringen. Vi var tvungna att gå ut och varna, för det är saltvatten och får man in det i bilen så skär den sig. Vattnet pressas också upp från brunnarna och det ser inte så roligt ut. Vi har bett folk som parkerat sina bilar att flytta dem, men det har inte runnit in något vatten i museet, säger Agneta Von Ziepel.

Agneta Von Ziepel vid översvämningarna utanför Bohusläns museum i Uddevalla. Foto: Privat

Mohammad fast på tåg i 12 timmar

I kollektivtrafiken har det under det senaste dygnet uppstått stora störningar till följd av stormen Knud. Elisabet Karlsson, 54, satt på fredagskvällen fast länge, länge på ett tåg från Stockholm i riktning mot Karlstad.

Fram och tillbaka åkte tåget, beskrev hon.

Mohammad Saadoun med sitt resesällskap. Foto: Privat
Elisabet Karlsson. Foto: Privat

Än värre var det för Mohammad Saadon, som satt fast på sitt tåg mellan Stockholm och Göteborg i 12 timmar innan han kom fram vid fem-tiden på lördagsmorgonen.

– Vi har dragit skämt för att hålla uppe stämningen. Vissa är frustrerade och förbannade, berättade under natten till söndag.

 

 

– Det här är det värsta jag har varit med om.

SMHI har klass 1-varningar utfärdade längs kusten på lördagen, men längre inåt land har varningarna tagits bort.

– Bohuskusten kommer att vara fortsatt drabbad under lördagen, men vindstyrkan kommer att avta framåt kvällen, säger Lasse Rydqvist, meteorolog vid väderinstitutet Storm.