Mystisk fågeldöd i Falköping

Publicerad
Uppdaterad
En mystisk fågeldöd har drabbat Falköping.
Ett 40-tal döda fåglar täckte i går kväll marken i en korsning.
- Det var en otäck syn, säger en boende som upptäckte fåglarna på sin kvällspromenad.
Fågeldöden i Falköping var sent i natt fortfarande ett mysterium. Polisen visste inte vad massdöden kunde bero på. "Det kan ha en naturlig förklaring", säger Johan Ljung vid polisen i Västra Götaland. Foto: LÄSARBILD
- Vi har fått larm om ett 40-tal döda fåglar på liten yta, säger Johan Ljung, vakthavande befäl i Västra Götaland.
Han tillägger:
- Det är konstigt. Men det kan ha en naturlig förklaring. Det kan till exempel vara så att någon har skjutit fåglarna.

Väckte uppmärksamhet

Både räddningstjänst och länsstyrelsen är inkopplade på fallet.
Sent i går kväll väckte de döda fåglarna stor uppmärksamhet bland de boende.
- Det var många som stannade och pratade om vad det kunde vara. Någon sa att en bil kört på dem, säger en av de boende.
- Det kändes sjukt att stå där och se alla de där fåglarna. Det var faktiskt väldigt otäckt, säger ögonvittnet.

Massdöd i USA

USA har två fall av mystisk massdöd av fåglar rapporterats in den senaste tiden.
I Arkansas dog flera tusen fåglar av oklar anledning på nyårsafton och man utreder om de kan ha stressats till döds av fyrverkerier. Enligt TT har ett ytterligare ett fall rapporterats i går - 500 döda fåglar har hittats på marken i Louisiana.
En veterinär var på morgonen på väg för att undersöka fåglarna på plats. Länsveterinär Robert ter Horst vill inte spekulera i vad som kan ha orsakat fågeldöden.
- Vi får arbeta lugnt och metodiskt, säger han.

Kan vara försvagade

Enligt Anders Wirdheim på Sveriges ornitologiska förening (SOF) har kajorna sannolikt blivit uppskrämda mitt i natten och sedan flugit omkring i blindo och kolliderat med olika föremål.
- Kajor övernattar i träd i stora flockar. Blir de skrämda kan hundratals fåglar ta till vingarna samtidigt, säger han.
Även i USA har det rört sig om arter som övernattar tillsammans i stora grupper – rödvingetrupialer, kostarar och vanliga starar. Men Anders Wirdheim påpekar att det inte är omöjligt att situationen kan ha förvärrats av att fåglarna är försvagade.
- Den här vintern har varit ovanligt tuff och kajorna kan ha varit i dålig kondition. Då är det lättare att de flyger in i olika föremål. Det är förbaskat lite mat i naturen jämfört med tidigare år och jag ser själv döende fåglar varje dag.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER