Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mystiken tätnar kring mordet i Svenljunga

En människokropp har hittats vid ett torp i ett skogsområde i Svenljunga. Foto: Johan Valkonen
Polisen har inlett en förundersökning om mord alternativt dråp. Foto: Johan Valkonen
Kroppen hittades vid ett torp i ett skogsområde i Svenljunga. Foto: Joakim Eriksson/Agena Foto
Svenljunga ligger några mil söder om Borås. Foto: Googlemaps
"Vi har en person som är försvunnen som vi kopplar till händelsen och den här platsen, vilket gör att vi tänker så men vi vet inte om det är så", säger Stefan Gustafsson, presstalesperson vid polisen. Foto: Johan Valkonen

I morgon fredag kommer ett svar som kan avgöra polisens möjligheter att lösa den svårutredda mordgåtan i Svenljunga.

Kroppen som hittades gömd vid ett skogstorp i veckan ska då obduceras.

– Det är inget drömscenario att en kropp legat där i två år, säger Lena Matthijs, polisområdeschef.

Nu berättar hon om huvudspåren i mördarjakten.

När utredningsgruppen samlades på torsdagsmorgonen på polishuset i Borås var det för att försöka bena ut några av alla de frågetecken som uppstått sedan en kropp hittades gömd vid ett ödetorp i Svenljunga i tisdags.

Man tror sig vara säkra på att det är en man i 85-årsåldern som hittades.

Men när dödades han?

Och varför?

Och var?

Det är ännu tidigt i utredningen – men efter mötets slut kunde polismästaren och polisområdeschefen i Älvsborg, Lena Matthijs, ändå presentera flera heta spår i mördarjakten.

Som att gärningsmannen – eller gärningsmännen – förmodligen utförde dådet ute vid torpet.

– Det mesta talar för att han förmodligen har berövats livet på sitt torp och blivit gömd där. När vi gick igenom torpet 2015 i samband med att vi letade efter honom fanns det inga tecken på att det hade varit någon strid, men sannolikt transporterar man inte dit kroppen om man blivit bragd om livet någon annanstans, säger Lena Matthijs.

Polisen sökte efter mannen vid torpet i mars i fjol och Missing people två månader senare utan att hitta något. Är ni säkra på att kroppen låg där då, eller kan den ha blivit gömd efter det?

– Det känns så otroligt långsökt att någon har ihjäl personen 2014 och först efter att försvinnandet anmälts och polisen eftersökt så åker man dit och lämnar av kroppen.

Sista livstecknet: banktransaktionen

Senast mannen syntes till var på våren för två år sedan. Det sista livstecknet från honom är en banktransaktion den 30 april det året, enligt Lena Matthijs.

Polisens misstanke är nu att han blivit mördad någon gång under tiden som följde därpå.

– Efter det har han inga digitala spår efterlämnade. Räkningarna har legat obetalda och det är någonting som familjen har reagerat på, men inte så till den milda grad att de har trott att han var död. Han har levt väldigt isolerat, så det är svårt att säga att det varit i så nära anslutning till den dagen. Men det mesta talar för att han dog under våren 2014.

Polisen arbetar febrilt med att kartlägga det förmodade mordoffrets liv. Den tekniska undersökningen i torpet fortsätter under torsdagen och människor i hans närhet hörs.

Det handlar om att få fram ett motiv och att få reda på vad egentligen hände under hans sista minuter i livet.

Det finns ett antal teorier.

– Teorierna är jämförbara, det är alldeles för tidigt att snöa in på ett spår. Och det är samma som när det gäller de flesta mord av den här sorten. Det kan alltid finnas ett rånmotiv, men vi jobbar tittar också på om det fanns någon som han var ovän med och om det finns några ouppklarade affärer, säger Lena Matthijs.

Misstanken: kan ha varit rånmord

Att det är ett rånmord det rör sig om utesluter polisen alltså inte. Tvärtom.

Enligt Lena Matthijs kan det ha varit så att någon eller några helt okända personer begett sig till torpet för att råna mannen och att någonting då gått snett. Polis har fått information att det gått rykten lokalt om att mannen varit förmögen.

– Det är en del av det vi tittar på. I alla fall när det är ensamma, lätt isolerade män på landet som blir mördade kan det alltid finnas ett rånmotiv. Han kan ha haft pengar eller de kan ha trott att han hade det, säger Lena Matthijs.

Hon bekräftar också att det var flera personer på platsen när mannen påträffades. En god man var där, tillsammans med anlitad personal, för att röja vid torpet.

– Jag tror att den gode mannen hade två medhjälpare med sig och syftet var att tömma torpet för försäljning. Han hade anlitat personal. Det var den gode mannen och hans medhjälpare som larmade polisen, säger Lena Matthijs.

Trots att mordutredningen precis startades går den in i ett kritiskt läge redan på fredagen.

Då obduceras offret. Efter det kan hans identitet med stor sannolikhet säkerställas. Och polis får besked om huruvida det går att fastslå dödsorsaken.

Ödesfrågan: Hur dog mannen?

Får de reda på hur mannen tagits ur daga är det till hjälp i det fortsatta spaningsarbetet. Ett negativt besked från rättsläkaren skulle kunna få helt andra konsekvenser.

– Det finns någonting som heter att ett fall är polisiärt uppklarat, men det räcker inte för fällande dom. För att få någon fälld i en tingsrätt behöver vi nästan alltid styrka hur en person har dött och om det kan vara en eller flera gärningsmän. Kan man inte styrka det är det inte ställt utom rimligt tvivel så som åklagaren påstår, säger Lena Matthijs.

Så kan det vara så att ni efter rättsläkarens besked känner att det inte kommer gå att lösa alls?

– Så tidigt kommer vi inte dra några sådana slutsatser, utan man kan jobba vidare med ett ärende även om dödsorsaken inte går att fastställa. Det kan komma fram och det kan ju också vara så att en gärningsman berättar vad som hänt. Men det är inget drömscenario att en kropp legat där i två år. Kan man inte heller fastställa dödsorsaken är det inte bästa läge, men det är inget omöjligt läge.

Hur bedömer du era möjligheter att lösa den här mordgåtan?

– Det är jättesvårt att säga i sådana här fall. Plötsligt kan det öppna upp sig och vi kan få in värdefulla tips. Det mest svårutredda skulle vara om det är ett rånmord med någon gärningsman som passerat genom landet. En som inte har lämnat några spår efter sig och som inte blivit sedd. Skulle det vara så kan det bli hopplöst att utreda det.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!