Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mystiskt ljusfenomen lyste upp Västkusten

Se filmen på ljusfenomenet här.
Boliden syntes också över Norge.
Foto: NORSK METEORNETTVERK

Boende i Västsverige vittnar om ett mystiskt ljusfenomen som lyste upp himlen och som följdes av en hög smäll på lördagskvällen.

Troligtvis rör det sig om en meteor – en så kallad bolid.

– Den slutade i en stor ljusblixt, säger astronomiforskaren Eric Stempels.

Ljusfenomenet uppenbarade sig på himlen i västra Sverige runt 18.40-tiden på kvällen, vilket NyheterSTO också rapporterat om.

I sociala medier är det många som säger att de såg ljuset och hörde en hög smäll.

”Lät som en kraftig sprängning utanför, huset skakade och fönstren skallrade”, skriver en person. ”Trodde grannen startade bilen så lyktorna lös upp”, skriver en annan person.

Ljusskenet har setts på vitt skilda orter som Göteborg, Stenungsund, Vänersborg och Herrljunga.

– Jag trodde det var en blixt. Jag hörde inget men hela himlen lös upp en kort stund, säger ett ögonvittne i Herrljunga.

Forskaren: Ljusstark meteor

Enligt Eric Stempels vid institutionen för fysik och astronomi på Uppsala universitet rör det sig troligen om en väldigt ljusstarkt meteor som brinner upp när den kommer in i atmosfären – en bolid.

– I Norge finns det kameror som har fångat upp det här fenomenet och det visar tydligt att det är en stor bolid. Den gick ned i en ganska platt vinkel, den kom ungefär västerifrån och slutade i en stor ljusblixt. Det är den ljusblixten som folk har sett. Eftersom det finns ett explosionsljud har den kommit ned till den något lägre delen av atmosfären, säger Eric Stempels och fortsätter:

– Det här är ett fenomen som händer regelbundet, ungefär tio gånger per år men sker ofta över områden där ingen bor och det uppmärksammas inte. Men när den går in över ett område som Västkusten där det finns många människor så märks det.

Polisen i Göteborg har också fått höra om ljusskenet.

– Vi har otroligt många som hört av sig, det är samtal från Kungälv i söder och ända upp till Vänersborg, säger vakthavande befälet till NyheterSTO.

Senast för några veckor sedan, den 7 november, uppmärksammades ett liknande ljussken från Tranås i söder till Sundsvall i norr. Även då var det troligtvis frågan om en bolid, men enligt Eric Stempels ska lördagskvällens bolid över Västsverige varit betydligt ljusstarkare.

Här lyser en bolid upp himlen

I början på november lystes himlen också upp över Sverige av ett ljusfenomen som visade sig vara en bolid.