Kroppen hittades under sommaren vid ett ödetorp i Svenljunga. Polisen misstänker att den äldre mannen mördats för två år sedan. Foto: Joakim ErikssonKroppen hittades under sommaren vid ett ödetorp i Svenljunga. Polisen misstänker att den äldre mannen mördats för två år sedan. Foto: Joakim Eriksson

Kroppen hittades under sommaren vid ett ödetorp i Svenljunga. Polisen misstänker att den äldre mannen mördats för två år sedan.

 Foto: Joakim Eriksson
"Vi har gott hopp om att lösa det här", säger spaningsledaren Claes Lindberg. Foto: Joakim Eriksson"Vi har gott hopp om att lösa det här", säger spaningsledaren Claes Lindberg. Foto: Joakim Eriksson
"Vi har gott hopp om att lösa det här", säger spaningsledaren Claes Lindberg. Foto: Joakim Eriksson
Polisen har flera olika teorier om vad som kan ligga bakom det inträffade. Foto: Johan ValkonenPolisen har flera olika teorier om vad som kan ligga bakom det inträffade. Foto: Johan Valkonen
Polisen har flera olika teorier om vad som kan ligga bakom det inträffade. Foto: Johan Valkonen

Mystiskt mord allt närmare en lösning

Publicerad

Mordet omgärdas av mystik och polisen har befarat att det ovanliga fallet inte skulle gå att klara upp alls.

Men efter snart två månader och förhör med ett hundratal personer har man nu kommit betydligt närmare en lösning av mordgåtan.

– Vi har gott hopp om att lösa det här, säger spaningsledaren Claes Lindberg.

I början av juli hittades en man i 85-årsåldern död vid sitt torp utanför Svenljunga. Polisen misstänker att han blivit mördad redan våren 2014 och utredningen omgärdades av frågetecken.

Varför mördades han? Var? Och vem var han egentligen?

Det var bara några av frågorna polisen ställde sig och polismästaren i Älvsborg, Lena Matthijs, uteslöt inte att "det kan bli hopplöst att utreda det".

"Är en bra bit på vägen"

Nu, nästan två månader senare, är polisens utsikter ljusare.

– Ett brott som kan ha skett upp till två år tidigare och en person som levt väldigt ensamt, då kändes det som att det kanske inte skulle finnas många att prata med. Men här har vi ändå kunnat skapa oss en någorlunda bild, säger Claes Lindberg, polisutredningens spaningsledare.

Bedömer du era möjligheter att lösa fallet som större nu?

– Ja, det vill jag påstå. Anledningen är just att vi under kartläggningen fått en bild över vem den här personen är. Vi är inte färdiga och det kan ta lång tid innan vi kommit ända fram, men vi tror att vi har kommit en bra bit på vägen, säger Claes Lindberg.

Någon misstänkt för dådet ska dock inte finnas ännu.

Finns flera teorier

Däremot har polisen flera olika teorier om vad som kan ligga bakom det inträffade.

– De här teorierna prövar vi mot olika saker, men vi kan inte säga att "det här är motivet", säger Claes Lindberg.

Hittills har ett hundratal personer förhörts i utredningen. Samtidigt utreder polisen fortfarande mannens bil, som varit synlig i både Göteborg och Borås och som senare hittades skrotad i Malmö.

– Vi har inte grepp om hur det kommer sig att den rört sig så, men bilen är bara ett spår. Vi håller på och lägger ett pussel och utreder i oförminskad styrka, säger Claes Lindberg.

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER