Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nakensabotaget mot konstnärens målning

Göteborgskonstnären Carolina Falkholts nya muralmålning på Ringön vandaliserades natten mot lördag. Foto: Anna Bergman
Carolina Falkholts muralmålning på Ringön hade inte mer än hunnit färdigställas, innan den vandaliserades. Foto: Carolina Falkholt
"Kvinnokroppen väcker fortfarande förargelse och måste täckas och skylas. Det är väldigt ledsamt", säger Carolina Falkholt. Foto: Claudia Fried Photography

Göteborgskonstnären Carolina Falkholts nya muralmålning på Ringön vandaliserades natten mot lördag. En okänd gärningsman har rollat vit färg på över hälften av den 80 kvadratmeter stora målningen.

– Kvinnokroppen väcker förargelse och måste täckas och skylas. Det är väldigt ledsamt, säger hon.

Carolina Falkholts FB-inlägg

Inatt vandaliserades min nya målning på Ringön.

Någon har rollat över delar av den med vit färg. Verket skulle skylas. Nakenheten täckas över. Ett försök att tysta ett konstverk. Tysta en konstnär. Tysta kvinnor i det offentliga rummet.

Men det var en ganska impotent protest. Kanske fick du mjölksyra när den vita färgen rollades på väggen? Kanske märkte du vilket hårt arbeta det krävs att verkligen gå in i väggen? Ditt hat räckte bara så långt.

Och att tro att denna handling på något sätt skulle få verket att försvinna? Det finns kvar. Och jag kommer även att återuppföra målningen på min nästa utställning på Mimers hus i Kungälv. Motstånd är bara ett material som jag arbeta med.

Din ynkliga handling visar varför min konst är viktig. Min konst påverkar dig så djupt att du inte kan handskas med det. Du klarar inte av att en kvinna tar plats i det offentliga rummet. Att en kvinna påpekar dina fel och brister. Du är förtryckaren. Du är våldtäktsmannen. Och ditt namn är patriarkatet.

Någon gång under natten till lördag har en okänd gärningsman saboterat den stridbara och prisbelönta konstnären Carolina Falkholts 80 kvadratmeter stora muralmålning på Ringön.

Vad som ligger bakom dådet går bara att spekulera i, men konstnären själv tror att det är målningens motiv – den nakna kvinnokroppen – som har rört upp känslor.

– Tillrättalagd kvinnlig nakenhet är helt tillåten och accepterad, men kvinnan får inte själv bestämma över sin kropp och hur den får se ut. Då väcker den förargelse och måste täckas och skylas. Det är väldigt ledsamt, säger Falkholt, som efter sabotaget skrivit ett hyllat inlägg på sin Facebook-sida.

"Fittkaos och arkitektur"

Målningen på Ringön är del av en tematisk serie som Carolina Falkholt jobbat med en längre tid, och som hon själv gett arbetsnamnet "Fittkaos och arkitektur."

– Namnet syftar på de reaktioner som mina målningar tidigare har väckt när de mött det offentliga rummet, säger hon.

Som exempel lyfter hon fram den uppståndelse som en målning på en högstadieskola i Nyköping skapade.

I det fallet fick Carolina Falkholt i uppdrag att spraymåla ett konstverk på en 12 kvadratmeter stor vägg på skolan. Hon skrev då nedsättande ord mot kvinnor, som hon sedan täckte över med ett motiv som bland annat föreställde en vagina.

Nyköpings kommun sa sig vara nöjda med konstverkets färger, men bad Falkholt att måla över vaginan – något som hon vägrade. Kommunens lösning blev i stället att tillfälligt bygga upp en vägg som täckte konstverket.

SD-kritiskt budskap

Även när Falkholt uppförde konstverket på Ringön, började hon med att skriva ord och meningar som hon sedan målade över. Bland annat skrev hon "SD och kokainmaffian ger meningslösheten ansikte".

– Med sin främlingsfientliga och fascistiska retorik försöker SD skrämma de som kritiserar deras politik. Kokainmaffian är ett mer abstrakt begrepp, som syftar på en idealiserad mansbild om den manliga rebellen som tvingas till våld för att bevisa sig i den patriarkala strukturen. Det patriarkala drabbar ju inte bara kvinnor, säger Carolina Falkholt.

Huruvida hon kommer att återställa det vandaliserade verket på Ringön eller inte, har hon inte fattat beslut om ännu.

– I dag har jag haft fullt upp med att emotionellt hantera det här övergreppet mot konsten. Jag tycker att det är viktigare att prata om det.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!