Nämndeman stängs av – utreds för läcka till hatsajt

Nämndemannen Roland Hagström, SD, stängs nu formellt av från sitt uppdrag vid Jönköpings tingsrätt.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Roland Hagström vill inte kommentera anklagelserna om att ha röjt hemliga uppgifter för Fria Tider.
Foto: Jönköpings kommun

Sverigedemokraternas nämndeman i Jönköpings tingsrätt Roland Hagström stängs av från sitt uppdrag.

Det sker efter avslöjandet i går om att en förundersökning inletts om att Hagström ska ha läckt uppgifter från en hemlig, så kallad enskild överläggning under ett våldtäktsmål – till den invandringskritiska hatsajten Fria Tider.

– Jag har fattat ett avstängningsbeslut i dag, säger lagmannen Karin Nacke.

Nämndemannen Roland Hagström, som också har flera kommunala uppdrag i Jönköping, har tidigare inte velat kommentera anklagelserna om att ha röjt sekretessbelagda uppgifter i en intervju i Fria Tider.

I intervjun beskriver han bland annat hur den juridiskt utbildade domaren och andra nämndemän resonerat under en hemlig överläggning i ett våldtäktsmål. 

Men till Jönköpings-Posten bekräftar Roland Hagström nu att tingsrätten skickat honom ett mejl med besked om att han stängs av på grund av den inledda förundersökningen om brott mot tystnadsplikten. 

”Vill inte kommentera någonting”

– Det är som lagmannen sa, att det blir man per automatik när det är en förundersökning, det är inget att säga om det, säger Roland Hagström till tidningen.

I övrigt vill han fortfarande inte kommentera misstankarna.

– Det har inletts en förundersökning och jag vill inte kommentera någonting.

Lagmannen Karin Nacke är den som gjorde polisanmälan i förra veckan och hon beslutade under tisdagen att formellt stänga av nämndemannen. 

Sedan tidigare har nämndemannen inte kallats in till några fler förhandlingar. 

– Han är avstängd från vidare tjänstgöring tills vidare i avvaktan på den utredning som inleddes i går. Då ligger bollen hos åklagaren att komma fram till ett resultat. Jag kan inte vidta några fler åtgärder innan den utredningen är klar, säger Karin Nacke. 

”Absolut sekretess”

Hon har tidigare beskrivit att uppgifter om vad som sägs i så kallade enskilda överläggningar, i stängda möten inför att dom avkunnas, inte får röjas av vare sig nämndemän eller annan närvarande domstolspersonal. 

Något som nämndemännen också får lära sig under utbildningarna.

– Man kan ju tro att när domen är offentlig, så kan man prata om de diskussioner som varit. Men så är det inte utan det som sägs under enskilda överläggningar är det totalt tyst om, det är absolut sekretess.

Under måndagen meddelade överåklagare Bengt Åsbäck, vid särskilda åklagarkammaren, att han inlett en förundersökning om brott mot tystnadsplikten.GT har tidigare rapporterat om utredningar kring nämndemän. I höstas dömdes den skandalomsusade domaren Ebtisam Al Debe för grovt bedrägeri. Så här såg det ut då: