Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Någon tände eld på Kerstin med bensin

Någon misstänks ha attackerat Kerstin med bensin och tänt på. Foto: Frida Norling
Kerstin håller dottern Jessica hårt om armen när hon återvänder till sopstationen där brandattacken inträffade. Foto: Frida Norling
Kerstin fick spendera fyra månader på sjukhus efter händelsen. Foto: Privat
Följande tre bilder visar Kerstins svåra brännskador.
Bensinattacken orsakade 40-procentiga brännskador på Kerstin. Foto: Privat
"Det går inte riktigt att beskriva smärtan, det är riktigt riktigt illa", säger Kerstin. Foto: Privat
Läkarna tvingades till omfattande hudtransplantationer på Kerstins rygg. Foto: Privat
1 / 8

Kerstin Elander, 60, skulle sortera soporna när hon fick syn på en brand.

– Sen förstod jag, åh nej det är ju jag som brinner, säger hon.

Nu berättar hon om brandattacken och hoppas att någon ska träda fram och tipsa polisen om mordförsöket.

Livet förändrades på ett ögonblick för Kerstin Elander, 60, sommarkvällen den 1 augusti förra året på Valhallagatan i Skara. Klockan var strax före 21 när hon gick för att sortera sina sopor vid sopstationen utanför huset. Plötsligt såg Kerstin att det brann.

– Jag såg i ögonvrån att det brann och började springa. Sen förstod jag, åh nej det är ju jag som brinner. Jag sprang ner mot bommarna, sedan orkade inte jag springa längre. Allt gick jättefort, jag kastade min handväska och klädde av mig på överkroppen, jag drog i trasorna som fanns, berättar hon.

Polisen utreder attacken mot Kerstin som ett mordförsök. Foto: Frida Norling

Oprovocerad attack

Kerstin fördes akut till sjukhus och spenderade de kommande månaderna på Akademiska sjukhuset i Linköping. Till en början var det svårt för både polis och anhöriga att föreställa sig hur någon medvetet hade kunnat göra detta mot henne. Men  Kerstins skador och polisens fynd av bensin på marken vid sopstationen visade att det inte rörde sig om en olycka, i stället utreder man det som ett mordförsök.  

Det går inte riktigt att beskriva smärtan

– Från början var vi alla fundersamma över hur det här kunde ha inträffat. Det var först efter lite utredningsarbete som vi förstod att hon var utsatt för ett brott. Någon har kommit bakifrån och slängt brännbar vätska, motorbensin, över henne, säger Håkan Fast utredningsledare på polisen i Lidköping. 

– Man undrar ju vem som kan göra någon sådant här. Den människan bör ju ha ganska starka motiv och det borde finnas någon som kan ana vem det är, fortsätter han.

Håkan Fast utredningsledare på polisen i Lidköping berättar att man utreder händelsen som mordförsök. Foto: Brottscentralen

40 procent brännskadad

När Expressen träffar Kerstin sitter hon i sin fåtölj med anpassade sittdynor. Hennes kropp är täckt av brännskador, 40 procent av hennes baksida skadades. Resten av den friska hudvävnaden har läkarna behövt använda för att transplantera ny hud på den skadade. 

– Jag har skador från fötterna och ända upp i nacken. De har transplanterat jättemycket, de har skalat av hela framsidan, säger hon. 

– Det går inte riktigt att beskriva smärtan, det är riktigt riktigt illa. 

Dottern Jessica säger att Kerstin inte behövde spendera lika lång tid på sjukhus som man först trodde. Foto: Frida Norling

Kerstins dotter, Jessica, berättar hur hennes mamma kämpat för att kunna få tillbaka både tal och rörlighet i kroppen. 

– Hon har kämpat på väldigt bra. På nätterna har hon höjt och sänkt sängen för att träna magmusklerna. Hon behövde inte spendera lika lång tid på sjukhuset som man trodde från början. Hon är envis, och det har hon tjänat på, säger Jessica Elander Sankilampi. 

 

LÄS MER: Makabra teorin – så fattade kvinnan eld 

Kerstin: "Jag är fånge i mitt eget hem"

Det är svårt för Kerstin att ta in vad hon har varit med om. När hon berättar är det emellanåt som om hon pratar om någon annan, ett sätt att hålla jobbiga känslor ifrån sig. Kerstin fick återvända hem i december och sedan dess har hon inte varit utanför lägenheten många gånger. Och fram tills nu har hon undvikit sopstationen. Med sällskap vågar hon sig dit och när vi går dit håller hon sin dotter Jessica hårt om armen. 

– Jag ryser, kalla kårar längst ryggen. Jag misstänker alla som jag möter och tänker, ja det kan ju vara han. Det kan ju vara min granne. Jag ska flytta härifrån, det har jag bestämt mig för. Just nu är jag fånge i mitt eget hem.

Kerstin berättar för Brottscentralens Li Rodziewicz om bensinattacken som förändrade hennes liv. Foto: Frida Norling

Ingen såg hur branden startade

Runt sopstationen finns buskage och bostadshus. Trots att flera personer snabbt fanns på plats när Kerstin började brinna finns det inga vittnen och ingen såg hur branden startade. 

 – Det skulle betyda jättemycket för mig att man hittade den som har gjort det här, att få ett ansikte. Förhoppningsvis skulle den personen få ett straff och jag skulle känna mig säkrare, säger hon.

Ska försöka ta mig hela vägen och ta tillbaka mitt liv

Trots att Kerstin är illa medtagen av händelsen har hon inga tankar på att ge upp. 

– Man kan inte gå runt och gräma sig, nu är jag här idag och då får jag vara glad för det. Sen ska jag försöka ta mig hela vägen och ta tillbaka mitt liv, säger hon.

Har du information om vad som hände Kerstin Elander den 1 augusti 2017 strax före klockan nio på kvällen på Valhallagatan i Skara, ring då polisen på 114 14 eller tipsa Brottscentralen på tips@brottscentralen.se

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!