Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Namnbråket om Gui Minhais torg: "Fel”

Sandra Daniel är distriktsordförande för LUF i Väst.
Foto: Privat / Privat
Gui Minhai sågs senast i Thailand 2015.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

För att uppmärksamma Gui Minhais fångenskap i Kina har flera ungdomspartier i Göteborg kämpat för att byta namn på ett centralt torg i hans ära.

Förslaget röstades under gårdagen ner i Kulturnämnden av moderpartierna. 

– Jag är besviken, säger Sandra Daniel, distriktsordförande för LUF Väst. 

Den tidigare göteborgaren och svenska medborgaren Gui Minhai sitter fängslad i Kina på grund av sina publikationer. För att uppmärksamma situationen och hjälpa Gui Minhai vill flera politiska ungdomspartier byta namn på Grönsakstorget i centrala Göteborg till Gui Minhais Torg.

Men det vill inte moderpartierna. 

Under måndagen röstades nämligen ett namnbytesförslag ner i kulturnämnden. Bland annat Miljöpartiet och Liberalerna röstade nej för att byta namn på torget.  

– Jag har respekt för processen men självklart måste jag ändå säga att jag är besviken och att man har kringgått traditioner tidigare. Vår princip om alla människors individuella rättigheter borde gå före lokala principer för namnbyte, säger Sandra Daniel, distriktsordförande för LUF Väst. 

Flera ungdomspartier vill döpa om Grönsakstorget till Gui Minhais Torg.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG

”Superviktigt”

Hon menar att frågan är viktig på många olika plan.

– Frågan är väldigt viktig för det handlar om mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och demokrati. Det finns en tydlig lokal förankring för att han är göteborgare och i perspektivet av situationen för världspressfriheten är detta superviktigt. Kinas allt större påtryckningar, inte bara i Göteborg, utan Sverige och världen får inte pågå oemotsagda, säger Sandra Daniel.

Moderpartiets Ann Catrine Fogelgren (L) är ordförande för kulturnämnden och röstade nej till ett namnbytesförslag tillsammans med en enig nämnd. Till GP säger hon att det inte alltid är möjligt att genomföra namnbyten.

– Det är ungdomsförbundets uppgift att lyfta sådana här saker. Det innebär inte alla gånger att det är möjligt att genomföra. Av ideologiska skäl tycker jag det är helt okej men det går inte den här gången, säger Ann Catrine Fogelgren (L) till lokaltidningen. 

David Ling är språkrör för Grön Ungdom.
Foto: Privat / Privat

Måste varit död i fem år

Enligt formalia måste personen som namnger platsen ha varit död i minst fem år innan det kan vara aktuellt att namnge en gata eller plats efter personen i fråga. 

Det tycker David Ling, språkrör för Grön Ungdom (GU), är fel. 

– Det handlar om en markering och det är ett förslag som kommer från LUF Väst egentligen som vi stöttar. Kina är en total auktoritär regim som förtrycker och driver i princip koncentrationsläger och omskolningsläger. Att byta namn är ett bra förslag för det är en tydlig påminnelse till Kina. Just för att Kinas konsulat ligger där vore det också en bra markering, säger han.

Nämndledamoten Lars-Olof Karlsson (MP) var en av de som röstade ner förslaget.

– Det är väldigt bra att man tar upp själva sakfrågan men vi ser att det finns andra och bättre sätt att markera gentemot Kina i det här fallet. Och rent sakligt är det svårt att ändra namn på Grönsakstorget. Det är även benämning på en historisk plats i Göteborg och vi tycker att det är viktigt att kunna behålla denna historiska koppling, säger han.

TV: De kräver att Gui Minhai släpps fri