Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nämndeman avstängd efter misstänkt jäv i Ersson-fallet

Det var i juli i fjol som aktivisten Elin Ersson, 21, hindrade ett plan från att lyfta från Landvetter flygplats Foto: HENRIK JANSSON
Senare åtalades hon för brott mot luftfartslagen – ett brott som hon också dömdes för i tingsrätten. Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN

Göteborgs tingsrätt stänger av den nämndeman som i ett inlägg på Facebook kallat aktivisten Elin Ersson för brottsling innan målet avgjorts i domstol, rapporterar P4 Göteborg.

Tingsrätten meddelar att n utredning om entledigande inletts, och att nämndemannen under den tiden är avstängd. 

Det var i juli i fjol som aktivisten Elin Ersson, 21, hindrade ett plan från att lyfta från Landvetter flygplats för att stoppa utvisningen av en man till Afghanistan i somras. Hon sände aktionen live på Facebook.

Senare åtalades hon för brott mot luftfartslagen – ett brott som hon också dömdes för i tingsrätten. Åklagaren hade krävt ett 14 dagar långt fängelsestraff, men straffet blev böter.

Utredning har inletts

Nämndemannen som nu stängs av, en politiker från Sverigedemokraterna, kallade Elin Ersson för brottsling på sociala medier, vilket Svenska Dagbladet avslöjade.

I ett beslut i dag meddelar Göteborgs tingsrätt att en utredning om entledigande inletts, och att nämndemannen under den tiden är avstängd.

Genom sin advokat har Elin Ersson överklagat domen till hovrätten. I överklagandet begär hon även att rättegången i tingsrätten tas om i sin helhet på grund av misstanken om jäv.

”Det bör därmed anses ha förelegat en jävssituation i enlighet med RB 4 kap 13 § 10 p, tingsrättens dom bör därmed undanröjas och målet återförvisas för ny prövning”, står det i överklagandet.

Berättade inte

Den bedömningen delas av flera experter som SvD pratat med – de anser att nämndemannen redan tagit ställning i skuldfrågan offentligt.

Enligt rättens ordförande berättade nämndemannen heller inte om kommentaren inför förhandlingen, detta trots att den som dömer i ett mål måste uppge omständigheter som kan misstänkas utgöra jäv. 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!