Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mystiska statystölder – polisen saknar spår

Statyn ”Flicka med bok” blev stulen i Skara under tisdagen.Foto: Skara kommun
Även ”Damen i dammen”, försvann spårlöst.Foto: Skara kommun

Två statyer hall stulits under mystiska omständigheter i Skara.

Det handlar om två offentliga konstverk, som av kommunen beskrivs som ovärderliga.

Polisen saknar spår, men uppmanar allmänheten om tips för.

– Det enda vi vet är att de har stulits, säger Håkan Fast, förundersökningsledare vid polisen i Västra Skaraborg.

Under torsdagseftermiddagen hörde dock en kvinna av sig, något som kanske kan föra mysteriet närmare en lösning.

Det var under tisdagsmorgonen som en parkarbetare upptäckte att statyn ”Flicka med bok” försvunnit från sin plats vid Gamla biblioteket i Skara.

Senare på dagen upptäckte man från kommunens hål att ytterligare en staty stulits i närheten. Bakom biblioteksbyggnaden hade ”Damen i dammen” också försvunnit spårlöst, något som Nya Lidköpings-Tidningen var först att rapportera om.

– Det är fruktansvärt. Jag vet inte vad det kan ha för konstvärde. Men för kommunen är de ovärderliga, säger Peter Blom, kommunikationschef i Skara kommun, till tidningen.

Peter Blom, kommunikationschef vid Skara kommun.Foto: Skara kommun

Polisen saknar spår

Kommunen har polisanmält stölderna, men ännu har inget kunnat gripas. I stället famlar polisen i blindo.

– Det enda vi vet är att de har stulits. Vi har inte fått in några tips än och det finns inga spaningsuppslag, det har i praktiken lagts ner innan det kommit fram till mig, trots att vi vädjat om tips, säger Håkan Fast, förundersökningsledare vid polisen i Västra Skaraborg.

 

LÄS OCKSÅ: Fräck konststöld på per Gessles hotell 

 

Håkan Fast vill ändå uppmana allmänheten att höra av sig ifall man har kännedom om vad som kan ha hänt eller har övriga iakttagelser.

Oro för att de smälts ned

Peter Blom berättar för NLT att han inte känner till vilket materialvärde statyerna kan ha, men hoppas att de inte förstörts.

– Jag vet inte om de gjorda i brons eller koppar, men jag är orolig att de har blivit stulna för materialvärdets skull. I så fall kanske de redan är nedsmälta och då får vi aldrig tillbaka dem och det vore hemskt tråkigt, säger han till tidningen.

På torsdagseftermiddagen rapporterade SKLT att en kvinna sett något som kan föra polisen närmare en lösning.

– En kvinna hörde av sig och hon hade i tisdags sett en bil som åkte från Skara mot Falköping med ett släp med van hon tyckte såg ut som en staty. När hon såg bilderna på de stulna statyerna så kopplade hon ihop det hela och ringde mig, säger Peter Blom till tidningen.

Enligt Blom ska uppgifterna ha lämnats in till polisen under eftermiddagen.

Flicka med bok skulpterades 1963 av Brita Nerman, och köptes in av kommunen tre år senare. Damen i dammen är ett konstverk från 1959, av konstnären Ansgar Almquist.