Nancy, 25, känner sig ständigt hotad och misstänkliggjord - på grund av sin hudfärg. Foto: PrivatNancy, 25, känner sig ständigt hotad och misstänkliggjord - på grund av sin hudfärg. Foto: Privat
Nancy, 25, känner sig ständigt hotad och misstänkliggjord - på grund av sin hudfärg.  Foto: Privat
Under sina första 20 år i livet gav omgivningen Nancy inga anledningar att tvivla på sin känsla av att vara svensk. Men i vuxen ålder har hon känt sig allt mer bevakad och hotad. Foto: PrivatUnder sina första 20 år i livet gav omgivningen Nancy inga anledningar att tvivla på sin känsla av att vara svensk. Men i vuxen ålder har hon känt sig allt mer bevakad och hotad. Foto: Privat
Under sina första 20 år i livet gav omgivningen Nancy inga anledningar att tvivla på sin känsla av att vara svensk. Men i vuxen ålder har hon känt sig allt mer bevakad och hotad.  Foto: Privat
Nu vill Nancy berätta om sina upplevelser för att om möjligt göra skillnad och hjälpa andra som bär på samma känsla av utanförskap. Foto: PrivatNu vill Nancy berätta om sina upplevelser för att om möjligt göra skillnad och hjälpa andra som bär på samma känsla av utanförskap. Foto: Privat
Nu vill Nancy berätta om sina upplevelser för att om möjligt göra skillnad och hjälpa andra som bär på samma känsla av utanförskap.  Foto: Privat
Efter att hon publicerade en text på Facebook har Nancy fått mycket stöd - men också hot och hat. Foto: PrivatEfter att hon publicerade en text på Facebook har Nancy fått mycket stöd - men också hot och hat. Foto: Privat
Efter att hon publicerade en text på Facebook har Nancy fått mycket stöd - men också hot och hat. Foto: Privat

Nancy, 25, är rädd för sin egen hudfärg

Publicerad

Nancy, 25, känner sig ständigt hotad och misstänkliggjord - på grund av sin hudfärg.

Den eskalerade häxjakten mot alla som inte ser "typiskt svenska" ut gör att hon lever i ständig skräck, säger hon.

– Jag är rädd för min egen hudfärg och faran den utsätter mig för. Det känns som att jag måste försvara min rätt att finnas till.

Kungsbackabon Nancy, 25, är född och uppvuxen i Sverige. Under sina första 20 år i livet gav omgivningen henne inga anledningar att tvivla på sin känsla av att vara svensk. Men i vuxen ålder har hon känt sig allt mer bevakad och hotad.

– Jag började bli frustrerad och rädd över att mitt hem inte längre kändes som mitt hem, mitt land inte som mitt land. Jag är rädd för att gå ut på kvällen på grund av alla fördomar som finns mot folk som ser ut som mig.

För att ge uttryck för sina upplevelser skrev Nancy ett inlägg på Facebook som snabbt fick stor spridning.

– Jag skrev det för att jag kände att det verkligen behövde skrivas. Hetsen mot flyktingar och invandrare i Sverige de senaste åren har blivit ett hot mot alla som inte ser typiskt svenska ut.

"Känner att jag är hatad"

Hon berättar att hon upplevt en drastisk skillnad bara under de senaste åren. Den gäller i alla forum hon befinner sig - på stan, i matbutiken, på nätet.

– Det kan vara hur folk reagerar när man går förbi och säger hej eller när man står i kö i affären och ska handla och de tror att man kollar på deras kod. Eller när folk skriver på Facebook att de ska ta saken i egna händer för att invandringen har gått för långt. Den typen av hot blir väldigt personliga.

Nancy är både rädd och djupt bedrövad över utvecklingen. Hon berättar att de senaste årens upplevelser fått henne att ifrågasätta sig själv på flera sätt.

– Jag har blivit oerhört försiktig i allt jag gör. Tänk om jag råkar aska eller fimpa två millimiter från sopkorgen eller tänk om jag inte lägger tidningen på rätt sätt på ett café. Jag är försiktig på alla sätt för att jag känner att jag är hatad. Jag behöver nästan går runt och försvara att jag att jag är en människa som existerar.

"Detta vad jag måste göra"

Nu vill hon berätta om sina upplevelser för att om möjligt göra skillnad och hjälpa andra som bär på samma känsla av utanförskap.

– Sverige är lika mycket mitt land som alla andras. Jag är svensk medborgare och har bott här hela mitt liv. Det finns inget att land som gjort lika mycket för mig eller som jag gjort lika mycket för. Det är mitt land, det enda jag har. När jag åker till mina föräldrars hemländer betraktas jag som en invandrare där. Det är inte en tröst att folk säger att jag inte är ensam om att känna så här. Det får mig bara att må sämre för det innebär att det här problemet är mycket större än att bara gälla mig.

Efter att hon publicerade sin text på Facebook har hon fått mycket stöd - men också hot och hat.

– Oavsett hur illa det blir är och hur uthängd jag blir är detta vad jag måste göra. Jag pratar inte bara med min röst utan med allas röster som inte vågar eller har möjlighet att stå upp för sin sak. Alla som inte haft turen att födas här med alla fördelar som det innebär. Jag är rädd för min egen hudfärg och faran den utsätter mig för. Det känns som att jag måste försvara att jag får lov att finnas till. Det är orimligt att någon enda människa ska behöva känna så, säger Nancy som inte vill framträda med sitt efternamn.

– Den risken vill jag inte ta. Det som spelar någon roll är vad jag har att säga, inte vad jag heter.

Gustav Sandström
Gustav Sandström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER