Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mystisk isbjörn gäckar Göteborg

Vågbrytaren som isbjörnen står på ska målas vit och förvandlas till ett isflak.
Foto: Filip Lyrheden
Ingvar Oldsberg har tidigare varit med och köpt loss fem av kranarna i Göteborgs hamn.
Foto: Anders Ylander
Björn Lager är mannen bakom isbjörnen.
Foto: Privat

Har myten om att isbjörnar vandrar på gatorna i Sverige blivit sanning? Eller har vårt avlånga land blivit en del av Arktis?

Klart står i alla falla att en isbjörn dykt upp på en brygga i Klippans småbåtshamn.

Hur kom den dit? GT har löst mysteriet.

Fakta om isbjörnar

Isbjörnas lever i arktiska områden på norra halvklotet och är ett av världens största landrovdjur.

De kan bli mellan 2,4 och 3,3 meter långa. Hanarna väger mellan 400 och 650 kg och honorna upp till 225 kg.

1960 sköts en isbjörn som vägde 907,2 kg på isen i Tjuktjerhavet mellan Sibirien och Alaska.

Ett 14 000 år gammalt lårben från en isbjörn hittades 1852 i Skåne, vilket tyder på att isbjörnar förekom i södra Sverige i sluter av den senaste istiden.

Det har länge funnits pingviner i Slottsskogen men isbjörnar är inte något vi brukar se i Göteborgsmiljö. Nu kan det vara dags att vänja sig, en isbjörn som utan förklaring dykt upp vid Klippan verkar nämligen vara här för att stanna.

– Vi håller på och förskönar området. Den ena av vågbrytarna ser ju så tråkig ut. Då fick jag i uppdrag att hitta en isbjörn, så jag gjorde jag det, säger Björn Lager, mannen bakom den mystiska isbjörnen.

En snackis

Björn är ordförande i företagarföringen Majorna-Älvsborg och köpte isbjörnen av konstnären Peter Skallström från Götene, som då hade den i sin trädgård. Tidigare har han gjort liknande skapelser till parker och sommarland. Tanken är att vågbrytaren i Klippans småbåtshamn ska målas helt i vitt och med hjälp av lite frigolit sedan likna ett isflak som isbjörnen kan stå på.

– Den har blivit lite av en snackis. Kryssningsfartygen åker säkert förbi, pekar och säger "Fan! De har ju isbjörnar i Norden!", säger Björn Lager.

Nästan tre meter lång

Isbjörnen har en kärna av frigolit och är byggd med hårdplast runtom. Den är 2,9 meter lång och förstärkt med järnskor så att den står stadigt.

– Någon tyckte att jag borde fixa dit en säl som tittar fram i bakgrunden. Men det här är tillräckligt tycket jag, säger Björn Lager.

Han hoppas kunna sätta upp lampor så att björnen syns på natten. Ett trädäck där allmänheten kan sitta och fika kommer också att byggas till och ska vara klart inom ett år.

Oldsberg värvar björnen till Bingolotto

En av de som har gått förbi och blivit förtjust i isbjörnen är en känd Göteborgsprofil.

– Ingvar Oldsberg var här förra veckan och ville ha med den i Bingolottos vinjett, men jag vet inte hur det blir med det, säger Björn Lager.

GT hörde av sig till Bingolottoprogramledaren för att reda ut saken.

– Javisst! Det är någonting som vi har pratat om. Jag måste få med mig en fotograf dit och titta på den bara, säger Ingvar Oldsberg.

Så isbjörnen kommer vara med i Bingolotto?

– Jag har ju varit med och köpt loss fem kranar i hamnen och det har vi med i vinjetten. Nu närmar vi oss kyligare tider och då kan det här vara lite kul. Ni kommer få se isbjörnen i tv framöver, det garanterar jag!