Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nämndeman togs med knivar på tingsrätten

Foto: Polisen
Nämndemannens knivar togs i beslag i säkerhetskontrollen i Göteborgs tingsrätt. Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

En vänsterpartistisk nämndeman ertappades med två knivar i handväskan då hon passerade säkerhetskontrollen på Göteborgs tingsrätt.

Kvinnan var på väg till en nämndemannautbildning för nyvalda ledamöter då en av vakterna såg något misstänkt i hennes handväska. 

Men nu friar tingsrätten henne för brott mot knivlagen och hon får tillbaka sina knivar.

I förhör med polisen berättar en av ordningsvakterna som arbetade i tingsrättens säkerhetskontroll att han såg på röntgen att det låg något i kvinnans handväska.

– Jag körde den en gång till och då såg jag att det var knivar, på riktigt. 

Polis kallades till platsen och kvinnan som ägde handväskan, en nämndeman på väg till en kurs för nyvalda ledamöter i tingsrätten, förhördes på plats. 

Hjälpt sin son

Kvinnan berättade att hon hade varit hemma och hjälpt sin son att måla och ta ner tapeter. Och att det var målarknivar som hon fick med sig i väskan till nämndemannautbildningen. 

– När jag skulle in på nämndemansutbildningen så tänkte jag att jag kanske får med mig några papper hem så jag tog med mig väskan från bilen och glömde att jag hade knivarna kvar i väskan, säger kvinnan som åtalades för brott mot knivlagen.

Men nu friar Göteborgs tingsrätt henne. Tingsrätten konstaterar i sin dom att nämndemannen har tagit med sig knivarna till en allmän plats, med mycket personer i omlopp. Enligt tingsrätten har nämndemannen gett en trovärdig berättelse om vad som skett och inte heller åklagaren har haft något att invända mot att det rörde sig om ett misstag.

I ett sms välkomnar nämndemannen den friande domen och skriver att motsatsen till en friande dom hade varit ”väldigt märklig”.

”Förnuft och generositet”

Tingsrätten citerar en dom i Högsta domstolen där det går att göra undantag och att lagen ”ska tillämpas med förnuft och generositet”. Exempel på dessa undantagsfall skulle vara om en jägare glömt sin jaktkniv i ett ytterfack efter att ha varit på jakt. 

Det menar tingsrätten nu är jämförbart med nämndemannens knivinnehav på tingsrätten eftersom hon ”av oaktsamhet har medtagit knivarna, direkt efter ett utfört uppdrag hos sin son där de har kommit till användning i enlighet med knivarnas syfte”. Innehavet anses därför så ringa att något ansvar inte ska utdömas. 

Nu får nämndemannen också tillbaka sina knivar.