Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mytomspunnen alfatik fångad på bild

Gammelvargen. Jangenrevirstiken är den äldsta vargen någonsin i Skandinavien som forskarna har insamlad data om. I måndags fångades den 14 år gamla alfatiken på en av länsstyrelsens viltkameror.
Foto: Länsstyrelsen Värmland

Alfatiken tros ha fött omkring 60 valpar och har uppnått en nästan unik ålder för en varg.

I måndags fångades Skandinaviens äldsta och kanske mest mytomspunna varg, Jangenrevirs-tiken, på bild tillsammans med två andra ulvar.

– En varg blir inte mycket äldre än så här, säger vargexperten Olof Liberg, docent vid Sveriges lantbruksuniversitet.

I minst 14 år tros den gamla alfatiken ha levt i de värmländska skogarna.

Forskarna har haft koll på henne sedan 2006 då en sändare sattes fast på henne. Då bedömdes hon vara omkring 3,5 år gammal.

Sedan ett par år tillbaka har sändaren varit avstängd och den mytomspunna vargen har sedan dess levt bortom mänsklighetens radar – fram tills i förra veckan.

2014 hittades spillning som tros komma från djuret. Under 2015 uppges jägare ha sett den gamla honan – men observationen är inte bekräftad.

Enligt Värmlands Folkblad har det dock bekräftats att varghonan under sommaren 2014 födde en ny kull med valpar.

I måndags fångades den uråldriga vargen på bild av en av länsstyrelsens uppmonterade viltkameror i Jangenreviret i Värmland. Att länsstyrelsens tror sig veta att den är den gamla alfatiken beror på att en av vargarna som fångades på bild hade en avstängd sändare på sig.

Äldsta vargen någonsin

Olof Liberg berättar att den gamla tiken troligen har fött omkring 60 valpar. Omkring 40 av dem har DNA-bekräftats och blivit minst ett halvår gamla.

– Alla valparna lever naturligtvis inte längre, men den här tiken är den äldsta vi har haft data på i Skandinavien någonsin. En varg som klarar sig från licensjakt, tjuvjakt och andra typer av olyckor kan bli ungefär 14 år, så det här är en riktigt gammal varg, säger Olof Liberg.

Den gamla varghonan ser fortfarande att vara i god form då länsstyrelsens bilder visar en dominant varg med gott om hull.

2007 var Olof Liberg själv med i ett forskarlag som besökte varglyan i Jangenreviret – som då nyligen hade fått tillskott med en ny valpkull. Även den gamla alfatikens valpar var speciella.

– Valparna hade vit svanstipp vilket inte är så vanligt. Men det är troligen något som växer bort när de blir äldre, säger Olof Liberg.

Enligt svenskjakt.se föddes tiken 2002 i Nyskogareviret i norra Värmland. Idag har hon sällskap av en hane från Kynnareviret. Hanen är en så kallad F1-hane vilket innebär att minst en av föräldrarna är en invandrad varg.

Under sin tid i Jangenreviret har alfatiken avverkat fyra olika hanar. 14 år gammal härskar hon fortfarande över Jangenreviret som ligger i skogarna mellan Torsby och Ekshärad i Värmland.