Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Någon gömde skruvar i hundarnas köttbullar

Håkan Olausson med hunden Ymer. "I Värmland och Dalarna är brott mot djur ett jätteproblem", säger Håkan.
Foto: Camilla Olausson
Håkan Olausson med hunden Ymer. "I Värmland och Dalarna är brott mot djur ett jätteproblem", säger Håkan.
Foto: Camilla Olausson

KARLSTAD. När Håkan Olausson, 56, var på väg hem från nattjobbet fick han ett oväntat samtal från hustrun Camilla.

– Hon frågade: "Vad i helvete ligger i hundgården?", berättar han.

På rastgården låg nämligen flera stora köttbullar - med plåtskruv i.

På söndagsmorgonen var Håkan Olausson på väg hem från jobbet som boendestödjare. Då ringde telefonen.

– Det var min hustru som sa: "Vad i helvete ligger i hundgården?", säger Olausson.

Hustrun Camilla hade gett sig ut för att städa hundarnas rastgård innan hon släppte ut dem. Då hittade hon fem-sex stora köttbullar.

En ingrediens stack ut. Köttbullarna var preparerade - med plåtskruv.

"En plågsam död"

– Det var ren tur att ingen av hundarna var med. De hade dragit i sig det där direkt och dött en plågsam död. Det skär upp hela magsäcken och sen förblöder de inifrån, säger Olausson.

De fem hundarna klarade sig den här gången. Men paret Olausson bestämde sig för att polisanmäla händelsen. På onsdagsmorgonen fick Camilla bege sig till ett förhör hos polisen i Hällefors.

Polisen är maktlös

GT har tidigare berättat om köttbitar som förgiftats med glykol för att skada eller döda hundar.

Tommy Lindh är presstalesperson hos Värmlandspolisen. Han säger att brott riktade mot hundar är ovanliga, men förekommer.

– Men vi har aldrig fått tag i någon som gjort något sånt. Det är att hitta bevismaterial och vittnen, säger han och fortsätter:

– Det kan handla om personlig osämja där man attackerar någons hund, eller psykisk sjukdom eller bara människor som inte tycker om hundar.

Engagerad mot tjuvjakt

Men Håkan Olausson har sin egen teori om vad det beror på. Han är engagerad i APU Karlstad, en förening som jobbar mot tjuvjakt. Han tror att det gjort honom till ett mål för ilskna tjuvjägare.

– Jag har inga bevis, men det började när jag gick ut så pass offentligt som jag gjort det sista, det var efter att jag la upp en bild på mig och en av hundarna på Facebook som det hände.

"Jätteproblem i Värmland"

Genom APU har Håkan Olausson hört om fler människor och djur som råkat illa ut. Han upplever att det finns ett samhällsproblem i regionen.

– I Värmland och Dalarna är det här ett jätteproblem. Folk blir utsatta för saker som de inte vågar polisanmäla eftersom det kan innebära tragedi för den som anmäler.