Göteborgskonstnären Carolina Falkholts nya muralmålning på Ringön vandaliserades natten mot lördag. Foto: Anna BergmanGöteborgskonstnären Carolina Falkholts nya muralmålning på Ringön vandaliserades natten mot lördag. Foto: Anna Bergman
Göteborgskonstnären Carolina Falkholts nya muralmålning på Ringön vandaliserades natten mot lördag. Foto: Anna Bergman
Carolina Falkholts muralmålning på Ringön hade inte mer än hunnit färdigställas, innan den vandaliserades. Foto: Carolina FalkholtCarolina Falkholts muralmålning på Ringön hade inte mer än hunnit färdigställas, innan den vandaliserades. Foto: Carolina Falkholt
Carolina Falkholts muralmålning på Ringön hade inte mer än hunnit färdigställas, innan den vandaliserades. Foto: Carolina Falkholt
"Kvinnokroppen väcker fortfarande förargelse och måste täckas och skylas. Det är väldigt ledsamt", säger Carolina Falkholt. Foto: Claudia Fried Photography"Kvinnokroppen väcker fortfarande förargelse och måste täckas och skylas. Det är väldigt ledsamt", säger Carolina Falkholt. Foto: Claudia Fried Photography
"Kvinnokroppen väcker fortfarande förargelse och måste täckas och skylas. Det är väldigt ledsamt", säger Carolina Falkholt. Foto: Claudia Fried Photography

Nakensabotaget mot konstnärens målning

Publicerad

Göteborgskonstnären Carolina Falkholts nya muralmålning på Ringön vandaliserades natten mot lördag. En okänd gärningsman har rollat vit färg på över hälften av den 80 kvadratmeter stora målningen.

– Kvinnokroppen väcker förargelse och måste täckas och skylas. Det är väldigt ledsamt, säger hon.

Någon gång under natten till lördag har en okänd gärningsman saboterat den stridbara och prisbelönta konstnären Carolina Falkholts 80 kvadratmeter stora muralmålning på Ringön.

Vad som ligger bakom dådet går bara att spekulera i, men konstnären själv tror att det är målningens motiv – den nakna kvinnokroppen – som har rört upp känslor.

– Tillrättalagd kvinnlig nakenhet är helt tillåten och accepterad, men kvinnan får inte själv bestämma över sin kropp och hur den får se ut. Då väcker den förargelse och måste täckas och skylas. Det är väldigt ledsamt, säger Falkholt, som efter sabotaget skrivit ett hyllat inlägg på sin Facebook-sida.

"Fittkaos och arkitektur"

Målningen på Ringön är del av en tematisk serie som Carolina Falkholt jobbat med en längre tid, och som hon själv gett arbetsnamnet "Fittkaos och arkitektur."

– Namnet syftar på de reaktioner som mina målningar tidigare har väckt när de mött det offentliga rummet, säger hon.

Som exempel lyfter hon fram den uppståndelse som en målning på en högstadieskola i Nyköping skapade.

I det fallet fick Carolina Falkholt i uppdrag att spraymåla ett konstverk på en 12 kvadratmeter stor vägg på skolan. Hon skrev då nedsättande ord mot kvinnor, som hon sedan täckte över med ett motiv som bland annat föreställde en vagina.

Nyköpings kommun sa sig vara nöjda med konstverkets färger, men bad Falkholt att måla över vaginan – något som hon vägrade. Kommunens lösning blev i stället att tillfälligt bygga upp en vägg som täckte konstverket.

SD-kritiskt budskap

Även när Falkholt uppförde konstverket på Ringön, började hon med att skriva ord och meningar som hon sedan målade över. Bland annat skrev hon "SD och kokainmaffian ger meningslösheten ansikte".

– Med sin främlingsfientliga och fascistiska retorik försöker SD skrämma de som kritiserar deras politik. Kokainmaffian är ett mer abstrakt begrepp, som syftar på en idealiserad mansbild om den manliga rebellen som tvingas till våld för att bevisa sig i den patriarkala strukturen. Det patriarkala drabbar ju inte bara kvinnor, säger Carolina Falkholt.

Huruvida hon kommer att återställa det vandaliserade verket på Ringön eller inte, har hon inte fattat beslut om ännu.

– I dag har jag haft fullt upp med att emotionellt hantera det här övergreppet mot konsten. Jag tycker att det är viktigare att prata om det.

Jens Andersson
Jens Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER