Kalle Berg har fått den mystiska hälsningen fyra år i rad. Foto: PrivatKalle Berg har fått den mystiska hälsningen fyra år i rad. Foto: Privat
Kalle Berg har fått den mystiska hälsningen fyra år i rad. Foto: Privat
Hälsningen från familjen från Finland. Foto: PrivatHälsningen från familjen från Finland. Foto: Privat
Hälsningen från familjen från Finland. Foto: Privat

Mystisk julhälsning – för fjärde året i rad

Publicerad

Fyra år i följd har Kalle Berg, 27, fått en underlig julhälsning.

Ett kort med choklad - från en familj i Finland han inte känner.

– Det är synd att det kommer fel men jag är ju en chokladkille i grunden, säger Berg.

Journalisten och musikern Kalle Berg från Göteborg har fått en oväntad jultradition. Under de senaste åren har det dykt upp julkort utformat som en liten låda fylld med choklad i brevlådan - från en familj i Finland han aldrig hört talas om.

– Det började för fyra år sedan med att det kom ett julkort med Marianne-kola i. Då tänkte jag inte så mycket på det utan tänkte bara att det kommit fel. Den stora chocken var väl när det kom ett från samma familj året efter, berättar Berg.

Totalt har det kommit julkorten fyra år i följd. Som avsändare står vad Kalle Berg tror är en familj bestående av fem personer som kommer från Jakobstad i Finland.

Håller god ton

Något efternamn har familjen aldrig skrivit ut vilket gjort att han inte kunnat höra av sig och berätta om julkortsfadäsen.

– Jag har tänkt på att göra det men har väl i ärlighetens namn inte ansträngt mig särskilt mycket för att hitta dem, säger Berg och fortsätter:

– Men nu senast skrev de att de hoppades att kortet skulle komma fram innan "messommar" så jag hoppas inte att det skapas dålig stämning om de firar midsommar med Kalle Berg men aldrig får något tack för sina julkort.

Några tecken på dålig stämning har dock inte synts i texten på korten som fortsatt hålla god ton. Senast med uppmaningen: "Njut".

"Synd om den andre Kalle Berg"

– Det är lite synd om den andre Kalle Berg som inte får sina vykort. Men samtidigt passar det väldigt bra att de hamnat hos mig som är en chokladkille i grunden, säger Kalle Berg.

Och chokladen har inte bara varit uppskattad av Kalle själv.

– Vi var lite ledsna förra året när de hade slagit till med pepparkakssmak på chokladen, så det var härligt att se en klassisk mjölkchoklad i årets paket, säger Kalles sambo Filippa Funck Österlundh.

Nyfiken på katten

Trots att efterforskningarna efter den finländska familjen varit sparsamma är 27-åringen nyfiken på vilken avsändarna är.

– Jag hoppas att de kanske läser det här och hör av sig. Om de gör det så kan jag återgällda dem för den choklad de har skickat till mig, säger Berg och tillägger:

– Sedan är jag nyfiken på vad som hände med katten Müsli som stod med på korten ett par år men som nu försvunnit.

Axel Ohlsson
Axel Ohlsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER