Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mystisk granmarodör härjar fritt i skogarna

De avhuggna granarna är ett problem för naturbruket i skogen.
Foto: Bengt Lanngren
Nedhuggna grenar och träd i skogarna i Partille.
Foto: Bengt Lanngren

Granar som huggs ner och grenar som kapas.

En mystisk marodör har i flera år härjat i skogarna i Partille.

– Personen verkar jobba intensivt under korta perioder, säger kommunekologen Karin Johansson.

Bengt Lanngren var ute på en av sina regelbundna promenader i en av skogarna i Partille kommun. 

Då gjorde han en tråkig syn som han också gjort förut.

– Det är någon som går och sågar av smågranar i skogen. Jag har gått väldigt mycket här uppe i skogen de senaste 25 åren. Och detta har man stött på lite till och från, men det har kommit väldigt mycket på senaste tiden, säger han.

”Man kan undra vad det är för människor”

Bengt Lanngren berättar att han ringde kommunen för att fråga vad det är som pågår.

– Jag pratade med kommunen och det är kommunens skog, och ingen avverkning eller gallring som pågår. Jag vet att det var samma problem i Delsjön för några år sedan, och även runt Kåsjön de senaste åren.

Hans teori är att det handlar om ren och skär skadegörelse. Det är en uppfattning som delas av Karin Johansson, kommunekolog på Partille kommun.

Hon säger att kommunen haft problem med en granmarodör i två års tid. Personen har varit verksam i skogsområdena kring Kåsjön, Frillestad och upp mot Björnekulla. 

– Vi har känt till personen i flera år. Hen topphugger, tar ner kvistar, hugger ner granar runt i skogarna. Det återkommer i etapper. Personen verkar jobba intensivt under korta perioder, säger Karin Johansson.

Karin Johansson är kommunekolog på Partille kommun.
Foto: Privat

Har polisanmälts

Vem personen är vet man inte, men tilltaget polisanmäldes ifjol.

– Vi har varit ute och tittat och bedömt hur personen jobbar och varför. Det är helt ogenomtänkt och verkar vara gjort med en handsåg eller sekatör. Ofta längs stigarna eller en bit in i skogen från stigen, säger Karin Johansson.

Finns det någon teori varför personen gör detta?

– Granmarodören kanske tror att hen gör en naturvårdande insats, men vi vet inte. Ska man genomföra naturvårdande åtgärder behöver det vara väl genomtänkt och planerat för att resultatet ska bli bra.