Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nämndeman kallade Ersson brottsling – fick döma henne

Foto: TT NYHETSBYRÅN / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN

21-åriga Elin Ersson försökte stoppa en utvisning till Afghanistan – och dömdes senare för brott mott luftfartslagen. 

En av nämndemännen som dömde Ersson kan ha varit jävig, avslöjar Svenska Dagbladet.  

Förra sommaren kallade han Elin Ersson för en ”brottsling” i ett kommentarsfält.

Det var i juli 2018 som 21-åriga aktivisten Elin Ersson vägrade sätta sig i sin stol på ett flygplan på Landvetter för att försöka förhindra en utvisning till Afghanistan. 

Händelsen polisanmäldes och i februari dömdes hon i tingsrätten för brott mot luftfartslagen till totalt 3 000 kronor i dagsböter. 

Nu avslöjar reportern Per Kudo och Svenska Dagbladet att en av nämndemännen som var med och dömde henne kan ha varit jävig. 

I somras kallade mannen Elin Ersson för en ”brottsling” i ett kommentarsfält. Kommentaren skrev från mannens Facebook-profil till en artikel om händelsen på sajten Nyheter idag, skriver SvD. 

”I media hyllas hon av batikhäxorna Ernman o Ramberg. Det är mycket allvarligt när advokater stöder brottslingar”, står det i kommentaren som är skriven från nämndemannens FB-konto. 

Kommentaren syftar på operasångerskan Malena Ernman och Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg, som båda uttryckte stöd för Elin Ersson. 

Expert: ”Skulle inte ha varit med och dömt” 

Robert Nordh är docent i processrätt och före detta domare. Han säger till SvD att kommentaren innebär en tydlig jävsituation i målet. 

– Han skulle inte ha varit med och dömt detta. Han har tydligt pekat ut henne som brottsling och det gör att hon har fullt fog för att ifrågasätta hans opartiskhet, säger han till tidningen. 

Rådmannen Ida Damgaard var juristdomare i målet och säger att mannens kommentar inte var något som hon kände till. 

– Självklart ska man inte ta ställning och sedan döma i målet. Det är så klart inte lämpligt, säger hon till SvD. 

En nämndeman som misstänker sig vara jävig måste meddela rättens ordförande. Det har mannen i fråga inte gjort, enligt Ida Damgaard. 

Nämndemän och juristdomare räknas som domare, och enligt rättegångsbalken är en domare jävig om det finns en ”särskild omständighet” som kan ”rubba förtroendet till hans opartiskhet i målet”, skriver SvD. 

Utsedd av SD 

Tomas Fridh, Elin Erssons försvarsadvokat, tycker att det är svårt att se att nämndemannen har gått in i rättegången opartisk och anser att han är jävlig. 

– Men jag kan inte säga hur vi går vidare med detta innan jag pratat med min klient, säger han till SvD. 

Domen har inte överklagats, men Tomas Fridh säger till SvD att Elin Ersson vill driva fallet vidare. 

Mannen är utsedd till nämndeman av Sverigedemokraterna. I domen mot Elin Ersson hade han en skiljaktig mening. Han ansåg att Elin Ersson borde dömas till fängelse i 14 dagar, då han tycker att hennes agerande varit en del av ”en politisk verksamhet”, skriver Svenska Dagbladet.  

Tidningen har sökt nämndemannen som svarar, från det Facebook-konto kommentaren skrevs, att han inte kan uttala sig i ärendet utan att han hänvisar till tingsrätten i Göteborg.