Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nämndeman åtalas för bidragsfusk: ”Medvetet”

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Foto: HENRIK JANSSON
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Vid 59 tillfällen ska nämndemannen, enligt Försäkringskassan, ha fuskat till sig tillfällig föräldrapenning för totalt 175 376 kronor. 

Enligt Försäkringskassan ska det ha skett både medvetet och systematiskt.

Nu åtalas hon för bidragsbrott vid Göteborgs tingsrätt – samma domstol som hon dömer i.

– Jag fick ju en chock när jag fick begäran om återkrav från Försäkringskassan, säger nämndemannen till polisen men nekar till att medvetet fuskat. 

Utredningen inleddes sedan Försäkringskassan fått flera anonyma tips.

Nämndemannen kandiderade för sitt parti till kommunfullmäktige i valet 2018. 

På kommunal nivå har hon suttit som ledamot i ett utskott som arbetar med samhällsfrågor i kommunen. 

Under de senaste åren har kvinnan också fått förtroendet som nämndeman i Göteborgs tingsrätt, där hon dömt vid ett stort antal rättegångar. 

Under samma tid ska nämndemannen, enligt Försäkringskassan, återkommande fuskat med föräldrapenningen. Totalt rör det sig om 59 tillfällen under januari 2017 till november 2020 som nämndemannen begärt ut och fått 175 376 kronor i tillfällig föräldrapenning utan att ha rätt till det, visar Försäkringskassans utredning. 

Anonyma tips

Gång på gång ska hon, enligt utredningen, ha begärt ut föräldrapenning och lön från sin anställning – i samma kommun som hon är invald från. 

”NN har ansökt om föräldrapenning för dagar då hon arbetat, dagar då hon varit ledig, semesterledig eller själv varit sjuk”, skriver Försäkringskassan i samband med att myndigheten gjorde en polisanmälan. 

Enligt Försäkringskassan inleddes utredningen sedan det kommit in tre anonyma tips om påstått bidragsfusk. Tillsammans med beskrivningar om hur det ska ha gått till fanns också bilder som visade att nämndemannen gjorde annat än hon påstod då hon ansökte om bidrag.

Brottsutredningen har letts av den särskilda åklagarkammaren i Malmö, som utreder brott där den misstänkte är polis, åklagare, domare eller riksdagsman.

Har gjort begränsning

Under brottsutredningen har polisen valt att göra en så kallad förundersökningsbegränsning. 

Bara åtta av de 59 fall som Försäkringskassan tidigare utrett och anmält har polisen senare utrett. Resterande 51 fall har inte bedömts kunna påverka påföljden vid en fällande dom. 

Däremot kräver Försäkringskassan tillbaka hela beloppet på 175 376 kronor.  

I förhör medger nämndemannen att hon gjort fel, men säger att det inte rör sig om något medvetet fusk.

– Jag har aldrig haft uppsåt på något sätt att få ut några pengar, säger hon till polisen och uppger att hon redan betalat tillbaka pengarna.

– Jag fick ju en chock när jag fick begäran om återkrav från Försäkringskassan. Jag betalade av det direkt, 175 000 kronor, utan att ifrågasätta, för jag litar helt på systemet och förstår att jag har gjort fel. 

Avsade sig uppdrag

Under hösten, efter att Försäkringskassan anmält henne till polis, har nämndemannen avsagt sig det kommunala uppdraget i hemkommunen. Och Göteborgs tingsrätt har pausat henne som nämndeman, men uppdraget har hon kvar, meddelar tingsrätten.

I åtalet skriver åklagaren att den åtalade är nämndeman vid domstolen och att ”det kan föranleda åtgärder med anledning av bestämmelser om jäv”.

GT har sökt nämndemannen, som bett att få frågor via mejl. I stället för att besvara frågorna har hon sedan avböjt en intervju:

”Jag undanber mig vänligen men bestämt, att inte delta i någon intervju före rättegången”, skriver hon i ett mejl.

Hon uppger också att hon lämnade uppdraget i kommunen av tidsskäl.

Det är myndighetens uppdrag och största utgifter.