Missing people markerade med en flagga i området där fynd gjordes under torsdagen. Foto: Alex LjungdahlMissing people markerade med en flagga i området där fynd gjordes under torsdagen. Foto: Alex Ljungdahl
Missing people markerade med en flagga i området där fynd gjordes under torsdagen. Foto: Alex Ljungdahl
Nya fynd har gjorts vid en kyrka i letandet efter Lisa Holm.Nya fynd har gjorts vid en kyrka i letandet efter Lisa Holm.

Nya fynd har gjorts vid en kyrka i letandet efter Lisa Holm.

Lisa Holm, 17, är försvunnen.Lisa Holm, 17, är försvunnen.

Lisa Holm, 17, är försvunnen.

Foto: Henrik JanssonFoto: Henrik Jansson
 Foto: Henrik Jansson

Över 100 personer har förhörts om Lisa-fallet

Publicerad

# Sökandet efter den försvunna Lisa Holm, 17, är inne på det femte dygnet.

# Nya spåret: Pappans militära uppdrag

# Räddningstjänsten genomsöker gödselcisterner på polisens uppmaning.

# Historik från kaféets wifi-nätverk analyseras av polis.

# Nya fynd från Lisa Holm har upptäckts på fredagen.

# Polisen har tömt container bredvid mopeden - innehållet analyseras.

# Undervattensrobot på väg till platsen.

# Polisen kartlägger samtliga kunder från dagen då Lisa Holm försvann. Rör sig om ett 100-tal personer.

# Polis, polishelikopter och över omkring 1000 personer från Missing people deltar i sökandet.

# Polisens utredare Lars Johansson bekräftar att flera personer har förhörts under utredningen. SVT uppger att minst 100 personer har hörts, men ingen har delgivits misstanke.

Senast uppdaterad: 15.14.

Vid 13.30-tiden på fredagen var räddningstjänsten i full färd med att tömma två gödselcisterner i närheten av det kafé där 17-åriga Lisa Holm senast sågs till i söndags.

Poliser fanns med på platsen och fotodokumenterade innehållet i gödselbrunnarna.

Under fyra dagar har den container som står alldeles bredvid Lisa Holms moped varit avspärrad. Samtidigt som cisternerna undersöktes på fredagen så kördes soporna i containern i väg för att analyseras.

Polisen utreder också ett nytt spår: Lisa Holms pappas militära uppdrag, skriver GP.se.

Pappan ingår i en grupp som är utbildad och utrustad för situationer som inte kan lösas av Försvarsmaktens ordinarie förband. I uppdraget ingår stationering på riskfyllda platser utomlands, med uppdrag som rör strid och underrättelse.

– Om han ingår en sådan grupp hanterar han uppgifter som är både känsliga och hemligstämplade, kommenterar en annan källa, till tidningen.

En undervattensrobot från Ocean X Team kommer att finnas tillgänglig på platsen från och med i kväll. Den är utrustad med kamera och sonar som kan upptäcka en kropp på 40 meters avstånd, oberoende av sikt i vattnet.

– Vi har några ställen som kan vara intressanta. Det är två ställen som är fyllda med vatten rätt nära, 600-700 meter från den här ladugården. Men vi åker ned för att hjälpa polisen och kommer att lyssna på deras önskemål, säger Dennis Asberg, vd för Ocean X Team.

På fredagsförmiddagen berättade polisen om ytterligare ett fynd, som man tror tillhör den försvunna Lisa Holm, 17.

Polisen har märkt ut fyndplatser i gräset. Foto: Alex LjungdahlPolisen har märkt ut fyndplatser i gräset. Foto: Alex Ljungdahl
Polisen har märkt ut fyndplatser i gräset. Foto: Alex Ljungdahl
Polisen har spärrat av ett område där ett "högintressant fynd" hittats. Foto: Alex LjungdahlPolisen har spärrat av ett område där ett "högintressant fynd" hittats. Foto: Alex Ljungdahl
Polisen har spärrat av ett område där ett "högintressant fynd" hittats. Foto: Alex Ljungdahl
Polishelikopter över ladan där Lisas handske hittades. Foto: Anders YlanderPolishelikopter över ladan där Lisas handske hittades. Foto: Anders Ylander
Polishelikopter över ladan där Lisas handske hittades. Foto: Anders Ylander
Här söker de spår efter försvunna Lisa Holm, 17. Foto: Alex LjungdahlHär söker de spår efter försvunna Lisa Holm, 17. Foto: Alex Ljungdahl
Här söker de spår efter försvunna Lisa Holm, 17. Foto: Alex Ljungdahl
Nya fynd, som kan kopplas till försvinnandet, har gjorts vid Medelplana kyrka. Foto: Alex LjungdahlNya fynd, som kan kopplas till försvinnandet, har gjorts vid Medelplana kyrka. Foto: Alex Ljungdahl

Nya fynd, som kan kopplas till försvinnandet, har gjorts vid Medelplana kyrka.

 Foto: Alex Ljungdahl
Missing People samlades igen under torsdagen för att söka efter Lisa Holm.Missing People samlades igen under torsdagen för att söka efter Lisa Holm.

Missing People samlades igen under torsdagen för att söka efter Lisa Holm.

Ett klockspänne hittades på ett fält vid Medelplana kyrka.Ett klockspänne hittades på ett fält vid Medelplana kyrka.
Ett klockspänne hittades på ett fält vid Medelplana kyrka.
Polisen hittade nya fynd, som lades i en papperspåse. Foto: Foto: Henrik JanssonPolisen hittade nya fynd, som lades i en papperspåse. Foto: Foto: Henrik Jansson

Polisen hittade nya fynd, som lades i en papperspåse.

 Foto: Foto: Henrik Jansson
Nya flygbilder från torsdagsmorgonen över området där Lisa Holm försvann.Nya flygbilder från torsdagsmorgonen över området där Lisa Holm försvann.

Nya flygbilder från torsdagsmorgonen över området där Lisa Holm försvann.

Nya flygbilder från torsdagsmorgonen över området där Lisa Holm försvann.Nya flygbilder från torsdagsmorgonen över området där Lisa Holm försvann.

Nya flygbilder från torsdagsmorgonen över området där Lisa Holm försvann.

Flera hundra personer hjälpte till i sökandet efter Lisa Holm under onsdagen. Foto: Anders YlanderFlera hundra personer hjälpte till i sökandet efter Lisa Holm under onsdagen. Foto: Anders Ylander

Flera hundra personer hjälpte till i sökandet efter Lisa Holm under onsdagen.

 Foto: Anders Ylander
En polis med ett upphittat föremål i papperspåsen. Foto: Henrik JanssonEn polis med ett upphittat föremål i papperspåsen. Foto: Henrik Jansson

En polis med ett upphittat föremål i papperspåsen.

 Foto: Henrik Jansson
Här söker Missing people efter försvunna Lisa. Bland annat gjorde de två fynd vid Medelplana kyrka. Foto: Henrik JanssonHär söker Missing people efter försvunna Lisa. Bland annat gjorde de två fynd vid Medelplana kyrka. Foto: Henrik Jansson

Här söker Missing people efter försvunna Lisa. Bland annat gjorde de två fynd vid Medelplana kyrka.

 Foto: Henrik Jansson
Missing People och polisen söker efter Lisa Holm. Foto: Henrik JanssonMissing People och polisen söker efter Lisa Holm. Foto: Henrik Jansson

Missing People och polisen söker efter Lisa Holm.

 Foto: Henrik Jansson
Kaféet där Lisa sågs senast och platsen där hennes handske hittades.Kaféet där Lisa sågs senast och platsen där hennes handske hittades.

Kaféet där Lisa sågs senast och platsen där hennes handske hittades.

Lisa Holm hördes senast av i söndags. Foto: PolisenLisa Holm hördes senast av i söndags. Foto: Polisen

Lisa Holm hördes senast av i söndags.

 Foto: Polisen

Samtidigt har kustbevakningen anlänt till polisens ledningscentral vid Källby Idrottsplats, rapporterar Expressen/GT:s reporter Anders Abrahamsson.

– Det har pratats om att man ska söka av dammar och andra vattendrag i området, säger han.

På en presskonferens i Källby berättade polisen också att man gjort ett nytt fynd som kan knytas till den försvunna 17-åringen. Man ville inte berätta var fyndet hade gjorts eller vad för typ av föremål det rör sig om. Men fyndet tyder på att Lisa är kvar i området.

Christer Fuxborg.Foto: TT

Det gjordes vid 09.30-tiden på fredagen.

– Vi är ganska säkra på att föremålet tillhör den försvunna flickan, och det är något som gör att vi tror att hon kan finnas kvar i omgivningen, sa Christer Fuxborg på presskonferensen.

Polisen pratade i telefon med föräldrarna om nya fyndet

Expressen/GT:s reporter Fredrik Lennander är på plats i området där polisen hållit presskonferens. Han har pratat med polisen om det nya fyndet:

– De vill inte säga var fyndet gjordes, men det låter som om att det gjordes inte så långt ifrån den plats där mobilskalet hittades.

Vet man vad de har hittat?

– De berättar de inte det, men säger att de har talat i telefon med Lisas föräldrar. De har så gott som bekräftat att det tillhör deras dotter.

Har du någon teori om vad man kan ha hittat som styrker att hon verkar vara kvar i området?

– Alla nya spår som har gjorts i området tyder ju på att hon har varit där, även om de inte går att tidsbestämma, säger Fredrik Lennander. Det är svårt att utveckla mer än så. Nu har spaningsledningen tagit beslut om att kartlägga alla hus i närområdet: Vem äger hus? Vem hyr ut hus? Vilka hyr hus? De ber också allmänheten att ha is i magen för de hinner inte bearbeta alla tips som strömmar in om Lisa. De betar av tips så fort de kan och ringer upp i efterhand. De har också utökat sökområdet. Enligt polisen är det ett "otroligt stort område".

Vad hände när hon skulle ta mopeden?

Sökandet efter Lisa Holm, 17, som har varit försvunnen sedan i söndags kväll forsätter. Hon skulle ta sin moped och köra hem från jobbet - men kom aldrig hem. Sedan dess har hon varit spårlöst försvunnen.

Polisen rubricerar händelsen som människorov.

Polis och Missing people har sökt i området kring det kafé där hon arbetar. På torsdagen utvidgade polisen sitt sökområde till 10 000 kvadratkilometer.

Sökandet har pågått under hela dagen men vid mörkrets inbrott kommer man att göra ett avbrott i sökandet och återuppta det på fredagsmorgonen när det blir ljust.

– Vi har konstaterat att vi inte kan söka utan dagsljus. Alla inblandade poliser, hundar och frivilliga kommer att göra ett avbrott och så återupptar vi sökandet i morgon bitti, säger polisens presstalesman Ulla Brehm.

Men även om sökandet tar en paus i väntan på ljuset pågår polisens arbete för fullt.

– Det pågår mycket arbete som man inte ser. Vi har gjort en hel del dörrknackningar och alla de uppgifterna ska sammanställas och det fortsätter. Man har också inre spaningar och forskar efter vad det kan finnas för bakgrund. Samtidigt har vi tekniker som arbetar för fullt, säger Ulla Brehm.

Nytt fynd som tillhör Lisa

Strax efter klockan 13 på torsdagen hittade Missing people ett nytt fynd. Polisens tekniker kom till platsen för att bedöma fyndet och området spärrades av.

Det nya fyndet återfanns på en ny, tredje plats, skiljd från de tidigare fyndplatserna.

Vi har haft sökområden, kaféet, en kilometer bort och som sedan utvidgade. Så man kan säga att det är en tredje. Det går i en naturlig följd, säger polisens presstalesman Ulla Brehm.

Senare på kvällen bekräftades att föremålet tillhör Lisa Holm.

Vi var på platsen när Missing people gick skallgången hittade något som man ansåg var intressant. Polisen var på plats och gjorde samma bedömning utifrån det föremålet. Föremålet är förevisat för föräldrarna som bekräftat att det tillhör deras dotter, säger polisens presstalesman Christer Fuxborg.

DNA-analyserna

Föremålet ska nu skickas för DNA-analys men polisen vill inte gå in närmare på vilka föremål det handlar om. Det har förekommit uppgifter om fler fynd, men polisen menar att man hittat ett fynd.

Tidigare har flera fynd skickats till DNA-analys, men polisen har ännu inte berättat om man har fått några svar.

– Det tar lite tid, det brukar ta ett par dagar, säger polisens presstalesman Ulla Brehm.

Tidigare under dagen har Expressen rapporterat om flera fynd, bland annat vid Medelplana kyrka, som kopplas till den 17-åriga flickan.

Polisen fortsätter nu sökandet. Strax innan klockan 20.00 på kvällen börjar polis tömma en container utanför det kafé där Lisa Holm jobbar. Innehållet lastas över i en annan container som ska transporteras bort.

– Vi undersöker många platser under dagen, säger polisens presstalesman Ulla Brehm.

Kassakvitto från livsmedelsbutik

Skaraborgs allehanda uppgav tidigare under torsdagen om ett fynd i ladan, där Lisas mopedhandske hittades häromdagen - Ett kassakvitto från en livsmedelsbutik.

Enligt tidningen undersöks även andra kopplingar till Skövde.

Dagens Nyheter har också rapporterat om att man hittat en ring i sökområdet. Det fyndet gjordes under torsdagskvällen, enligt en person som har insyn i utredningen till DN. Polisen har däremot inte bekräftat att ringen tillhör den försvunna 17-åringen.

Nya Lidköpingstidningen har berättat att polisen också har sökt av en gruvgång på Billingen. Detta ett tips ska handla om att boende i området hört skrik från därifrån.

– Vi har även sökt igenom ödehus och sommarstugor efter olika tips, men det är omöjligt för oss att gå igenom alla tomma hus här i området, säger polisens insatschef Martin Fredman till tidningen.

Han uppmanar också att hus- och stugägare som inte har tittat till sina boenden och uthus omgående bör göra det.

På torsdagen utvidgades sökområdet i letandet efter 17-åriga Lisa Holm från Skövde.

Över 1000 volontärer har sökt med Missing people

Missing people kommer att delta i sökandet till mörkrets inbrott i kväll. Området som genomsöks omfattas av åkrar och har väldigt mycket terräng och skog.

– Vi fortsätter vidare och söker av de områden vi har blivit tilldelade av polisen. Det är områden som polisen bedömer som intressanta. Man har öppnat ytterligare områden för skallgång som tidigare var avspärrade. Vi kommer att fortsätta till mörkrets inbrott till 22, säger Kenneth Söderlund, presstalesman för Missing people.

Under hela dagen har fler frivilliga anslutit sig till Missing people. När skallgångskedjan startade var man omkring 300 personer. Strax innan klockan 21 hade omkring 1100 volontärer anslutit.

– Vi hade 900 volontärer i går och 1100 volontärer i dag. Det slår alla rekord i Missing peoples historia. Totalt har 2000 personer deltagit i sökandet, det förra rekordet låg på 1600 frivilliga, säger Kenneth Söderlund.

Vid klockan 21 börjar Missing people på att trappa ned aktiviteten för dagen.

– Vi skickar inte ut fler patruller nu. Vi har inte hittat fler fynd. Vi har möte med polisen tidigt i morgon bitti och sedan fortsätter vi med start klockan nio.

Genomsöker områden en andra gång

Stefan Gustafsson, polisens presstalesman, har berättat att det nya sökområdet omfattar tio kvadratkilometer.

Samtidigt görs det nya sökningar i der områden man redan genomsökt.

– Vi har utökat ett sökområde, man har spärrat av ett litet område där man hittat något av intresse. Nu är tekniker på plats för att se om det kan vara av intresse. Vi vet ännu inte men vi får avvakta och se vad det är de har hittat, säger polisens presstalesman Christer Fuxborg.

Missing people deltar också i den nya avsökningen.

– Det vi gör är att göra en omsökning för att höja procenttalet i de olika segmenten för att vara hundra porcent säkra på att hela området är genomsökt, säger Jan Olof Säll, ledare för Missing peoples insats.

Hund har genomsökt ladan

Mitt emot kaféet där Lisa Holm jobbade ligger en lada som tidigare varit avspärrad av polisen. Enligt Expressens reporter på plats, Anders Abrahamsson, har man på onsdagen spärrat av ladan igen. Under dagen har polisens tekniska rotel varit på plats i ladan.

En stund senare kom en grupp utredare från utredningsjouren i Göteborg. Även en hundförare med kriminalsökhund, som är specialutbildad på att hitta sperma och blod, har sökt igenom ladan.

– När hunden kom ut fick hon leka med en leksak. Enligt hundföraren innebär det att hon har gjort ett bra jobb. Men vad det betyder vill inte hundföraren berätta för oss, säger Expressens reporter Anders Abrahamson.

Polisens presstalesman Christer Fuxborg kommenterar arbetet:

– Jag vet inte exakt vad det är man gör för stunden. Men jag vet att om ett brott har begåtts på platsen kan lukter eller annat finnas kvar flera dygn. Det kan vara en anledning till varför man är på plats.

Christer Fuxborg kommenterar också varför man ännu en gång spärrat av ladan.

– Man var för tidig i sin bedömning med ladan. Man gjorde en ny bedömning från spaningsledningen att göra ett nytt försök. Därför har man spärrat av för att inte mer ska bli kontaminerat i området. Jag har ingen kunskap om vad de har säkrat på platsen.

Det var i söndags kväll som Lisa Holm var med och stängde kaféet i det lilla samhället Blomberg där hon jobbade. Samtidigt meddelade hon sin familj att hon var på väg hem.

Ytterligare ledtråd: Misstaget

Polisen misstänker att Lisa Holm tillfångatagits och rövats bort. Det man söker är det misstag som man tror att personen gjort.

– Någonstans på vägen, om det nu är någon som har fört bort henne, har denne gjort ett misstag. Det är det misstaget vi letar efter, säger polisens presstalesman Christer Fuxborg.

En del information om fynd som gjorts efter försvinnandet har polisen inte velat berätta om:

– Om vi nu har en människa där ute som har ställt till det för sig och fört bort den här tjejen. Då är det självklart att den personen lyssnar på oss. Då vill vi inte röja vad det är vi har, vad vi har kommit på spåren. Det skulle ju kunna innebära att den här personen börjar sopa undan spår.

"Finns ingen intressant man"

Uppgifter under onsdagen i Nya Lidköpings-Tidningen gjorde gällande att spaningsledningen intresserat sig för en tidigare dömd man i utredningen kring Lisa Holms försvinnande. De uppgifterna avfärdades av polisens presstalesman Stefan Gustafsson under torsdagen:

– Det finns ingen intressant man, säger han och hävdar att polismannen som gick ut med uppgifterna blivit felciterad.

Under torsdagen har polisen installerat sig vid Källbys idrottsplats där man upprättat en tillfällig ledningscentral.

– Vårt mål är att hitta flickan, säger polisens insatschef Martin Fredman. Vi kommer att fortsätta vårt sökande här.

Anette Fredriksson
Anette Fredriksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER