Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Naemi, 91, dog i corona – fick aldrig träffa läkare

Lokala råd i fem regioner • Undvik gym • Möten • Kollektivtrafik.
Naemi och hennes dotter Margaretha.Foto: Privat

I mars insjuknade Naemi Andersson, 91, i misstänkt corona. Men eftersom hon hade underliggande sjukdomar fick hon endast palliativ vård – utan att först ha fått träffa läkare.

Det säger Naemis dotter, Margaretha, som nu anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg.

– Någon måste ställas till svars. Min mamma hade fortfarande kunnat leva, säger hon.

I slutet på mars fick Margaretha Andersson, 61, ett samtal från en läkare knuten till det äldreboende i Göteborg där hennes gamla mamma Naemi bodde.

Naemi hade blivit förkyld och man misstänkte covid 19. 

– Han förklarade för mig att mamma bara skulle få lindrande, palliativ vård. För mig var det självklart att man skulle sätta in kurativ vård med syrgas, men eftersom mamma hade underliggande sjukdomar var det inte aktuellt, säger Margaretha, som tidigare har intervjuats av P4 Göteborg.

Beslutet grundades helt och hållet på Folkhälsomyndighetens riktlinjer, hävdar Margaretha, och utan att läkaren träffade Naemi.

– Mamma var gammal, men hon var ändå pigg och skärpt. Vi pratade så gott som varje dag, om politik och om annat som hände i världen. Hon ville inte dö, hon ville leva, säger Margaretha.

Känner ilska och vrede

Naemis tillstånd förvärrades snabbt och i början på april drog hon sitt sista andetag. 

Margarethas sorg är stor, men med tiden har sorgen också fått sällskap av andra känslor. Av ilska, av vrede och av skuld.

– Jag har alltid trott på myndigheter och på läkare. Det ångrar jag nu. Jag skulle ha ställt mig på barrikaderna och protesterat. Jag försöker att inte döma mig själv för hårt, men jag önskar att jag hade kämpat mer.

Margaretha säger sig inte hysa något agg mot Naemis läkare, men däremot mot den myndighet vars riktlinjer han följde. Hon hävdar att Folkhälsomyndigheten slår fast att äldre människor med riskfaktorer inte ska ges någon kurativ vård, och har därför valt att göra en anmälan till Ivo.

– Det är fruktansvärt, någon måste ställas till svars. Min mamma hade fortfarande kunnat leva, säger Margaretha.

Naemi Andersson blev 91 år gammal.Foto: Privat
Margaretha har anmält Folkhälsomyndigheten till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.Foto: Privat

”Kan inte kräva något”

Thomas Lindén är statschefläkare på Socialstyrelsen – den myndighet vars regelverk Folkhälsomyndigheten stöder sig mot.

Han är tydlig med att han inte kan uttala sig specifikt om Naemis fall, men förklarar vad som gäller generellt.

– Palliativ vård inleds när man har kommit fram till att det saknas möjlighet till bot för den sjukdom man har. Varje bedömning är individuell, och även om man släpper ambitionen att bota grundsjukdomen ska man ge vård för allting annat som dyker upp, säger han och fortsätter:

– När livsförlängande behandling inte längre bedöms vara meningsfull, eller till och med plågsam, övergår man till vård i livets slutskede. Palliativ vård handlar inte om att hjälpa patienter att dö, utan att hjälpa dem leva med god kvalitet in i det sista.

Thomas Lindén, statschefläkare på Socialstyrelsen.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

När vården byter inriktning från livsförlängande vård till vård i livets slutskede, ska läkaren ha ett så kallat brytpunktssamtal med patienten och dess anhöriga. 

– I bästa fall sker det i samförstånd, men i slutändan kan patienten inte kräva något som inte är rimligt att erbjuda, säger Thomas Lindén.

”Åldersdiskriminering”

Att Naemis mamma aldrig fick träffa någon läkare innan beslutet om palliativ vård fattades, är enligt Thomas Lindén ingenting ovanligt. Enligt regelverket ska läkaren samråda med en legitimerad kollega och ha ”tillräckligt kännedom om patienten och dess tillstånd”.

Enligt Margaretha visar det på att regelverket har tydliga brister:

– Man blir ju mörkrädd. I mammas fall motiverades beslutet i journalen med att att hon hade hög ålder och kognitiv svikt. Som jag ser det är det inget annat än åldersdiskriminering. 

Äldreforskarens tips och råd till 70-plussarna

70-plussarnas rekommendationer har lättats – äldreforskaren menar att detta kunde ha kommit redan i maj.