Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mystiska fynden längs med kusten: ”Hundar kan bli sjuka”

Så mycket plast flyter i världens hav, mer än 150 miljoner ton plast flyter i haven.
strandstädare i Tanum har hittat över 150 kilo av klumparna och förväntar sig hitta mer. Foto: InfoVästerhavet
Klumparna rapporteras ha hittats längs stora delar av Bohuskusten.Foto: Erik Johansen / TT
Att få i sig paraffinklumpar kan vara skadligt. Genrebild. Foto: Martina Holmberg/TT

Över 150 kilo paraffinliknande klumpar har hittats på flera ställen längs kusten i västerhavet. 

Paraffinklumpar kommer oftast från oljetankar och kan innehålla gifter.

– Får man i sig det är det giftigt och jag vet att hundar hittat det och blivit sjuka eller till och med dött, säger Jonas Pålsson på Havs- och vattenmyndigheten.

I början av månaden larmade räddningstjänsten i Tanums kommun att deras strandstädare funnit gulvita klumpar längst hela kusten i Tanums kommun. Något som tycks vara paraffinklumpar.

Efter att först ha hittat cirka 90 kilo på bland annat Vassviken söder om Hamburgsund fortsätter sökandet och strandstädarna har hittills hittat över 150 kilo av klumparna – och räknar med mer den närmsta veckan. 

– Vi behandlar det som en saneringsoperation och plockar upp det som kommit och lämnat prov till vårt miljökontor för att ta reda på exakt vad det är, säger Tanums räddningschef Gunnar Ohlén. 

Jonas Pålsson är utredare vid enheten för havsmiljöförvaltning på Havs- och vattenmyndigheten förklarar att utsläppet sannolikt kommer från fartyg som renat sin tank. 

– De fartyg som transporterar kemikalier, i det här fallet specifikt olja, blir paraffinet en restprodukt som fastnar i tankarna. När fartyget sedan tvättar sina tankar sköljer de ut paraffinet direkt i havet och när det kommer ner i det kalla havet stelnar det och bildar klumpar, förklarar han. 

”Får man i sig det är det giftigt”

Det är upp till varje enskild drabbad kommun att rensa upp stränderna från klumparna, eftersom de räknas som en form av nedskräpning. Ligger de kvar riskerar fåglar och fisk att få paraffinet i sig, men det är främst en fara för hundar. 

 – Klumparna är stora och relativt fasta och liknar ingenting som djuren i naturen äter. Men får man i sig det är det giftigt och jag vet att hundar som tuggat i sig det blivit sjuka eller till och med dött, säger Jonas Pålsson. 

Risken är också att andra kemikalier fastnar i klumparna vid i och med rengörningarna av tankarna och klumparna kan vara giftiga av den anledningen, förklarar Jonas Pålsson. 

Länsstyrelsen har efterlyst observationer från andra som sett paraffinklumparna på andra platser och många observationer har rapporterats in, enligt Anna Dimming, marin naturvetare på Info Västerhavet. Observationer av klumparna har gjorts alltifrån från Skånes kust upp till Oslofjorden i Norge.  

Kommer bli olagligt

Det är inte olagligt att skölja ut paraffinet från båttankarna på detta sätt i dag. Men det kommer det att vara år 2021. 

FN:s miljöorgan har nämligen beslutat att det ska införas internationellt krav på så kallad ”prewash” (första tvätt) i hamnar för de fartyg som antingen transporterar dessa ämnen eller om det kan bli en restprodukt från oljeprodukter.

– Det har precis röstats igenom ett förbud mot den här typen av utsläpp. Det har framför allt jobbats fram av England och Holland, som har störst problem med klumparna längs sina kuster, säger Jonas Pålsson.

Svåra att spåra

Det är nästintill omöjligt att spåra tillbaka utsläppen till ett specifikt fartyg, vilket gör frågan om nedskräpning nära omöjlig för polisen att utreda. 

https://www.facebook.com/infovasterhavet/posts/1526900610774771

Mer om klimat:

Snart kan Europas klimat se väldigt annorlunda ut.