Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nämndeman utreds för läcka till hatsajt

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Lagmannen har anmält nämndemannen efter att han i en intervju på hatsajten Fria Tiders hemsida röjt uppgifter som hon menar kommer från hemliga, enskilda överläggningar.
Lagmannen har anmält nämndemannen efter att han i en intervju på hatsajten Fria Tiders hemsida röjt uppgifter som hon menar kommer från hemliga, enskilda överläggningar.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Nämndemannen får inte tjänstgöra vid tingsrätten i Jönköping så länge utredningen pågår.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN

En nämndeman vid Jönköpings tingsrätt utreds för uttalanden han gjort till den invandringskritiska hatsajten Fria Tider.

Enligt tingsrättens lagman har nämndemannen röjt uppgifter om hur han och andra domare resonerat inför att en våldtäktsdom avkunnades – under en hemlig, så kallad enskild överläggning.

– Jag har inlett en förundersökning för att utreda brott mot tystnadsplikten, säger Bengt Åsbäck, vice överåklagare vid särskilda åklagarkammaren. 

Det är lagmannen vid tingsrätten i Jönköping, Karin Nacke, som beslutat att anmäla en av domstolens egna nämndemän för brott mot tystnadsplikten. 

Det sker efter att tingsrätten fått kännedom om att nämndemannen uttalat sig om ett avslutat mål, hos den invandringskritiska hatsajten Fria Tider. Och enligt lagmannen finns det i artikeln uppgifter som bara kan komma från de diskussioner som fördes under en så kallad enskild överläggning mellan domare då utgången av domen avgörs.

Absolut sekretess

Bland annat uttalar sig nämndemannen för sajten om vad den juridiskt utbildade domaren sagt under den hemliga överläggningen.

Och för de uppgifterna gäller så kallad absolut sekretess.

– Jag uppfattar det som att det fanns uttalanden från honom där som kunde ses som yttranden om det som har sagts under en enskild överläggning, säger lagmannen Karin Nacke och berättar att vikten av tystnadsplikten är någonting som ingår i alla nämndemäns utbildningar. 

– Man kan ju tro att när domen är offentlig, så kan man prata om de diskussioner som varit. Men så är det inte utan det som sägs under enskilda överläggningar är det totalt tyst om, det är absolut sekretess.

Känner du till att något liknande skett tidigare hos er?

– Nej aldrig. 

Får inte tjänstgöra

Enligt Karin Nacke kommer inte nämndemannen tjänstgöra vid rättegångar i Jönköpings tingsrätt så länge utredningen av hans uttalanden pågår. 

När GT når nämndemannen för att fråga hur han ställer sig till anklagelserna avslutar han samtalet och gör sig därefter onåbar. 

Ärendet ligger nu hos vice överåklagare Bengt Åsbäck på särskilda åklagarkammaren efter att Justitiekanslern i slutet av förra veckan kommit fram till att det inte är aktuellt att de inleder en förundersökning om så kallat meddelarbrott – vilket hade kunnat vara fallet om nämndemannen uttalat sig i ett etablerat massmedium.

Under måndagseftermiddagen inledde han en förundersökning om misstänkt brott mot tystnadsplikten.

– De (Fria Tider) har inget utgivningsbevis eller ansvarig utgivare. Då faller eventuellt brott på den som fällt yttrandet och det blir nämndemannen själv, så det kommer hanteras av mig, säger Bengt Åsbäck, vice överåklagare vid särskilda åklagarkammaren.

– Det är sträng sekretess som råder, man får aldrig i något sammanhang yppa om vad som sagts under en enskild överläggning, säger Åsbäck.