Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mystiskt ljud plågar boende

Här är fler av dagens inrikes-toppnyheter.
Det skärande ljudet har plågat de boende i Grums i veckor.Foto: ANTONIO GUILLEM FERNÁNDEZ / / ALAMY/IBL

Flera invånare i Grums har irriterat sig på ett skärande, entonigt ljud senaste veckorna, skriver Nya Wermlands-Tidningen. 

– Det beskrivs som ett ljud i en och samma frekvens som blir mer dominerande än andra ljud, säger Samuel Seliger, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Grums som tagit emot de boendes klagomål, till tidningen.

Det obehagliga och konstanta ljudet har plågat Grumsborna i flera veckor. 

Ljudet ska påminna om en pump, eller en fläkt och tar snabbt överhanden över andra ljud, förklarar Samuel Seligher, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Grums förr NWT.

– Det beskrivs som ett ljud i en och samma frekvens som blir mer dominerande än andra ljud, säger Seliger, som tagit emot de boendes klagomål till tidningen.

Lösningen kommer efter sommaren

Troligtvis kommer ljudet från en vakuumfläkt på taket till den nystartade kartongmaskinen KM7 på Gruvöns bruk, som tagit in en ljudkonsult för att lösa problemet. Två otätade fasadöppningar och luftintag till kompressorer kan också ha bidragit till oljudet.

En ljuddämpare kommer att monteras på fläkten efter sommaren, säger Stefan Magnusson, tillförordnad sektionschef på KM7, till tidningen.

– Jag bor själv i Grums så jag vet hur det låter. Det är beklagligt men det viktiga är att vi vet att det kommer att bli bra nivåer, säger han till NWT.

Torrt och varmt väder i helgen – sen drar lågtryck in.