Någon misstänks ha attackerat Kerstin med bensin och tänt på. Foto: Frida NorlingNågon misstänks ha attackerat Kerstin med bensin och tänt på. Foto: Frida Norling
Någon misstänks ha attackerat Kerstin med bensin och tänt på. Foto: Frida Norling
Kerstin håller dottern Jessica hårt om armen när hon återvänder till sopstationen där brandattacken inträffade. Foto: Frida NorlingKerstin håller dottern Jessica hårt om armen när hon återvänder till sopstationen där brandattacken inträffade. Foto: Frida Norling
Kerstin håller dottern Jessica hårt om armen när hon återvänder till sopstationen där brandattacken inträffade. Foto: Frida Norling
Kerstin fick spendera fyra månader på sjukhus efter händelsen. Foto: PrivatKerstin fick spendera fyra månader på sjukhus efter händelsen. Foto: Privat
Kerstin fick spendera fyra månader på sjukhus efter händelsen. Foto: Privat
Följande tre bilder visar Kerstins svåra brännskador.Följande tre bilder visar Kerstins svåra brännskador.
Följande tre bilder visar Kerstins svåra brännskador.
Bensinattacken orsakade 40-procentiga brännskador på Kerstin. Foto: PrivatBensinattacken orsakade 40-procentiga brännskador på Kerstin. Foto: Privat
Bensinattacken orsakade 40-procentiga brännskador på Kerstin. Foto: Privat
"Det går inte riktigt att beskriva smärtan, det är riktigt riktigt illa", säger Kerstin. Foto: Privat"Det går inte riktigt att beskriva smärtan, det är riktigt riktigt illa", säger Kerstin. Foto: Privat
"Det går inte riktigt att beskriva smärtan, det är riktigt riktigt illa", säger Kerstin.  Foto: Privat
Läkarna tvingades till omfattande hudtransplantationer på Kerstins rygg. Foto: PrivatLäkarna tvingades till omfattande hudtransplantationer på Kerstins rygg. Foto: Privat
Läkarna tvingades till omfattande hudtransplantationer på Kerstins rygg. Foto: Privat

Någon tände eld på Kerstin med bensin

Publicerad

Kerstin Elander, 60, skulle sortera soporna när hon fick syn på en brand.

– Sen förstod jag, åh nej det är ju jag som brinner, säger hon.

Nu berättar hon om brandattacken och hoppas att någon ska träda fram och tipsa polisen om mordförsöket.

Livet förändrades på ett ögonblick för Kerstin Elander, 60, sommarkvällen den 1 augusti förra året på Valhallagatan i Skara. Klockan var strax före 21 när hon gick för att sortera sina sopor vid sopstationen utanför huset. Plötsligt såg Kerstin att det brann.

– Jag såg i ögonvrån att det brann och började springa. Sen förstod jag, åh nej det är ju jag som brinner. Jag sprang ner mot bommarna, sedan orkade inte jag springa längre. Allt gick jättefort, jag kastade min handväska och klädde av mig på överkroppen, jag drog i trasorna som fanns, berättar hon.

Polisen utreder attacken mot Kerstin som ett mordförsök.Foto: Frida Norling

Oprovocerad attack

Kerstin fördes akut till sjukhus och spenderade de kommande månaderna på Akademiska sjukhuset i Linköping. Till en början var det svårt för både polis och anhöriga att föreställa sig hur någon medvetet hade kunnat göra detta mot henne. Men  Kerstins skador och polisens fynd av bensin på marken vid sopstationen visade att det inte rörde sig om en olycka, i stället utreder man det som ett mordförsök.  

Det går inte riktigt att beskriva smärtan

– Från början var vi alla fundersamma över hur det här kunde ha inträffat. Det var först efter lite utredningsarbete som vi förstod att hon var utsatt för ett brott. Någon har kommit bakifrån och slängt brännbar vätska, motorbensin, över henne, säger Håkan Fast utredningsledare på polisen i Lidköping. 

– Man undrar ju vem som kan göra någon sådant här. Den människan bör ju ha ganska starka motiv och det borde finnas någon som kan ana vem det är, fortsätter han.

Håkan Fast utredningsledare på polisen i Lidköping berättar att man utreder händelsen som mordförsök.Foto: Brottscentralen

40 procent brännskadad

När Expressen träffar Kerstin sitter hon i sin fåtölj med anpassade sittdynor. Hennes kropp är täckt av brännskador, 40 procent av hennes baksida skadades. Resten av den friska hudvävnaden har läkarna behövt använda för att transplantera ny hud på den skadade. 

– Jag har skador från fötterna och ända upp i nacken. De har transplanterat jättemycket, de har skalat av hela framsidan, säger hon. 

– Det går inte riktigt att beskriva smärtan, det är riktigt riktigt illa. 

Dottern Jessica säger att Kerstin inte behövde spendera lika lång tid på sjukhus som man först trodde.Foto: Frida Norling

Kerstins dotter, Jessica, berättar hur hennes mamma kämpat för att kunna få tillbaka både tal och rörlighet i kroppen. 

– Hon har kämpat på väldigt bra. På nätterna har hon höjt och sänkt sängen för att träna magmusklerna. Hon behövde inte spendera lika lång tid på sjukhuset som man trodde från början. Hon är envis, och det har hon tjänat på, säger Jessica Elander Sankilampi. 

 

LÄS MER: Makabra teorin – så fattade kvinnan eld 

Kerstin: "Jag är fånge i mitt eget hem"

Det är svårt för Kerstin att ta in vad hon har varit med om. När hon berättar är det emellanåt som om hon pratar om någon annan, ett sätt att hålla jobbiga känslor ifrån sig. Kerstin fick återvända hem i december och sedan dess har hon inte varit utanför lägenheten många gånger. Och fram tills nu har hon undvikit sopstationen. Med sällskap vågar hon sig dit och när vi går dit håller hon sin dotter Jessica hårt om armen. 

– Jag ryser, kalla kårar längst ryggen. Jag misstänker alla som jag möter och tänker, ja det kan ju vara han. Det kan ju vara min granne. Jag ska flytta härifrån, det har jag bestämt mig för. Just nu är jag fånge i mitt eget hem.

Kerstin berättar för Brottscentralens Li Rodziewicz om bensinattacken som förändrade hennes liv.Foto: Frida Norling

Ingen såg hur branden startade

Runt sopstationen finns buskage och bostadshus. Trots att flera personer snabbt fanns på plats när Kerstin började brinna finns det inga vittnen och ingen såg hur branden startade. 

 – Det skulle betyda jättemycket för mig att man hittade den som har gjort det här, att få ett ansikte. Förhoppningsvis skulle den personen få ett straff och jag skulle känna mig säkrare, säger hon.

Ska försöka ta mig hela vägen och ta tillbaka mitt liv

Trots att Kerstin är illa medtagen av händelsen har hon inga tankar på att ge upp. 

– Man kan inte gå runt och gräma sig, nu är jag här idag och då får jag vara glad för det. Sen ska jag försöka ta mig hela vägen och ta tillbaka mitt liv, säger hon.

Har du information om vad som hände Kerstin Elander den 1 augusti 2017 strax före klockan nio på kvällen på Valhallagatan i Skara, ring då polisen på 114 14 eller tipsa Brottscentralen på tips@brottscentralen.se

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER